Τις δυνατότητες μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη νέα εποχή μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων και εργαλείων χρηματοδότησης ανέδειξαν οι ομιλητές της συνεδρίασης με θέμα «Προγράμματα και Εργαλεία Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που συνδιοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και το γραφείο Europe Direct της ΠΔΕ.
Τη συνεδρία χαιρέτησε ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» και διοργανωτής του Forum, Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή θεματολογία του πολυσυνεδρίου, που είναι η Μετάβαση, επισημαίνοντας πως «η ταχύτητα των εξελίξεων είναι ραγδαία με αποτέλεσμα να απαιτούνται πόροι και εργαλεία για την επιτυχή μετάβαση και του επιχειρηματικού κόσμου στη νέα εποχή, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ομ. Καθηγητής, Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Ε.Β.Π.Ε.& Δ.Ε., Κλεομένης Μπάρλος, λέγοντας πως «η πραγματικότητα των χρηματοδοτήσεων είναι λίγο παρεξηγημένη, γιατί έχουμε μείνει στην παραδοσιακή χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά εναλλακτικά χρηματοδοτικά μέσα, τα οποία είναι δύσκολο να τα γνωρίζουμε όλα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι πως εκτός από τις χρηματοδοτήσεις και δανειοδοτήσεις υπάρχουν πιστώσεις για κάθε δραστηριότητα που μπορεί να αναπτύξει μία επιχείρηση».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προκλήσεις για την τοπική επιχειρηματικότητα, ανέφερε πως «στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εστιάζουμε στην καινοτομία, ώστε να πετύχουμε ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2014-2020 ενισχύθηκαν συνολικά 7.116 επιχειρήσεις με συνολικές εκταμιεύσεις που ξεπερνούν τα 155 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση ερευνητικών και επενδυτικών έργων στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, δημιουργικές επιχειρήσεις, επιχειρηματικής εκκίνησης, σύγχρονης μεταποίησης, ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων, κ.α. Παράλληλα, φέραμε σε επαφή περίπου 70 καινοτόμες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδος με ένα μεγάλο πλήθος ερευνητών και ερευνητικών φορέων. Επίσης, υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 66 έργα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας, συνολικών δαπανών 13 εκατ. ευρώ στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών, μικροηλεκτρονικής και προηγμένων υλικών, ενέργειας και αγροτοδιατροφής. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το κοντινό μέλλον και στο πλαίσιο αναθεώρησης της RIS3, αξιολογώντας τις διεθνείς τάσεις και συνυπολογίζοντας τις προτεραιότητες της νέας εθνικής στρατηγικής στρεφόμαστε στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, όπως και στην ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027 για δράσεις RIS3 ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του άξονα προτεραιότητα 1 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ». Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, λέγοντας πως έχει διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας του, αλλά και στον ΣΕΑΔΕ. Τέλος, ανακοίνωσε πως σύντομα στην Περιφέρεια θα λειτουργήσει γραφείο εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τους τρόπους και τις μορφές χρηματοδότησης.
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Ευαγγελία Γεωργίτση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ελληνική και τοπική κοινωνία.
Όπως τόνισε το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, παρέχουν θέσεις εργασίας σε 85 εκατ. πολίτες, απασχολούν δύο στους τρεις εργαζομένους και παράγουν το 3/5 της προστιθεμένης αξίας της Ε.Ε. Στη συνέχεια παρουσίασε τα «ανοικτά» προγράμματα εστιάζοντας στο Erasmus για νέες επιχειρήσεις μέσω του οποίου ήδη έχουν πάρει μέρος 12.000 επιχειρηματίες με ανταλλαγές σε 45 χώρες, αποκτώντας σημαντικές δεξιότητες, στο ειδικό δίκτυο Enterprise Europe Network, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως ήδη έχουν υποβληθεί 400 σχέδια για έναν διαθέσιμο προϋπολογισμό 12 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι αρκετά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν έχουν τη μορφή της άμεσης χρηματοδότησης, ενώ όπως είπε η στήριξη στην επιχειρηματικότητα δεν μεταφράζεται μόνο με όρους οικονομικούς, αλλά με μία ευρύτερη έννοια, με δεδομένο ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η καρδιά της Ευρώπης και απαιτεί ενίσχυση.
Στη συνέχεια ο Νίκος Θωμόπουλος, Προϊστάμενος Μονάδας Ά ΕΥΔΕΠ-ΠΔΕ παρουσίασε τις δυνατότητες Χρηματοδότησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 μέσω και της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3, επισημαίνοντας πως θα «ανοίξουν» σταδιακά μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αρκετές προσκλήσεις.
Πρόκειται για συνεργατικά έργα καινοτομίας, για cluster καινοτομίας, για επιχειρηματικά σχέδια και προϊόντα καινοτομίας, για δράσεις υποστήριξης ΜΜΕ, για start ups, στους τομείς της δημιουργικής βιομηχανίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της ενέργειας, των ψηφιακών τεχνολογιών, της αγροτοδιατροφής, κ.ά.
Ακολούθησε η παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HBD από την Ροζαλία Θαλασσινού, Διευθύντρια Δανείων και Κρατικών Ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων τόνισε πως την περίοδο 2019-2024 εγκρίθηκαν 49.744 νέα δάνεια ύψους 10,3 δις. ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν € 9,7 δισ. με έμφαση στις ΜΜΕ (75% επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό). Επίσης, όπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις για το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που αποτελεί συνέχεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (ΕΣΠΑ 2014-2020) που διοχέτευσε στην αγορά 2,38 δισ. ευρώ (20.770 δάνεια). Ακόμη αναφέρθηκε στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια, στα Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης, στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, για το οποίο τόνισε πως μετά την εξάντληση του αρχικού προϋπολογισμού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε τον υπερδιπλασιασμό του (από 21,5 εκ. σε 61,5 εκ. €) για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων και της αυξημένης ζήτησης που παρουσίασε το πρόγραμμα, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, καθώς και στο Ταμείο DELFI (Εγγυοδοσίας Επενδύσεων Αναπτυξιακού Νόμου).
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Επικεφαλής Τομέα Μεσαίων Επιχειρήσεων Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σκαρλάτος, ο οποίος αφού παρουσίασε τις χρηματοδοτικές λύσεις και την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Εθνική Τράπεζα, εστίασε στην παροχή προσωποποιημένης εξυπηρέτησης και στην αμεσότητα στην εκτέλεση εργασιών, ανακοινώνοντας πως τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει και στην Πάτρα Corporate Καταστήματα (Hubs). «Η Εθνική Τράπεζα, όπως και κάθε σύγχρονη Τράπεζα, οφείλει να αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας των πελατών της, γι’ αυτό και καλύπτει όλο το φάσμα χρηματοδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών για κάθε κλάδο σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Οι εξειδικευμένοι εκπρόσωποι Εταιρικής Συναλλακτικής Τραπεζικής, παρέχουν παράλληλα ολοκληρωμένες λύσεις εμπορίου, διαχείρισης πληρωμών, διαχείρισης κινδύνων αλλά και όλη την γκάμα των ψηφιακών λύσεων, ενώ εκτός από όλα αυτά η Εθνική Τράπεζα εστιάζει στην παροχή προσωποποιημένης εξυπηρέτησης και η αμεσότητα στην εκτέλεση εργασιών», τόνισε ο κ. Σκαρλάτος.
Τον συντονισμό της συνεδρίας είχαν, η Μαρία Βουτσινά, Επικεφαλής Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Δρ. Αρετή Μούρκα, Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων/ Διευθύνουσα Σύμβουλος Λειτουργίας (COO), PATRAS ADVANCED TECHNOLOGIES ΙΚΕ.