Ο σημαντικός ρόλος της Αχαϊκής Επιμελητηριακής Ανάπτυξης (ΑΧ. ΕΠ.ΑΝ.) του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας αναδείχτηκε στη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα «Ευρωπαϊκά Έργα και Τοπική Επιχειρηματική Ανάπτυξη: Οι Ευκαιρίες από τη Δράση του Επιμελητηρίου Αχαΐας και της Αναπτυξιακής του εταιρείας» που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 23/11, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης.
Στη διάρκεια της συνεδρίας παρουσιάστηκαν όλα τα νέα προγράμματα, ενώ εκπρόσωποι συνεργαζόμενων φορέων και ωφελούμενων επιχειρήσεων κατέθεσαν την εμπειρία τους από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η μετάβαση στη σύγχρονη, βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Tην εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής, Αθανάσιος Κούστας, ο οποίος εισαγωγικά αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της μετάβασης στις επιχειρήσεις, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί αποστολή της Αναπτυξιακής. «Ο ρόλος της Αναπτυξιακής είναι να αναδείξει ταλέντα και να βοηθήσει να αναπτυχθούν νέοι επιχειρηματίες», τόνισε.
Μάλιστα, ο κ. Κούστας ευχαρίστησε το στελεχειακό δυναμικό της Αναπτυξιακής που κατάφερε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα κάνοντας ονομαστική αναφορά, ενώ ειδική μνεία έκανε στους πρωτεργάτες της προσπάθειας, τον αείμνηστο Παναγιώτη Βαφειάδη που «έφυγε» από τη ζωή πρόωρα και τον κ. Γιωτόπουλο.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διαχειριστής της Αχαϊκής Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Ανδρέας Ντακόλιας, ο οποίος υπογράμμισε πως «τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική ανάπτυξη και ο ρόλος τους είναι καθοριστικής σημασίας καθώς παρέχουν χρήσιμα εργαλεία, προωθώντας την καινοτομία και την εξωστρέφεια».
Αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία, στηρίζοντας τους παρακάτω πυλώνες: 1) Τουρισμό, 2) Δημιουργική Βιομηχανία, 3) Δικτύωση με άλλες οντότητες εντός και εκτός Ευρώπης.
Εστίασε στην στήριξη που παρείχε το Επιμελητήριο Αχαΐας στην Αναπτυξιακή Εταιρεία και ευχήθηκε αυτό να συνεχιστεί καθώς τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για την επιχειρηματικότητα και την περιοχή μας.
Κεντρική ομιλήτρια της συνεδρίασης ήταν η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Αχαϊκή Επιμελητηριακή Ανάπτυξη (ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ.), Δρ Δανάη Κατσαντά, η οποία αφού επεσήμανε ότι προϋπόθεση της μετάβασης είναι η δράση και η συνεργασία, παρουσίασε αρχικά το ρόλο της Αναπτυξιακής. Όπως ανέφερε η Αναπτυξιακή παρέχει στις τοπικές επιχειρήσεις, συμβουλευτική & υποστήριξη (μέσω της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών έργων), δικτύωση με επιχειρήσεις του εξωτερικού (εντός/εκτός Ευρώπης), διεξάγει έρευνα για την επιχειρηματικότητα και μελέτες, ενώ διοργανώνει και σεμινάρια/εργαστήρια βελτίωσης δεξιοτήτων, γνωριμίας με νέα εργαλεία, προσωποποιημένης καθοδήγησης.
Στη συνέχεια ανέλυσε τους τύπους των ευρωπαϊκών έργων (διακρατικά, τομεακά, διαμεσογειακά), λέγοντας πως στόχος τους είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), η ανάπτυξη καινοτομίας, η βελτίωση δεξιοτήτων, η εξωστρέφεια, η υιοθέτηση νέων πρακτικών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η υποστήριξη της διεθνοποίησης, η προσαρμογή σε κανονισμούς και πρότυπα της Ε.Ε.
«Την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 υλοποιήθηκαν τέσσερα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα (Interreg Ελλάδα-Ιταλία, Interreg Αδριατική-Ιόνιο, Balkan Med, ENICBCMED) και 15 ευρωπαϊκά έργα στους τομείς: Αγροδιατροφή , Γαλάζια Ανάπτυξη , Τεχνολογίες Αιχμής/Industry 4.0, Δημιουργική Βιομηχανία (Θέατρο, Καρναβάλι), Τηλεργασία-τηλεκπαίδευση, Καινοτομία- Έξυπνες πόλεις-Κατασκευές , Μικροχρηματοδοτήσεις, Καινοτομία-Διεθνοποίηση PATRAS IQ, G2B +G2C υπηρεσίες/Ψηφιακός Μετασχηματισμός , ενώ την προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι σε εξέλιξη 2 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και 13 ευρωπαϊκά έργα», τόνισε.
Όσον αφορά στα οφέλη για τις επιχειρήσεις παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, μεταξύ των οποίων: ολοκληρώθηκαν 500+ ώρες καθοδήγησης και ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών, 5 διαγωνισμοί επιχειρηματικής καινοτομίας, δόθηκαν 21 επιχειρηματικά βραβεία, 50+ επιχειρήσεις δέχθηκαν εκπαίδευση-κατάρτιση-ωρίμανση, δημιουργήθηκαν 10 νέες επιχειρήσεις μέσω των έργων, έγιναν 30 εργαστήρια συμβουλευτικής και 40+ δράσεις-εκδηλώσεις δημοσιότητας και διατέθηκαν 200.000€ επιχορηγήσεις & βραβεύσεις σε ωφελούμενες επιχειρήσεις , κ.α.
Ακόμη, η κα Κατσαντά αναφέρθηκε στις συνεργασίες- συμπράξεις της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. με 44 φορείς, ενώ κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα σε δράση λέγοντας πως «τα Ευρωπαϊκά έργα δεν είναι μόνο χρηματοδοτήσεις, αλλά μια πύλη προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ίδιων των επιχειρήσεων. Η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων είναι καθοριστική για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ωρίμανση και εξασφάλιση της επιθυμητής χρηματοδότησης».
Στη συνεδρία τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συνεργαζόμενων φορέων. Αρχικά, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος PATRAS IQ, Καθηγητής Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Δημήτριος Μούρτζης, ο οποίος ανακοίνωσε πως η επόμενη PATRAS IQ θα διεξαχθεί τον Μάιο στο ΕΑΚ «Δ. Τόφαλος» και κατέθεσε την εμπειρία του Πανεπιστημίου απ’ αυτή τη σημαντική συνεργασία, επισημαίνοντας ότι το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί είναι ένα σημαντικό παράδειγμα και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.
Ακολούθησε η εισήγηση της Διευθύντριας του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Ευγενίας Καμπιώτη, η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη της συνεργασίας με την ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. για τις επιχειρήσεις του νησιού, επισημαίνοντας πως η «μετάβαση των επιμελητηρίων στη νέα εποχή συνιστά μεγάλη πρόκληση, ενώ μέσω της συνεργασίας με την Αναπτυξιακή επετεύχθη ενημέρωση των επιχειρηματιών και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες που ανοίγουν νέους δρόμους εξωστρέφειας», ανέφερε και ευχαρίστησε τα στελέχη της Αναπτυξιακής για την άψογη, όπως είπε, συνεργασία.
Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και εξωτερικός συνεργάτης της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ., Κώστας Γιωτόπουλος τόνισε πως «η Αναπτυξιακή ως κορμός του Επιμελητηρίου Αχαΐας που δημιουργήθηκε χάρη στην επιμονή της διοίκησης για εξωστρέφεια αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τους δρόμους της Αναπτυξιακής στην Ευρώπη άνοιξε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε σημαντικά διεθνή δίκτυα, μέσω των οποίων δόθηκε πρόσβαση στη γνώση και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ζητούμενο για το Επιμελητήριο ήταν να έχει έναν μηχανισμό που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσουμε, καθώς απαιτείται συνολική προσπάθεια και κυρίως πιο ενεργή εμπλοκή των επιχειρήσεων. Την εμπειρία που έχω αποκτήσει στην Αναπτυξιακή την υιοθετώ και στο Πανεπιστήμιο και στην έρευνα που κάνουμε, προκειμένου να αναπτύξουμε νέα εργασία όσμωσης και καταγραφής προβλημάτων και καλών πρακτικών διασυνδέοντας την έρευνα με την παραγωγική διαδικασία».
Η συνεδρία έκλεισε με την κατάθεση της εμπειρίας εκπροσώπων ωφελούμενων επιχειρήσεων, οι οποίοι μίλησαν για τα οφέλη που αποκόμισαν από τη συνεργασία τους με την ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ., εκφράζοντας τις θερμές τους ευχαριστίες στο προσωπικό της Αναπτυξιακής για την καταλυτική καθοδήγηση που τους προσέφεραν.
Συγκεκριμένα, μίλησαν οι εξής:
Πάρης Λαλιώτης, Επιχειρηματίας-Σχεδιαστής «Laliotis Viugar OE»
Δήμητρα Παπανικολοπούλου, Επιχειρηματίας, «Souβenir»
Γιάννης Μπακαλάρος, CEO «BacFresh»
Ελένη Φωτακέλη, Αρχιτέκτων Mηχανικός-Γραφίστρια, «Fotakeli Design»
Δρ Μαρία Ζαφειροπούλου, Γεροντολόγος, CEO Cohesion/Co2Gether.
Την εκδήλωση έκλεισε ο γεν. γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θεόδωρος Τσούμπελης, λέγοντας πως «η Αναπτυξιακή αποτελεί έναν σημαντικό εργαλείο του Επιμελητηρίου που δίνει τη δυνατότητα σωστής ανάγνωσης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προκειμένου οι επιχειρήσεις της περιοχής να έχουν ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες σε προγράμματα της Ε.Ε.