Η μετάβαση με την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης αναδείχτηκε στη συνεδρία της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ηπείρου –Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, παρουσία στελεχών του φορέα. Η Γενική Διευθύντρια του φορέα Μάγδα Πετροπούλου αναφέρθηκε στη μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
«Η περίοδος 2014-2020 υπήρξε καθοριστική για την Ελλάδα, αφού επρόκειτο για μια κρίσιμη περίοδο εξόδου από την οικονομική κρίση και προσαρμογής στις νέες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πακέτο, ύψους περίπου 23 δις ευρώ, επιμερίστηκε σε επιμέρους Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα. Ήταν η πρώτη προγραμματική περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας οι ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, γεγονός στο οποίο συντέλεσε και η πανδημία του Κορονοϊού, λόγω της αυξημένης ρευστότητας που δόθηκε στις ΜμΕ.
Για δράσεις επιχειρηματικότητας μόνο στο βασικό πρόγραμμα της ,το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ), έδωσε συνολικά στις ΜμΕ πάνω από 2,8 δις ευρώ ενώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) των 13 Περιφερειών της χώρας περισσότερα από 1 δις ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων».
Σημείωσε ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει διαδραματίσει ο Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΦΕΠΑΕ), ο οποίος έχει αναδειχθεί σε βασικό κρίκο της αλυσίδας διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι στη προγραμματική περίοδο 2014-2020 δόθηκαν περισσότερα χρήματα στις ΜΜΕ από κάθε άλλη φορά, δεν έλειψαν και τα προβλήματα που ο φορές έπρεπε να υπερβεί προκειμένου να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση. Με στόχο την υπέρβαση των προβλημάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει έναν πιο στρατηγικό προσανατολισμό, εστιάζοντας σε τομείς όπως:
- Η πράσινη μετάβαση: Επενδύσεις σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακής αποδοτικότητας, ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Η ψηφιοποίηση: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημοσίων υπηρεσιών, η ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και η στήριξη της ψηφιακής εκπαίδευσης.
- Η κοινωνική συνοχή: Ενίσχυση δράσεων κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας, καθώς και προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης για την αγορά εργασίας.
«Η μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία απαιτεί συνεργασία, σωστό σχεδιασμό και συνεχιζόμενη αξιολόγηση της πορείας των δράσεων», εξήγησε.