Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των φορέων και του λαού της περιοχής για την συγκέντρωση, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ((Κυριακή 3 Νοέμβρη 11 το πρωί), ενάντια στην εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο
Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει 200 περίπου φορείς, από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, και Ζάκυνθο, που εκπροσωπούν θεσμούς, εργαζόμενους, επαγγελματίες, οικολογικές οργανώσεις και κατοίκους.
Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί της Κυριακής στο Κάστρο του Ρίου.
Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσουν αστικά λεωφορεία από την πλατεία Γεωργίου, πλατεία Αγίας Αλεξιώτισσας και από τα Γραφεία του Νοτίου Διαμερίσματος, τα οποία θα μεταφέρουν, δωρεάν, όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στην κινητοποίηση.
Ανακοίνωση τους Εργατικού Κεντρου Πάτρας
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που συνδιοργανώνεται από φορείς της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο και θα πραγματοποιηθεί στις 03/11/2024 και ώρα 11:00, θα αναχωρήσουν λεωφορεία δωρεάν προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν.
Τα λεωφορεία θα βρίσκονται στις 09:00 στα εξής σημεία:
- Πλατεία Αγίας Αλεξιώτισσας
- Πλατεία Γεωργίου
- Γραφεία Νότιου Διαμερίσματος (Ταραμπούρα)
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών αφού η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής αποσκοπεί αποκλειστικά στην επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ που με κάθε τρόπο υποστηρίζουν και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα και την ίδια ώρα κινείται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων και επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τη διασφάλιση υψηλών κερδών για τους επενδυτές, που τροφοδοτούνται απευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει 200 περίπου φορείς, από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, και Ζάκυνθο, που εκπροσωπούν θεσμούς, εργαζόμενους, επαγγελματίες, οικολογικές οργανώσεις και κατοίκους.
Ξεκαθαρίζουμε πως η μη ανάκληση των σχεδιασμών αποτελεί αιτία πολέμου για μας και το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και θα μας βρουν απέναντί τους!
Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ-ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ «Ο ΝΗΡΕΑΣ»
Η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού κόλπου «Ο ΝΗΡΕΑΣ », ήταν, είναι και θα είναι σταθερά υπέρ των ΑΠΕ , θεωρώντας ότι αποτελούν μια από τις βάσιμες ελπίδες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την ζωή μας
Όμως με μια και μονό διαφορά : Όχι στις ΑΠΕ με οποιοδήποτε κόστος και με οποιοδήποτε τρόπο .Δεν θεωρούμε λογικό να δημιουργούνται 10 νέα προβλήματα προσπαθώντας να λύσουμε ένα , όσο σύνθετο και να είναι .Γι΄αυτό όμως είναι απαραίτητη η Χωροθέτηση και είναι όμως απαραίτητο η χωροθέτηση των ΑΠΕ να μην θίγει ευαίσθητα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος ή προστατευόμενα κοινωνικά αγαθά.
Αυτός είναι ο 1ος λόγος λοιπόν που στηρίζουμε την προσπάθεια των Φορέων, Συλλογών, Δήμων, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας κλπ. κατά της χωροθέτησης γιγάντιου παράκτιου αιολικού πάρκου, σε απόσταση μόλις 1850 μ. από την βόρεια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου.
Το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο 46 ανεμογεννητριών σχεδιάζεται να τοποθετηθεί κάθετα στις ροές μετακίνησης των πτηνών , από το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου, Αιτωλικού προς το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς , πράγμα που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τα πτηνά .
Θα αποτελέσει επίσης, αν υλοποιηθεί, βαριά οπτική όχληση, χωρίς συγκρίσιμο προηγούμενο, για τον πληθυσμό των αστικών κέντρων της Πάτρας, του Μεσολογγίου και των εγγύς περιοχών
Επίσης οι ζώνες απαγορευμένης αλιείας που αναμένεται να θεσμοθετηθούν γύρω από τους 46 πυλώνες ισοδυναμούν στην απαγόρευση της παράκτιας αλιείας, και θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα για τους επαγγελματίες αλιείς.
Με βάση αυτά και μόνο η θέση μας είναι ξεκάθαρη . Λέμε ΟΧΙ στην τοποθέτηση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό σε όποια μορφή και αν είναι αυτό είτε σταθερής βάσης είτε πλωτό . Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν σαφέστατη θέση . .
Συμπερασματικά: η χωροθέτηση ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στην βόρεια πλευρά του Πατραϊκού συνεπάγεται βαριά όχληση για τους κατοίκους και των δύο ακτών του και απαράδεκτες επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα που ορίζεται από τα δύο Εθνικά πάρκα Μεσολογγίου Αιτωλικού και Κοτυχίου Στροφυλιάς. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο , ακολουθώντας την Αρχή της πρόληψης της Ε.Ε. και πριν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση, να μελετηθούν επιστημονικά ορισμένες εν δυνάμει επιπτώσεις στο Θαλάσσιο οικοσύστημα :
1) Οι Επιπτώσεις των Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους θαλάσσιους πληθυσμούς
2) Στον προσανατολισμό των μεγάλων πελαγικών ( τονοειδή ξιφίες ) κ.λ.π.
3) Στην Μετακίνηση των ιχθυοαποθεμάτων και
4) Οι επιπτώσεις στην αναπαραγωγική τους ικανότητα
Η Δημιουργία ενός τέτοιου Παράκτιου Αιολικού Πάρκου ,είναι κατά τη γνώμη μας βαρύ σφάλμα, που ι δεν πρέπει να γίνει δεκτή από κατοίκους και φορείς της περιφέρειάς μας και επιβάλλεται να ακυρωθεί το ταχύτερο.
Υποστηρίζουμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της χωροθέτησης αυτής, που ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ από φορείς την 3η Νοεμβρίου 2024, στην Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και καλούμε όλους να πάρουν μέρος.
Οργανώσεις – μέλη του ΝΗΡΕΑ : 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, www.sylpyp.gr 2) Οικολογική Κίνηση Πάτρας, www.oikipa.gr 3) Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 4) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 5) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org, 6) Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), ήταν, είναι και θα είναι σταθερά υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θεωρώντας ότι αποτελούν μια από τις βάσιμες ελπίδες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά τη ζωή μας. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να λύσουν.
Είναι απαραίτητο η χωροθέτηση των ΑΠΕ να μην θίγει ευαίσθητα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος ή προστατευόμενα κοινωνικά αγαθά. Για το λόγο αυτό, στηρίζουμε την προσπάθεια των Φορέων, Συλλόγων, Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.λπ., κατά της χωροθέτησης υπεράκτιου γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, σε απόσταση μόλις 1.850 μ. από τη βόρεια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου.
Το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο των 46 ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό, τοποθετείται κάθετα στις διαδρομές μετακίνησης των πτηνών από το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού προς το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, γεγονός που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ορνιθοπανίδα που μετακινείται μεταξύ των δύο πάρκων. Επιπλέον, αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει έντονη οπτική όχληση, χωρίς συγκρίσιμο προηγούμενο, για τον πληθυσμό των αστικών κέντρων της Πάτρας, του Μεσολογγίου και των γύρω περιοχών, που ανέρχεται σε περίπου 250.000 κατοίκους.
Το αιολικό πάρκο προορίζεται για εγκατάσταση σταθερής βάσης, ενώ, σε περίπτωση αντίστασης από τους πολίτες, εξετάζεται η εναλλακτική λύση της πλωτής εγκατάστασης. Η δημιουργία αυτού του πάρκου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, υποβαθμίζοντάς το και δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρό πρόβλημα στους ιχθυοπληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής.
Η αλλαγή των ρευμάτων του Πατραϊκού κόλπου, τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στους αγωγούς και η επίδρασή τους στον προσανατολισμό μεγάλων πελαγικών ειδών (όπως τα τονοειδή και οι ξιφίες), που απαντώνται σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή, στα χέλια –των οποίων το απόθεμα έχει καταρρεύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τα οποία η χώρα έχει υποβάλει σχέδιο διαχείρισης για τη διάσωσή τους– καθώς και στα καρχαριοειδή, που είναι προστατευόμενα είδη, θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες. Η αλλαγή στον τρόπο αναπαραγωγής, στη διαδικασία εύρεσης τροφής και οι μαζικές μετακινήσεις των ιχθυοπληθυσμών θα αποτελέσουν ουσιαστικά την ταφόπλακα για το οικοσύστημα του Πατραϊκού.
Εκτός από τα θαλάσσια είδη που θα πληγούν, θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και η παράκτια αλιεία της ευρύτερης περιοχής, λόγω της αφαίρεσης μεγάλης θαλάσσιας έκτασης από την αλιευτική δραστηριότητα, γεγονός που θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους επαγγελματίες αλιείς.
Με βάση τα παραπάνω, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: λέμε ΟΧΙ στην κατασκευή του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, ανεξάρτητα από τη μορφή του, είτε πρόκειται για σταθερής βάσης είτε για πλωτό. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλους τους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν σαφή θέση, ακόμα και ως προς την εναλλακτική, αυτή του πλωτού αιολικού πάρκου.
Συμπερασματικά: δεν συμφωνούμε με τη λογική των ελάχιστων επιπτώσεων και απαιτούμε να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ επίπτωση στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Πατραϊκού κόλπου. Η χωροθέτηση ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στη βόρεια πλευρά του Πατραϊκού συνεπάγεται σοβαρή όχληση για τον μεγάλο πληθυσμό και των δύο ακτών, καθώς και μη αποδεκτές επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα που περιβάλλεται από τα δύο Εθνικά Πάρκα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Πρόκειται για σοβαρό σφάλμα, που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, και επιβάλλεται να ακυρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Σημειώνουμε ότι το ΠΑΝΔΟΙΚΟ στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία οργανώνεται από φορείς, στις 3 Νοεμβρίου 2024 στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κατά αυτής της χωροθέτησης και καλεί όλες και όλους να συμμετάσχουν.
Η Επταμελής Γραμματεία
Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας
Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, ήταν, είναι και θα είναι σταθερά υπέρ των ΑΠΕ, θεωρώντας ότι αποτελούν μια από τις βάσιμες ελπίδες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την ζωή μας.
Όμως με μια και μονό διαφορά: Όχι στις ΑΠΕ με οποιοδήποτε κόστος και με οποιοδήποτε τρόπο.
Δεν θεωρούμε λογικόν να δημιουργούνται 10 νέα προβλήματα προσπαθώντας να λύσουμε ένα, όσο σύνθετο και να είναι.
Είναι όμως απαραίτητο η χωροθέτηση των ΑΠΕ να μην θίγει ευαίσθητα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος ή προστατευόμενα κοινωνικά αγαθά.
Αυτός είναι λόγος λοιπόν που Στηρίζουμε την προσπάθεια των Φορέων, Συλλογών, Δήμων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κλπ., κατά της χωροθέτησης υπεράκτιου γιγάντιου αιολικού πάρκου, σε απόσταση μόλις 1850 μ. από την βόρεια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου.
Το σχεδιαζόμενο για τον Πατραϊκό αιολικό πάρκο 46 ανεμογεννητριών τοποθετείται κάθετα στις ροές μετακίνησης των πτηνών από το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου, Αιτωλικού προς το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, πράγμα που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την μετακινούμενη μεταξύ των δύο πάρκων ορνιθοπανίδας.
Θα αποτελέσει επίσης, αν υλοποιηθεί, βαριά οπτική όχληση, χωρίς συγκρίσιμο προηγούμενο, για τον πληθυσμό των αστικών κέντρων της Πάτρας, του Μεσολογγίου και των εγγύς περιοχών (περί τις 250.000).
Το θαλάσσιο ΠΑΡΑΚΤΙΟ αιολικό πάρκο σταθερής βάσης και όπως διαφαίνεται πλωτό σαν εναλλακτική εφόσον υπάρξει πραγματική αντίσταση.
Η δημιουργία αυτού του πάρκου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος υποβαθμίζοντας το και δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρό πρόβλημα στους ιχθυοπληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής.
Η αλλαγή των ρευμάτων του Πατραϊκού κόλπου, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα αναπτύσσονται στους αγωγούς στον προσανατολισμό των μεγάλων πελαγικών (τονοειδή ξιφίες) που υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή, στα χέλια που το απόθεμα τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει καταρρεύσει και που η χώρα υπέβαλλε διαχειριστικό για την σωτήρια του, τα καρχαριοειδή που είναι προστατευόμενα είδη. Η αλλαγή στον τρόπο αναπαραγωγής στην διαδικασία ανεύρεσης τροφής αλλά και οι μαζικές μετακινήσεις των ιχθυοπληθυσμών θα αποτελέσουν ουσιαστικά την ταφόπλακα στο οικοσύστημα του Πατραϊκού.
Εκτός όμως από τα θαλάσσια είδη που θα πληγούν, θα πληγεί ανεπανόρθωτα πλέον και η Παράκτια αλιεία της ευρύτερης περιοχής, από την αφαίρεση μεγάλης θαλάσσιας έκτασης από την αλιεία, που θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους επαγγελματίες αλιείς.
Με βάση αυτά και μόνο η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Λέμε ΟΧΙ στην τοποθέτηση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό σε όποια μορφή και αν είναι αυτό είτε σταθερής βάσης είτε πλωτό. Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν σαφέστατη θέση ακόμα και ως προς την εναλλακτική του πλωτού αιολικού πάρκου.
Συμπερασματικά ‘’Δεν συμφωνούμε με την λογική των ελάχιστων επιπτώσεων και απαιτούμε να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ επίπτωση στο Θαλάσσιο Οικοσύστημα του Πατραϊκού κόλπου και γιατί η χωροθέτηση ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στην βόρεια πλευρά του Πατραϊκού συνεπάγεται βαριά όχληση για το (μεγάλο) πληθυσμό και των δύο ακτών του και μη αποδεκτές επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα που ορίζεται από τα δύο Εθνικά πάρκα Μεσολογγίου Αιτωλικού και Κοτυχίου Στροφυλιάς.
Είναι βαρύ σφάλμα, δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από κατοίκους και φορείς της περιφέρειάς μας και επιβάλλεται να ακυρωθεί το ταχύτερο.
Σημειώνουμε ότι υποστηρίζουμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της χωροθέτησης αυτής, που οργανώνεται από φορείς την 3η Νοεμβρίου 2024, στην Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και καλούμε όλους να πάρουν μέρος.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου