Η παραλιακή Αιγιάλεια στην Αχαΐα και το παραλιακό μέτωπο Πάλαιρος-Αστακός στην Αιτωλοακαρνανία είναι οι δυο περιοχές που επελέγησαν να συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα Καινοτομίας για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο που δημιουργείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EuroMed Libeccio. Πρόκειται για έργο που βασίζεται στη συγκέντρωση και ανάλυση μεγάλων δεδομένων για τον τουρισμό κι εστιάζει σε πιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και ανθεκτικό Τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου.
Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Αθανάσιος Καλογεράς, του ΙΝΒΙΣ-ΑΘΗΝΑ, βασικός στόχος είναι η βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης προορισμών, καθώς και η αύξηση της ανθεκτικότητας έναντι ποικίλων κινδύνων, αξιοποιώντας τα δεδομένα των προορισμών και τις επικαιροποιημένες πληροφορίες.
Μέσα από το έργο διασφαλίζεται η υποστήριξη περιφερειακών/εθνικών φορέων λήψης αποφάσεων με αναλύσεις για την υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται, αξιολόγηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους στη συνολική βιωσιμότητα του τουρισμού παρέχοντας ανατροφοδότηση για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Έτσι, οργανισμοί και επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις ροές επισκεπτών, ενώ βελτιώνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με εμπορικές στρατηγικές, πολιτικές ποιότητας υπηρεσιών και δράσεις μάρκετινγκ.
Ο Χρήστος Αλεξάκος, του ΙΝΒΙΣ-ΑΘΗΝΑ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ανάλυσης δεδομένων για Λήψη Αποφάσεων στον Τουριστικό Τομέα, κάτι το οποίο εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό έργο που υλοποιεί το ΙΝΒΙΣ. «Το LIBECCIO Destination Management Support System (DMSS) είναι μια σημασιολογικά εμπλουτισμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που ενσωματώνει σύνολα δεδομένων δεικτών βιωσιμότητας και αναλύσεις μεγάλων δεδομένων για την αξιοποίηση πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων».
Για το πρότζεκτ που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό στην Μεσόγειο (Dialogue4Tourism) μίλησε ο Ιωάννης Μαρδίκης, Εμπειρογνώμονας Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου-EPLO παρατηρώντας ότι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί είχαν δυσμενείς επιπτώσεις από τον μαζικό τουρισμό, όπως αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κάτι που είχε σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες. «Για την Ελλάδα είναι πολλή καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε τί έπαθαν οι χώρες με τουρισμό χαμηλού βαλαντίου και να στραφούμε σε στρατηγικές που θα οδηγήσουν σε ειδικές μορφές τουρισμού.
Στη σημαντική συμβολή που έχουν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στον τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων-ΕΚ. ΑΘΗΝΑ, επισημαίνοντας πως το Ινστιτούτο διαθέτει σχετικές καινοτομίες.
«Σε μία εποχή που μεταβαίνουμε από την παροχή υπηρεσιών στην παροχή εμπειριών, οι νέες τεχνολογίες φαίνεται ότι είναι σε θέση να προσδώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν από ότι οι παραδοσιακές προσεγγίσεις» εξήγησε και πρόσθεσε: «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να μεταβούν από τον συμβατικό τουρισμό που κυριαρχούν χειροκίνητες διαδικασίες, απομονωμένα συστήματα που βασίζονται στην επιχειρηματική αίσθηση των επαγγελματιών και στην προσφορά γενικευμένων προϊόντων, στον ψηφιακό τουρισμό, όπου υπάρχουν στοχευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα, υπάρχουν συνδεδεμένες λειτουργίες και πρόσβαση σε ανοιχτές πλατφόρμες».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πάνος Σακελλαρόπουλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Περιφέρειας παρατήρησε: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργούμε τα κατάλληλα εργαλεία για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και παράλληλα επιχειρούμε να δώσουμε στους δυνητικούς επισκέπτες όλες τις αναγκαίες πληροφορίες που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του κι εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσογείου.