Την δημιουργία ενός νέου, Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φωτισμού προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης μιλώντας στην 27η Ετήσια Συγκέντρωση- Ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α.) που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το μεσημέρι της Κυριακής 24/11, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «My Way».
Το νέο σύστημα, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, να διακόπτεται αυτόματα η χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, χωρίς υποχρέωση του ιδιοκτήτη να υποβάλει τη σχετική δήλωση στον ΔΕΔΔΗΕ.
Και αυτό, διότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση διακοπής της ηλεκτροδότησης προκειμένου να σταματήσει η επιβολή των δημοτικών τελών και θεωρούν ότι εφόσον το ακίνητο είναι κενό και μη ρευματοδοτούμενο, δεν υπάρχει θέμα οφειλής.
«Αν ένα ακίνητο μείνει κενό για πολλά χρόνια, όταν ξανανοικιαστεί θα αποκαλυφθεί οφειλή πολλών ετών. Και αν το εμβαδόν είναι μεγάλο, η οφειλή μπορεί να είναι πενταψήφια ή ακόμη και μεγαλύτερη και από την αξία του ακινήτου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Εσωτερικών. Και πρόσθεσε: «Η παγίδα αυτή πρέπει να κλείσει νομοθετικά. Η διακοπή του ρεύματος πρέπει να σημαίνει αυτόματα διακοπή τελών χωρίς να πρέπει ο πολίτης να το δηλώσει στο Δήμο. Δεν μπορεί ένα κράτος χρηστής διοίκησης να έχει μια τέτοια ανοιχτή παγίδα».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών από το βήμα του Forum ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στις 5 Νοεμβρίου 2024 εκδόθηκε ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης για το Έργο με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φωτισμού. Αυτό σημαίνει ότι το πάγιο, το διαχρονικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ και όλων των Ενώσεων-μελών της ΠΟΜΙΔΑ για τα θέματα των υπεύθυνων δηλώσεων, για τα θέματα της αυτόματης διασύνδεσης με τη ΔΕΔΔΗΕ, για τα θέματα της αυτόματης διακοπής των Δημοτικών Τελών χωρίς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων και για άλλα πολλά ζητήματα τα οποία προκύπτουν και θα πρέπει ένας ιδιοκτήτης να έρθει να προσκομίσει Ε2, Ε9, βεβαίωση ΔΕΗ και όποια άλλη μπορεί να χρειαστεί, επιτέλους με την υλοποίηση αυτού του Έργου που σε συνεργασία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρούν, θα τελειώσει και θα δοθεί οριστική λύση και θα ικανοποιηθεί το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Αυτό θα γίνει με αυτό το Έργο».
«Ενημέρωση Δημοτών σε πραγματικό χρόνο»
Ακολούθως, ο κ. Σπανάκης ανέφερε ότι «προχωρούμε με ανακοίνωση και του Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου στη δημιουργία και σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, σε ένα ενιαίο Κέντρο για τα Δημοτικά Τέλη και το ΤΑΠ ώστε αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει ένα ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, ένα ακίνητο στο Λουτράκι και μια κατοικία στη Καλλιθέα να μπορεί ενιαία να γνωρίζει ποιες είναι οι οφειλές του και να υπάρχει μια συγκεντρωτική εικόνα όπως υπάρχει με τις φορολογικές υποχρεώσεις. Και αυτό γιατί;
Γιατί ένα από τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ είναι τι θα γίνει με τα πρόστιμα, με τις προσαυξήσεις, με το ποσοστό προσαύξησης, και επιτέλους με τη δημιουργία του Κέντρου αυτού που θα το προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες και θα υλοποιηθεί τα επόμενα έτη θα μπορέσει ένας οφειλέτης είτε η οφειλή του προς τους Δήμους της Χώρας είναι από μια κλήση Δημοτικής Αστυνομίας ή είναι από τα Δημοτικά Τέλη ή είναι από λογαριασμό μιας ΔΕΥΑ ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία η οφειλή του αυτή να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο».
Ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλέτες έως 60 δόσεις
Ο κ. Σπανάκης ανέφερε, επίσης, πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει την ακίνητη περιουσία και πως το Υπουργείο Εσωτερικών από το 2019 και μετά έχει αυξήσει κατά 42% και πλέον τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Μάλιστα, τόνισε πως το 84% των Δήμων της χώρας για το 2024 έχει κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη, χωρίς να προχωρήσει σε αυξήσεις.
Κάλεσε από την πλευρά του, τους ιδιοκτήτες που έχουν οφειλές προς τους Δήμους να ενταχθούν στην ψηφισθείσα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε έως 60 δόσεις.
Παράλληλα, πρότεινε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη σχέση των ιδιοκτητών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για να υπάρξει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ ΠΟΜΙΔΑ και Υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας πως η ΠΟΜΙΔΑ είναι ένας σύμμαχος της πολιτείας και των ΟΤΑ καθώς καταθέτει προτάσεις και λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την ακίνητη ιδιοκτησία, την οικονομία, την ακίνητη ιδιοκτησία, τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία, ενώ σημείωσε πως «στόχος μας στην 3ετία είναι να δούμε το ακίνητο και όχι το ΑΦΜ».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ανακοίνωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά στη διαμόρφωση ενός νέου Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό ζήτησα από την ΠΟΜΙΔΑ, η οποία είναι αξιόπιστος συνομιλητής μας για θέματα που αφορούν την κοινωνία, να μας καταθέσει τις προτάσεις της ώστε να μην υπάρχει γραφειοκρατία και ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες».
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, Νίκος Παπάκος, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της προέδρου, Κυριακής Αθανασιάδη, η οποία λόγω έκτακτου κωλύματος δεν μπόρεσε να παραστεί για πρώτη φορά στα 27 χρόνια.
Τόνισε πως η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας δεν αφορά μόνο τους μεγαλοϊδιοκτήτες, αλλά και τον ιδιοκτήτη με μια ιδιοκτησία, που θέλει να γράψει στο παιδί του με γονική παροχή το μοναδικό του ακίνητο, τον ιδιοκτήτη που μπορεί να κληρονομήσει ένα ακίνητο, αυτόν που εντός ή εκτός σχεδίου πόλης θέλει να χτίσει, ή να βγάλει ηλεκτρονική ταυτότητα, ή ενεργειακό πιστοποιητικό ηλεκτροδότησης, ή να μισθώσει το ακίνητό του.
«Καταγράφουμε τις παθογένειες και τα προβλήματα της υπάρχουσας νομοθεσίας, όπως αυτά προκύπτουν στην πράξη, επιχειρώντας κάθε είδους νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των όποιων προβλημάτων με σκοπό να επιτελεί η ακίνητη ιδιοκτησία τον ρόλο της με τον πιο ορθό και αναλογικό τρόπο και να μην επιβάλλονται σε βάρος της και μάλιστα άκριτα επαχθή οικονομικά βάρη».
Στα κύρια εκκρεμή αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«1. Η μείωση της προσφοράς κατοικιών για εκμίσθωση κύριας κατοικίας οφείλεται στην παλαίωση του κτιριακού δυναμικού, στο υψηλό κόστος της αναβάθμισής του, στην ατιμώρητη παραβατική συμπεριφορά μερίδας δήθεν «ενοικιαστών», αλλά κατά μέγα μέρος και στην υπέρμετρη φορολογία των ενοικίων, σε συνδυασμό και με τον ΕΝΦΙΑ, που οδηγεί στην πλήρη αδυναμία εκμίσθωσής τους ή τη φυγή προς τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο η αποθάρρυνση των ιδιοκτητών να νοικιάσουν τα σπίτια τους το οποίο πρέπει να ανατραπεί», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.
-Τα μέτρα της κυβέρνησης για το στεγαστικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η δημιουργία προγραμμάτων απόκτησης και ανακαίνισης κατοικιών και όχι η επιβολή ενοικιοστασιακών δεσμεύσεων που θα «έβαζε λουκέτο» στα διαθέσιμα σπίτια, αφού το μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες θα ήταν «Αν το νοικιάσεις, θα το χάσεις»!
– Μια άμεση τολμηρή μεταβατική φορολογική παρέμβαση, που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην αγορά, είναι απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα αυτά.
Συγκεκριμένα, και χωρίς να παραιτούμεθα από το βασικό μας αίτημα που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλα τα κάθε είδους μισθώματα ακινήτων, καθόσον η κλίμακα φορολόγησής τους είναι η μόνη που δεν ελαφρύνθηκε από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από το 2019 και μετά, προτείνουμε την τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος, των κατοικιών που ήταν κενές καθ’ όλο το 2023 αλλά και όσων κατοικιών, που σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία για μια τουλάχιστον τριετία. Η ρύθμιση θα προκαλέσει την άμεση και μαζική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων κενών αλλά και ανακαινισμένων κατοικιών σε όλη τη χώρα, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού θα αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες.
- Η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλήρους απαξίωσής τους. Η νέα διάταξη για επιστροφή φόρου από τις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων είναι μέτρο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την κοινωνία εκεί που πονάει: στην ανακαίνιση των υπαρχόντων ακινήτων. Η οπισθοδρόμηση και η εκ νέου ουσιαστική «ακύρωσή» του, όπως δυστυχώς μαθαίνουμε, θα ήταν καίριο πλήγμα σε κάθε προσπάθεια της κοινωνίας να ακολουθήσει.
- Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι θετικό το ότι δεν μειώνονται οι συνολικές ημέρες εκμίσθωσης, κάτι που θα μετέτρεπε τους επιτυχημένους σε αναγκαστικούς φοροφυγάδες. Όμως βλέπουμε να επιβάλλεται τόσο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, 0,5 % επί των εσόδων, αλλά και υπέρογκα αυξημένο ημερήσιο τέλος έως και δέκα ευρώ (10 ευρώ) σε μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ. που θα προβληματίσουν τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους φιλοξενούμενους.
- Κτηματολόγιο-Συμβόλαια Ακινήτων: Πολύ θετικές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης ανακριβών εγγραφών και «αγνώστου ιδιοκτήτη», την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταγραφών των συμβολαίων και άλλες χρήσιμες παρεμβάσεις – πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Κυρανάκη. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για τη δυνατότητα διόρθωσης συμβολαίων και οριζοντίων ιδιοκτησιών ώστε να μην μπλοκάρονται οι περιουσίες. Επίσης πρέπει να καταργηθεί το αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου (ό,τι δεν δηλώθηκε είναι του Δημοσίου) καθώς δεν μπορεί η μη συμμετοχή του πολίτη σε μια διοικητική διαδικασία να οδηγεί σε απώλεια της περιουσίας.
- Το ποσοστό έκπτωσης 10-20 % στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης κατοικίας είναι σωστό μέτρο αλλά δεν είναι αρκετό να παρακινήσει τη μεγάλη μάζα των ιδιοκτητών να ασφαλιστούν. Γι αυτό και πρέπει τα ποσοστά να διπλασιαστούν.
- Πολεοδομική νομοθεσία: Εκκρεμεί τόσο η επίλυση του προβλήματος της εκτός σχεδίου νόμιμης δόμησης, όσο και των προβλημάτων που δημιουργεί η ταυτότητα κτιρίου στις πολυκατοικίες, όπου διεκδικούμε τη δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης όλων των λαθών στους ιδιοκτησιακούς τίτλους και τροποποίησης των συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών, ώστε να ανταποκρίνονται στη διαμορφωμένη και νομιμοποιημένη πραγματικότητα.
- Κληρονομικό δίκαιο: η ΠΟΜΙΔΑ δεν διαφωνεί με την δυνατότητα σύνταξης ψηφιακής διαθήκης αλλά είναι κάθετα αντίθετη με την κατάργηση του διεθνώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των ιδιοκτητών για σύνταξη ιδιόχειρης διαθήκης, που είναι ανέξοδη και χωρίς γραφειοκρατία».
Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Χαρά Ζηνόζη, μετέφερε τους χαιρετισμούς της προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της Ελλάδας Λένας Κοντογιώργου, η οποία δεν κατέφερε να παραστεί και τόνισε πως «η αγορά ακινήτων ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την πολιτεία». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προκλήσεις στο πεδίο της αγοράς των ακινήτων, οι οποίες – όπως είπε- ολοένα και αυξάνονται, δίνοντας έμφαση στην πολυπόθητη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, στην πάγια φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μέχρις ότου φθάσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του κληρονόμου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΠ και μέλος της Νομιμοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Κληρονομικό Δίκαιο Αθανάσιος Ζούπας μίλησε για τη «μεγάλη αδικία» με τα εκτός σχεδίου ακίνητα, λέγοντας πως δημιουργούνται «ιδιοκτήτες δύο κατηγοριών». Όπως είπε, υπάρχουν ιδιοκτήτες που είχαν βάλει υποθήκη ακίνητο που ήταν άρτιο και πλέον απαξιώνεται με την απόφαση για τη οικοδόμηση στα εκτός σχεδίου. Χαρακτήρισε εξοντωτική τη διάταξη του ΣτΕ για τα εκτός σχεδίου δόμησης εφόσον «επέρχεται ξαφνικός θάνατος για χιλιάδες ιδιοκτήτες» και για «επενδύσεις που θα παγώσουν» και τόνισε πως «επιβάλλεται εξορθολογισμός».
Για την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και τα μέτρα που θα βρεθούμε αντιμέτωποι μίλησε ο Δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλεκτρ. Μηχανολόγος, Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI, λέγοντας πως μέχρι το 2033 πρέπει να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν πιστοποιητικά, τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια κτήρια. «Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης, τονίζοντας πως η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί βασικό παράγοντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο των οπτικών ινών, γεγονός που θα προσδώσει λειτουργικότητα και αξία στα ακίνητα μίλησε ο Δρ. Χάρης Στελλάκης, Δ/ντής Διαχείρισης Έργων Υποδομών της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Συγκεκριμένα, παρουσίασε το έργο «Smart Readiness», κρατικής ενίσχυσης για την αναβάθμιση υποδομών κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, παρέχοντας κουπόνια στους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.
Μίλησαν επίσης οι: Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος, Γεν. Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ για τα νέα νομοσχέδια αναφορικά με την ακίνητη ιδιοκτησία, Γιώργος Χριστόπουλος και Αντώνης Μουζάκης, για τα φορολογικά θέματα των ιδιοκτητών και Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ για την ασφάλιση κτιρίων και την έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.