Η σύμπραξη του επιστημονικού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να καταστεί σε ισχυρός κόμβος καινοτομίας «αγκαλιάζοντας» ένα ψηφιακό οικοσύστημα με πολλές προοπτικές και οφέλη, αποτέλεσε κοινή συνισταμένη στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης, το βράδυ του Σαββάτου. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες από την ψηφιακή μετάβαση είναι πολλές και μεγάλες και η αξιοποίησή τους θα ανοίξουν νέους δρόμους όχι μόνον στην εκπαίδευση αλλά σ’ ολόκληρη την κοινωνία, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης εστιάζοντας στις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής.
Την ημερίδα «άνοιξε» ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Υποδομών Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο 27ο Forum Ανάπτυξης αποτελεί μέρος της στρατηγικής επιλογής εξωστρέφειας που αναδεικνύει τη δέσμευση της διοίκησης, υπό την καθοδήγηση του Πρύτανη Χρήστο Μπούρα να ενισχύσει τη διασύνδεση του ακαδημαϊκού ιδρύματος με την κοινωνία, την οικονομία και τις σύγχρονες προκλήσεις.
Εστίασε στον ρόλο του Πανεπιστημίου ως κέντρου γνώσης, καινοτομίας και στρατηγικού εταίρου για την ανάπτυξη, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια είναι μια ουσιαστική επιλογή για την ενίσχυση των συνεργασιών και τη συμβολή στην πρόοδο της κοινωνίας, προτείνοντας λύσεις και αναδεικνύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του. Χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Πατρών ως μια ατμομηχανή, η οποία θα αποτελέσει τον μοχλό την ψηφιακή μετάβαση, δίνοντας έμφαση στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και στις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα για το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που όμως απαιτεί προσεκτική προσαρμογή. «Αυτή η μετάβαση προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις π.χ. εκπαίδευση στις σύγχρονες τεχνολογίες και στις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και ψηφιακές υποδομές για όλους. Η Περιφέρεια ενισχύει το ψηφιακό της αποτύπωμα μέσω της δημιουργίας νέων υποδομών, υπηρεσιών και εργαλείων πχ. εξοικονόμηση ενέργειας, έξυπνη κινητικότητα, περιβάλλον, τουρισμός, ευφυή γεωργία, νέοι ψηφιακοί χάρτες και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο χωρίς επιστροφή και παρεκκλίσεις». Και κατέληξε λέγοντας πως: «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός για την κοινωνία και οικονομία είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή και παρεκκλίσεις και η ΠΔΕ προχωρά αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση».
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νίκος Αβούρης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που μετά από 3 χρόνια είναι στην τελική του φάση με θέμα: «Η ψηφιακή ετοιμότητα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων». Ανέλυσε τα εργαλεία που καταγράφουν την πρόοδο της ψηφιακής ετοιμότητας του ΑΕΙ και στο γεγονός ότι στο σύστημα αυτό έχουν ενταχθεί 20 μεγάλα πανεπιστήμια αλλά και κάποια μικρότερα. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ευρύτατες συνεργασίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε πως η ψηφιακή ετοιμότητα αποτελεί εργαλείο χάραξης στρατηγικής επισημαίνοντας πως «χωρίς μετρητές και εργαλεία είναι σαν να πορευόμαστε χωρίς πυξίδα».
«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ψηφιακή μετάβαση» ανέφερε ο Χάρης Φαρμάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών, στη Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος απαρίθμησε τους στόχους και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Έδωσε έμφαση στην βελτίωση υποστήριξης φοίτησης, την ενίσχυση ενημέρωσης φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, την ταχύτερη διεκπεραίωση αιτημάτων, τη διευκόλυνση τέλεσης διοικητικών, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών διαδικασιών, την έγκυρη και έγκαιρη ανταλλαγή δεδομένων και βελτίωση διαμοιρασμού πληροφοριών και γνώσεων ενισχύοντας την διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων εντός Πανεπιστημίου, όσο και με τρίτα συστήματα. Σημείωσε πως στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί ηλεκτρονική Γραμματεία, έχει κάνει βήματα στην εξ αποστάσεως μάθηση, στην ηλεκτρονική διαχείριση & διακίνηση εγγράφων, στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση, στέγαση και στεγαστικό έχοντας πλήρη εικόνα από την συμπλήρωση της αίτησης μέχρι την πληρωμή, ενώ σημαντικές πληροφορίες διατίθενται στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου my.upatras.gr
Εστίασε στην υποστήριξη στρατηγικού σχεδιασμού με εργαλείο επιχειρησιακής νοημοσύνης που επιτρέπει την ανάλυση ιστορικών και τρεχόντων δεδομένων, στην παροχή πιστοποιητικών τίτλων σπουδών μέσω gov.gr (35.000 τίτλους το 2024), στα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές τους όπως Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, Βιβλιοθήκη, Αδειολόγιο, Παρουσιολόγιο, Κινητικότητα Erasmus+, κ.α.
Ο Νικόλαος Κωστόπουλος, CΤO PaperGo αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και στην εταιρεία που ίδρυσε με έδρα την Πάτρα και αποτελείται από 25 άτομα που κάνουν πράξη την παροχή εξειδικευμένης ψηφιακής γνώσης καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό.
Για τον ρόλο του ΙΝ.ΒΙ.Σ./Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και βιομηχανιών μίλησε ο Χρυσόστομος Στύλιος, Καθηγητής του Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων-Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ» δίνοντας έμφαση στην σημασία της κυβερνοασφάλειας.
Όπως ανέφερε, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» έχει αποκλειστικό προσανατολισμό τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές της Πληροφορικής και το όραμά του είναι να υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο έρευνας και καινοτομίας (Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, Δημιουργία συστημάτων και προϊόντων, Ανάπτυξη και υποστήριξη υποδομών, Μεταφορά τεχνολογίας, Επιχειρηματικότητα). Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στα «ψηφιακά δίδυμα», δηλαδή την εικονική αναπαράσταση ενός αντικειμένου, ενός συστήματος ή μιας διαδικασίας, για τα οποία συλλέγονται ακριβείς ενδείξεις και προκύπτουν συμπεράσματα για την υφιστάμενη καθώς και τη μελλοντική συμπεριφορά τους. «Στην πραγματικότητα», όπως είπε- «είναι ένας συνδυασμός δεδομένων, αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης και ζουν σε έναν εικονικό κόσμο. Τα ψηφιακά δίδυμα έχουν ευρεία εφαρμογή στη βιομηχανική παραγωγή».
Στην πρόκληση για βιώσιμες και ανθρωποκεντρικές πόλεις την ώρα που τα στοιχεία από τον υπερπληθυσμό και την αστικοποίηση σοκάρουν εστίασε ο Δημήτρης Μούρτζης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, σήμερα είμαστε 8 δις πληθυσμός και το 2100 θα είμαστε 10 δις και 5,3 δις άνθρωποι το 2030 θα κατοικούν στον αστικό ιστό. Οι μεγαλουπόλεις έως τότε θα ανέλθουν σε 43 από 33 που ήταν το 2018 και από μόλις 18 το 1995(!), για να επισημάνει εμφατικά πως επιταχύνεται η τάση για Βιώσιμη Ανάπτυξη και ανθρωποκεντρικές κοινωνίες. Κορυφαίες πόλεις θεωρούνται οι: Όσλο (Νορβηγία), Στοκχόλμη (Σουηδία) και Ελσίνκι (Φιλανδία), ενώ την θλιβερή πρωτιά κατέχει η Αθήνα στις χειρότερες πόλεις και ακολουθούν η Λευκωσία (Κύπρος) και η Πόρτο (Πορτογαλία).
Σημείωσε πως οι Ευρωπαϊκές πόλεις μειονεκτούν σε θέματα υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης, κλιματικής αλλαγής και ποιότητας ζωής, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 οι καταναλωτές στις πόλεις θα αντιπροσωπεύουν το 81% της παγκόσμιας κατανάλωσης και το 80% του παγκοσμίου ΑΕΠ, ενώ μέχρι τότε 300 εκατομμύρια νέες κατοικίες θα πρέπει να κατασκευαστούν.
Ως προκλήσεις των μεγαλουπόλεων οριοθέτησε τις: 1) κοινωνικές (γήρανση του πληθυσμού και αστικοποίηση, προσβασιμότητα και μεταφορά, αστικός διαχωρισμός και ανισότητα), 2) περιβαλλοντικές (κλιματική αλλαγή και κατανάλωση ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, ατμοσφαιρική ρύπανση),3) οικονομικές (στέγαση, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και κυβερνοασφάλεια, περιορισμοί). «Επιβάλλεται ένα συνεργατικό οικοσύστημα, εσωτερική οργάνωση, ψηφιοποίηση υπηρεσιών, χρηματοδοτήσεις, εφαρμογή πολιτικών που ευνοούν την καινοτομία, προστασία των προσωπικών δεδομένων και μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων βάσει δεδομένων από την αυτοματοποίηση εργασιών», κατέληξε.
Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας στον επίλογο ανέφερε πως «η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις, δημιουργούνται πλέον πολλές αβεβαιότητες γι’ αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες προς τους νέους» σημειώνοντας πως το Πανεπιστήμιο Πατρών επενδύει στην ψηφιακή τεχνολογία γιατί είναι παράγοντας επιβίωσής του.
Μάλιστα, έθεσε επί τάπητος πρόταση για συνεργασία του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής μας και τη δημιουργία ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου που θα ενσωματώνει όλα τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής μας, τα οποία σήμερα είναι διάσπαρτα, ενισχύοντας το τεράστιο οικοσύστημα που διαθέτουμε προσδίδοντας στην Δυτική Ελλάδα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την αναδεικνύουν σε ισχυρό κόμβο στις ψηφιακές τεχνολογίες επικοινωνιών, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.