Την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων περιμένει η αγορά προκειμένου να κινηθεί αυ τές τις εορταστικές ημέρες. Από σήμερα Παρα σκευή αρχίζουν οι καταναλωτές σιγά-σιγά να «ανεβάζουν στροφές» μέχρι και την Τρίτη, παρα μονή των Χριστουγέννων, οπότε η αγορά θα έχει φθάσει στην κορύφωσή της.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Οι περισσότεροι μέχρι σήμε ρα επέλεγαν τα απαραίτητα για τα προσφιλή πρόσωπα που γιορτάζουν και δεν επε κτείνονταν σε άλλου είδους αγορές. Οι καταναλωτές εί ναι «κουμπωμένοι» λόγω του κύματος ακρίβειας που πα ραμένει μεγάλο σε ένα ευ ρύ φάσμα αγαθών, ενώ κά ποιοι είχαν πραγματοποιή σει στοχευμένες αγορές στην Black Friday και έτσι η περί οδος των Χριστουγέννων κι νείται για τα αναγκαία του γι ορτινού τραπεζιού. Η Περι φέρεια Δυτικής Ελλάδος από την πλευρά της σε συνεργα σία με τον ΕΦΕΤ έχει συστή σει συνεργεία για τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονο μικού ενδιαφέροντος, τόσο για τα προϊόντα που πωλού νται όσο και για τον τρόπο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Α. Μαστοράκου: «Εκτεταμένοι έλεγχοι»
Μιλώντας στον «Σ.Ε.» η κ. Άννα Μαστοράκου, Αντιπε ρειφερειάρχης Υγείας τονίζει ότι έχει ήδη υπάρξει συγκε κριμένο σχέδιο από την Πε ριφέρεια προκειμένου στα καταστήματα να γίνουν έλεγ χοι και αυτό, διότι το ενδια φέρον των καταναλωτών θα είναι μεγάλο αυτή την περί οδο. Οι έλεγχοι θα αφορούν την ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται (πχ κρέας, γαλοπούλες κλπ) ώστε να δι ασφαλιστεί ότι είναι σωστά αποθηκευμένα και διατίθε χέρια μας και οι πάγκοι ερ γασίας να είναι καθαροί. Δεν πρέπει να αναμειγνύουμε τα ωμά τρόφιμα με τα μαγειρε μένα και κάθε φορά που γί νεται μια εργασία να υπάρ χει μέριμνα ώστε να καθαρί ζονται οι πάγκοι και να μην υπάρχει διασπορά» αναφέ ρει η κ. Μαστοράκου. Η ίδια απευθύνει έκκληση στους επαγγελματίες να τη ρούν τα μέτρα υγιεινής κα θώς η προσέλευση στα κα ταστήματα αυτή την περίοδο θα είναι η μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες περιόδους του χρόνου. νται με τις σωστές συνθήκες στους καταναλωτές. Οι έλεγ χοι έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής και μάλιστα έχουν γίνει και σχετικές συστάσεις σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τον τρόπο που θα διαθέ τουν τα προϊόντα τους στην αγορά. «Τα καταστήματα πρέπει να τηρούν το υγειονομικό πρω τόκολλο. Και αυτή την περί οδο έχουμε μια οδηγία από τον ΕΟΔΥ για έξαρση γαστρε ντερίτιδας από Νοrovirus, δηλαδή νοροϊό. Ουσιαστικά προκαλεί εμετούς, διάρροιες και πυρετό και έχουμε επτά εξάρσεις, όταν άλλες χρονι ές είχαμε μόνο δύο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτι κοί όταν παρασκευάζουμε τα τρόφιμα να έχουμε πλύνει τα «Όσοι προετοιμάζουν τα κα ταστήματα στην εστίαση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην μεταδώσουν σε αυτή την περίοδο ακούσια τη νό σο», αναφέρει η κ. Μαστο ράκου. Τα συνεργεία της Περιφέρει ας έχουν χαρτογραφήσει τις περιοχές που θα γίνουν οι έλεγχοι και όπως συμπλη ρώνει η κ. Μαστοράκου, στόχος είναι να υπάρξει μια πλήρη καταγραφή του τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσε ων για να διασφαλιστεί η δη μόσια Υγεία. «Θα πρέπει η διασφάλιση των τροφίμων να είναι ου σιαστική. Εκτός από τα κα ταστήματα υγειονομικού εν διαφέροντος θα ρίξουμε το βάρος στις υπεραγορές, στα σούπερ-μάρκετ σε τροφι κές αλυσίδες και σε οτιδή ποτε αφορά τον τομέα της εστίασης και της κατανάλω σης τροφίμων. Ελέγχουμε εκτός από την ποιότητα και το είδος των προϊόντων που πωλούνται για να μην πα ρεισφρήσουν άτομα που θα επιδιώξουν να πουλήσουν νοθευμένα προϊόντα» αναφέ ρει η κ. Μαστοράκου. Σε περίπτωση παραβίασης γίνεται καταγραφή και ακο λουθεί επανέλεγχος για να διαπιστωθεί ότι υπήρξε συμ μόρφωση από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Γ. Βαγενάς: «Ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα»
Από την άλλη οι καταναλω τές στα εμπορικά καταστήμα τα απλώς κοιτάζουν και δεν ψωνίζουν, σύμφωνα με την τάση που καταγράφεται μέχρι στιγμής. Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Βαγενάς επισημαίνει ότι και φέτος οι καταναλωτές κινήθηκαν στα άκρως απαραίτητα και δεν επεκτάθηκαν σε αγορές για να ικανοποιήσουν τις προ σωπικές τους ανάγκες. «Αγόρασαν περισσότε ρο πράγματα για προσφιλή πρόσωπα που γιορτάζουν και τίποτα άλλο και οι τζί ροι δεν έχουν σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κινεί ται με χαμηλούς ρυθμούς η αγορά και αναμένεται κορύ φωση το επόμενο διάστημα εν όψει και των Χριστουγέν νων. Υπάρχει μια δυσκολία γενικότερα στους καταναλω τές και αυτό είναι αντιληπτό στην πλειονότητα των κατα στημάτων και το βλέπουμε καθημερινά», παρατηρεί ο κ. Βαγενάς.
Μ. Μακρής: «Δεν τηρήθηκε η συμφωνία»
Από την πλευρά του ο Μά κης Μακρής Γ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγω γικού Συλλόγου της Πάτρας τονίζει ότι φέτος υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα στην αγο ρά της Πάτρας, τα καταστή ματα να λειτουργούν ενώ πα ράλληλα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες πεζοδρόμησης του κέντρου. Η δέσμευση για πα ράδοση της Μαιζώνος στις 15 Δεκεμβρίου και η πλήρη λειτουργία της δεν τηρήθη κε τελικά από τον Δήμο Πα τρέων. «Ο πεζόδρομος έπρε πε να είχε παραδοθεί και γί νεται προσπάθεια μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει παρα δοθεί το κομμάτι από Ερμού μέχρι και πλατεία Γεωργί ου. Είναι γεγονός ότι υπάρ χει μια καθυστέρηση και το έχουμε επισημάνει προς την δημοτική αρχή». Κατά τον κ. Μακρή έχει υπάρχει μεγά λο ζήτημα με την πρόσβαση του κέντρου από τους κατα ναλωτές οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι εάν μπουν θα ταλαιπωρηθούν, αφού δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Επιπρόσθετα, ενδεχομένως κάποιοι να επι λέξουν περιφερειακά κατα στήματα πολυεθνικών για να κάνουν τα ψώνια τους ακρι βώς για να αποφύγουν αυτή την ταλαιπωρία. Για αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Μακρής τονίζει ότι : « Ο κό σμος θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το κέντρο της Πάτρας γιατί εκεί κτυπάει η καρδιά του εμπορίου και υπάρχουν οι πολλές εναλλα κτικές. Η αγορά θα κινηθεί, παρά την δύσκολη οικονομι κή κατάσταση που αντιμετω πίζουν οι καταναλωτές. Πε ριμένουμε μέχρι τέλος του χρόνου αύξηση των τζίρων λόγω των αγορών».
Το βάρος των αγορών πέφτει μόνο στο να «γεμίσει» το εορταστικό τραπέζι
Το βάρος των περισσότερων αγορών έχει πέσει στην αγο ρά κρέατος και των εδεσμά των για το εορτινό τραπέζι. Από γαλοπούλες και χοιρινά, μέχρι μοσχάρια κατσίκια αλ λά και συνθέσεις με κρέατα που παρασκευάζουν τα ίδια τα κρεοπωλεία αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση. Οι παραγγελίες έχουν δοθεί και οι παραλαβές αναμένονται το διήμερο Δευτέρας-Τρίτης, ταγραφεί ανατιμήσεις και ότι κινούνται αντίστοιχα στα περ σινά επίπεδα. Η γαλοπούλα κυμαίνεται στα 10 ευρώ, το αρνάκι και το κα τσικάκι είναι περίπου στα 12 με 13 ευρώ και το χοιρινό στα 7 με 8 ευρώ. πριν τα Χριστούγεννα. μι λώντας στον «Σ.Ε.» αναφέρει: «Περιμένουμε κορύφωση της κίνησης το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα –Τρίτη. Είναι τα ψώνια της τελευταίας στιγμής που γίνονται όπως κάθε χρό νο. Υπάρχουν παραγγελίες και αυτό είναι δείγμα εμπιστοσύ νης προς τα κρεοπωλεία της περιοχής. Δεν υπάρχουν προ βλήματα στα κοπάδια της πε ριοχής, τόσο από ευλογιά όσο και από πανώλη. Οι υπηρεσί ες διεξάγουν μέσω συνεργεί ων ελέγχους που αυτή την πε ρίοδο είναι εντατικοί». Σε σχέση με τις προτιμήσεις των καταναλωτών ο κ. Πανα γιωτόπουλος διευκρινίζει ότι: «Τα Χριστούγεννα επιλέγονται όλα τα κρέατα. Και η γαλοπού λα και το αρνάκι και το κατσι κάκι, αλλά και η κότα για πα ραδοσιακή σούπα. Υπάρχουν επίσης παρασκευάσματα που τα φτιάχνουν και τα ίδια τα κε ροπωλεία και προσφέρουν μια σημαντική εναλλακτική στις αγορές των καταναλω τών. Το χοιρινό και το κατσι κάκι ίσως προπορεύονται ενώ ακολουθεί και η γαλοπούλα». Σε σχέση με τις τιμές ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχουν κα «Οι πελάτες έχουν κάνει πα ραγγελίες και θα έρθουν μαζι κά να τις παραλάβουν. Υπάρ χει επάρκεια σε προϊόντα και τα κρεοπωλεία έχουν προτι μήσει τα ντόπια προϊόντα για να τα προμηθευτούν» αναφέ ρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Κ. Τηλιγάδης: «Τα γλυκά δεν λείπουν από το τραπέζι»
Τους φούρνους αλλά και τα ζαχαροπλαστεία προτιμά ει ο κόσμος για να κάνει τις αγορές των γλυκών που εί ναι αναγκαία για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Οι τιμές δεν έχουν παρου σιάσει αύξηση στα συνοικι ακά καταστήματα, ενώ και στο κέντρο έχουν διατηρη θεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Κώστας Τηλιγάδης, Γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποι ών Πάτρας αναφέρει ότι «αυτές οι ημέρες ανήκουν στα παραδοσιακά γλυκά, όπως οι δίπλες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Οι περισσότεροι θα ψωνίσουν απέ ξω καθώς ο χρόνος, ο κόπος και το κόστος είναι αντίστοι χα του να τα φτιάξει. Το γλυκό είναι συνυφασμένο με το εορταστικό τραπέζι. Η κίνηση ήταν υποτονική στην αρχή, όσο όμως πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα οι κατανα λωτές αρχίζουν να κάνουν ολοένα και περισσότερες αγο ρές». Οι καταναλωτές θα κληθούν κατά μέσο όρο να πλη ρώσουν 14 με 15 ευρώ το κιλό τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ενώ οι για τις δίπλες κυμαίνονται στα 17 με 18 ευρώ το κιλό. Ακόμα, κάποιος μπορεί να αγοράσει τσουρέκια στα 6-7 ευρώ και ανάλογα με το αν θα έχουν γέμιση η τιμή ανεβαίνει.
Τ. Κάππας: «Λιγότερες ποσότητες σε σχέση με άλλα χρόνια
Aπό την πλευρά του ο πρό εδρος του Συλλόγου Ζαχα ροπλαστών Αχαΐας Ταξιάρ χης Κάππας, μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει: «Η κίνηση ακόμη στα καταστήματα δεν έχει ξεκινήσει. Έχουμε κά ποιες παραγγελίες για την ημέρα των Χριστουγέννων όμως όσοι μπαίνουν πλέον στα καταστήματα αγοράζουν μικρότερες ποσότητες από το συνηθισμένο και σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι είμαστε Έλληνες οπό τε όλα τα τρόφιμα και τα διάφορα είδη τα αφήνουμε για τελευταία στιγμή και αυτό είναι σημαντικό να το επισημά νουμε. Η επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλες χρονιές εί ναι σαφώς πιο περιορισμένη». Σημειώνει ότι φέτος έχουν καταγραφεί αυξήσεις σε διά φορα είδη και αυτό οφείλεται στις ανατιμήσεις που έχουν φθάσει στο 100%. Και βέβαια μεγάλες είναι οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί και στο ρεύμα, ένας παράγοντας που επίσης ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Οι συνάδελφοι στην Πάτρα επιδιώξαμε να κρατήσουμε τις τιμές σε ένα σχετικά ανεκτό επίπεδο ώστε να μπορέσει ο πατρινός καταναλωτής να απολαύσει σωστά και υγιεινά εορταστικά εδέσματα» εξηγεί ο κ. Κάππας. Και τονίζει ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα ζαχαροπλαστεία από το να τα φτιάξουν μόνοι τους τα γλυκά στο σπίτι. «Η ποιότητα και η φρεσκάδα στα τοπικά ζαχαροπλαστεία δεν μπορεί να συγκριθεί επίσης με τα συσκευασμένα είδη που ενδε χομένως να πωλούνται από υπεραγορές και έχουν κατα σκευαστεί εδώ και αρκετό καιρό» καταλήγει ο κ. Κάππας.
Τι αναφέρει το ΙΝΚΑ
Πάντως σε άλλες περιοχές της χώρα οι τιμές δεν είναι ίδιες. Και αυτό γιατί συνολικά φέτος
είναι κατά 10 % ακριβότερο σε σχέση με το 2023. Την εκτίμηση αυτή κάνει το ΙΝΚΑ- Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, σύμ φωνα με έρευνα που πραγμα τοποίησε και δημοσιοποίησε σήμερα τα ευρήματά του. Η έρευνα αφορά σε τραπέζι 4 ατόμων. Αλλά όπως επισημαί νεται, δεν έχει γίνει έρευνα για την τιμή σε λάδι, λεμόνια, ρεύ μα .
Όπως σημειώνεται, πέρσι το εορταστικό τραπέζι (2023) κό στισε 146,55 με τα ίδια είδη. Αναλυτικά οι τιμές, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ , διαμορφώνονται ως εξής: Δεκέμβριος 2023 Είδος ποσότητα τιμή Γαλοπούλα Κιλά 2 Χ 11 Euro 22 Αρνί Παϊδάκια Κιλά 2 Χ14 Euro 28 Λουκάνικα Κιλά 1 Χ 10 Euro 10 Ντομάτες 300 γρ Χ 2,90 Euro 0,87 Αγγούρι 1 Χ 0,70 Euro 0,70 Κρεμμύδια Φρέσκα ματσά κι 1 Χ 0,70 Euro. 0,70 Λάχανο μάπα 1 Euro 1,50 Καρότα Κιλό 1/2 Χ 2 Euro 1 Πατάτες Κιλό 1,25 Euro 1,25 Τυρί φέτα Κιλό 1/2 Χ 13 Euro 6,50 Κασέρι γραβιέρα 1/2 Κιλό Χ18 Euro 9 Κρασί Εμφιαλωμένο 0,750 γραμ. ` Euro 16 Αναψυκτικά 8 Χ 0,95 Euro 7,60 Μπύρες 2 Χ 2,20 Euro 4,40 Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες Κιλό 1 Χ 17 Euro 17 Γλυκά διάφορα Euro 13 Φρούτα Euro 3,5 Γέμιση γαλοπούλας Euro 13 Σύνολο: 156,02 για το 2024 ενώ το 2023 ήταν 146,55 156,02/4 = 39 ευρώ το άτο μο