Την λύση του στεγαστικού προβλήματος που ταλανίζει την Πάτρα με την σύναψη μίσθωσης νέου συμπληρωματικού κτηρίου – το νεοκλασικό της οδού Μαιζώνος- προκειμένου η απονομή δικαίου να γίνεται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες, προανήγγειλε από το βήμα του 27ου Forum Aνάπτυξης ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης.
«Είμαστε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και πολύ σύντομα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στη σύμβαση ώστε να υπογραφεί το μισθωτήριο και να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η μετατροπή του κτηρίου.
Στόχος μας είναι να δώσουμε στην πόλη των Πατρών ένα δικαστικό μέγαρο αντάξιο του κύρους της Δικαιοσύνης, το οποίο θα πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών με θέμα: «Δίκαιη Μετάβαση: Δικαστικός Χάρτης, Ψηφιακή Δικαιοσύνη, Ασφάλεια Δικαίου».
Παρουσίασε αναλυτικά το πλέγμα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους εξής βασικούς τομείς: 1) Οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, 2) Υποδομές, κτιριακές και ψηφιακές, 3) Σύγχρονοι θεσμοί, 4) Ανθρώπινο δυναμικό, ούτως ώστε «να γίνει το μεγάλο άλμα στην Δικαιοσύνη», δηλαδή η απονομή δικαίου στην χώρα να γίνει ταχύτερη, πιο προσιτή και ποιοτικότερη.
Χαρακτήρισε τον νέο δικαστικό χάρτη ως «τη μεγαλύτερη και πιο αναγκαία» μεταρρύθμιση στην ελληνική δικαιοσύνη από τη λειτουργία του ελληνικού κράτος, κάνοντας ήδη ορατά βήματα για την επιτάχυνση και την βελτίωσή της.
«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά από την ελληνική περιφέρεια συμπεριλαμβανομένων και των δικαστηρίων της Αχαΐας. Ευελπιστούμε επιτάχυνση και της ποινικής και της πολιτικής δίκης και προϊόντος του χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι ολοένα και καλύτερα. Παρακολουθούμε καθημερινά την εφαρμογή του χάρτη και όπου χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, ως από την ενοποίηση του πρώτου βαθμού παρατηρείται εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. «Ήδη επιμορφώνονται οι πρώην ειρηνοδίκες και από τη νέα δικαστική χρονιά θα μπορούν να δικάσουν όπως και οι πρωτοδίκες υποθέσεις του πρώτου βαθμού» είπε. Αναφορικά στις ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων, ανέφερε πως «την τελευταία 3ετια καλύπτουμε κενά δεκαετίας» με τους διαγωνισμούς μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστών καθώς η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρα. «Μέχρι το πρώτο 6μηνο του 2025 θα προσλάβουμε 1.055 δικαστικούς υπάλληλους ενώ θα έχουν φύγει από την υπηρεσία τους 750, άρα το ισοζύγιο θα είναι θετικό. Ελπίζω σε βάθος 5ετίας να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και πράγματι προκαλούν δυσλειτουργίες στην Δικαιοσύνη», ανέφερε ο Υφυπουργός.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση ανέφερε εισαγωγικά πως «το ζητούμενο για μας είναι η δίκαιη δίκη και η ταχεία δίκη αλλά όχι αυτή να είναι εις βάρος της ορθής απονομής δικαίου».
Για τους εναλλακτικούς θεσμούς απονομής δικαίου, της ποινικής συνδιαλλαγής και της ποινικής διαπραγμάτευσης, που δίνουν τη δυνατότητα να επιλυθούν υποθέσεις προτού φθάσουν στο ακροατήριο μίλησε ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Εισαγγελέας Εφετών, Νικόλαος Νικολάου.
Ανέλυσε το νομικό πλαίσιο εφαρμογής των δύο θεσμών, οι οποίοι -όπως είπε- συνδυάζονται, σημειώνοντας πως υπήρχαν αρχικά ενστάσεις αλλά παρά τις αντιδράσεις εισήχθησαν στο Ελληνικό Δίκαιο. Πλέον μπορεί ο κατηγορούμενος να αποδεχθεί την ενοχή του και για αποφύγει την αντιδικία και μια μακρά ποινική δίκη να προσέλθει σε ποινική διαπραγμάτευση με τον Εισαγγελέα ακόμα και πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και η ποινή είναι δραστικά μειωμένη.
Από τον θεσμό αυτό, όπως είπε, εξαιρούνται τα αδικήματα που επαπειλούνται με ισόβια, όπως ανθρωποκτονίες, αλλά και αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί τρομοκρατίας, γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Δικηγόρος Σταύρος Κοντονής λέγοντας κατηγορηματικά πως «ασφάλεια δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει, όταν οι νέοι Κώδικες εισήλθαν με την μορφή κατεπείγοντος και μέσα σε λίγες μέρες η Βουλή αποφάσισε για 1.000 και πλέον διατάξεις». Έκανε λόγο «για συνταγματική εκτροπή» φέρνοντας ως παραδείγματα, την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων όπου με αποφάσεις του Αρείου Πάγου βαπτίζονται κακουργήματα οι γενετήσιες χειρονομίες.
«Από το 2019 που ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας μετράμε 8 ή 9 τροποποιήσεις. Ένα θεμελιώδες κείμενο έγινε κουρελού πριν ακόμα εφαρμοστεί», αναλαμβάνοντας μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί διότι -επί των ημερών του στο Υπουργείο άφησε την ευθύνη της τροποποίησης των Κωδίκων στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που συνάντησε από τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης (δικαστές και δικηγόρους) σε τομές που το Υπουργείο επιχείρησε για να μειώσει τις παθογένειες, αναγνώρισε τα θετικά βήματα που γίνονται για την εφαρμογή της ψηφιακής μετάβασης και την αναγκαιότητα των τηλεδιασκέψεων για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, ζήτησε διόρθωση των Κωδίκων, αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και αναδιάταξη των εφετειακών περιοχών.
«Για να ανατάξει η Δικαιοσύνη, η οποία σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες χρειάζεται ένα μέτωπο κοινής λογικής για να ληφθούν αποφάσεις για τη Δικαιοσύνη θέλουμε για το μέλλον» κατέληξε.
Ο Άγγελος Τσιγκρής, Δικηγόρος, π. Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τ. Βουλευτής ανέφερε πως η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το «θλιβερό χάλκινο μετάλλιο σε έναν αγώνα που μας πάει πίσω», εφόσον ο μέσος όρος εκδίκασης μιας υπόθεσης στην Ελλάδα είναι 600μέρες όταν σε χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται από 300 έως 100 μέρες!
Υπογράμμισε πως το πρόβλημα της αργής απονομής της Δικαιοσύνης οφείλεται σε θεσμικούς αναχρονισμούς, όπως η έλλειψη στην ταχύτητα της δημοσίευσής των αποφάσεων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου θα μπορεί να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες π.χ. κλήση για ποινικό δικαστήριο και αποστολή στο Αστυνομικό Τμήμα για επίδοση, παραλαβή δικογραφιών σε ψηφιακή μορφή, κ.α.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συμβάλλει στην ταχύτητα, στη διαφάνεια, στην προσβασιμότητα αλλά και στην ανθεκτικότητα της δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στην άνθιση της οικονομίας και θωρακίζοντας την ίδια την Δικαιοσύνη», κατέληξε.
«Υπηρετούμε σήμερα το κράτος δικαίου;» διερωτήθηκε ο Μαρίνος Σκανδάμης, Δικηγόρος, π. Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιγράφοντας τα όσα σκίασαν την ελληνική κοινωνία και είχα άμεσο αντίκτυπο στην Δικαιοσύνη, όπως υπόθεση Predator, παραβίαση διατάξεων στα ζητήματα ελευθερίας του τύπου, στις νομοθέτηση στη Βουλή με το να μην γίνονται διαβουλεύσεις, ναεκπρόθεσμες διαδικασίες, τροποποιήσεις στους Κώδικες.
Αναφέρθηκε στον μέσο όρο απονομής δικαίου στην χώρα μας που το 2022 έφθασε να είναι 746 μέρες και για τους δύο βαθμούς (!) και τόνισε «επιτάχυνση απονομής δικαίου χωρίς ποιότητα δεν γίνεται».
Χαρακτήρισε αναγκαία την ψηφιοποίηση στην Δικαιοσύνη όμως – τόνισε- δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ψηφιακή γραφειοκρατία, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» την Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι προ των πυλών, σημειώνοντας πως «η δικαστική απόφαση πρέπει να παραμείνει ανθρωπιστική» και υπογράμμισε πως «πρέπει να ξανάρθει η κοινή λογική, να υπάρχουν όρια και περιορισμοί».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, πατήρ Προκόπιος Κόρδας, ο οποίος χαρακτήρισε την απονομή δικαίου «σωσίβιο σε μια κοινωνία που παραπαίει.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παΐσιος ανέφερε πως «είναι αναγκαία η μετάβαση στη Δικαιοσύνη και πρέπει να είναι δίκαιη και αποτελεσματική».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτριος Δημητρουλόπουλος εστίασε στην ευκολία των Ελλήνων να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και στο γεγονός ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει με καχυποψία τους θεσμούς διαπραγμάτευσης επισημαίνοντας πως θα πρέπει να καλλιεργήσουμε μια άλλη κουλτούρα.
Ο Διευθύνων του Πρωτοδικείου Αχαΐας, πρόεδρος Πρωτοδικών, Ευάγγελος Κωστακιώτης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιτάχυνση της απονομής δικαίου στην περιοχή μας λόγω της μεγάλης έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων –«είμαστε 72 δικαστές με 67 δικαστικούς υπαλλήλους» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε «δεν έχουμε αίθουσες για να δικάσουμε».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και πλήθος δικηγόρων.