«Νεανική Παραβατικότητα: Ο ρόλος των Δήμων για μια πόλη χωρίς βία» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το σπιράλ στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης .
Ο Ανδρέας Ριζόπουλος, Διευθυντής του 9ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας τόνισε ότι παλαιότερα αντιμετώπιζαν ένα με δύο περιστατικά το μήνα και τώρα ένα με δύο την εβδομάδα. Στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Σχολείο: Γέφυρα Γονέων και Πολιτείας» παρουσίασε επίσης το σκεπτικό και την πρακτική αποτύπωσης και αντιμετώπισης των περιπτώσεων παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, προσεγγίζοντας γονείς και μαθητές.
Η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κοτσή, Σύμβουλος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν.Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», μίλησε με θεματική «Όταν τα παιδιά μας χάνουν τα όρια εκτός σπιτιού – Οι ρόλοι και η δράση όλων των εμπλεκόμενων», εξηγώντας τι είναι και τι δεν είναι όρια και τους τρόπους με τους οποίους τίθενται.
«Τα όρια είναι απαραίτητα για να νιώθει ένα παιδί ασφάλεια, σταθερότητα και προστασία από τους γονείς και το περιβάλλον του. Μαθαίνει τι είναι ασφαλές και αποδεκτό για το ίδιο και τους άλλους, ενώ διδάσκεται έτσι και την αποδοχή κανόνων και ορίων. Αυτό θα το βοηθήσει ως ενήλικα να προσαρμοστεί στην κοινωνία, να μάθει να βάζει τα δικά του όρια στους άλλους, να διεκδικεί τα δικαιώματα του, ενώ παράλληλα να σέβεται τα δικαιώματα και τα όρια των άλλων».
Από την πλευρά της η Ιωάννα Τσάκωνα, Αστυνόμος Α’, Ψυχολόγος Γ.Ε.Π.Α.Δ.Δ.Ε, κατά την εισήγησή της «Εκπαίδευση στην Ενσυναίσθηση και Ψυχική Ανθεκτικότητα – Πυξίδα/οδηγός για υγιείς συμπεριφορές», επισήμανε ότι είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και πως η ΕΛ.ΑΣ από το 2018 έχει κάνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση της πρόληψης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Επίσης παρουσίασε ενημερωτικά βίντεο και εκπαιδευτικές διαδραστικές ασκήσεις.
Ο Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης των δημοσιογράφων της Δυτικής Ελλάδας, έδωσε αριθμητικά δεδομένα για τα συμβάντα παραβατικότητας ανηλίκων, ενώ παρουσίασε και το πλέγμα των ενημερωτικών δράσεων που αναπτύσσονται για την ευαισθητοποίησης και την πρόληψη του φαινομένου.
Μέσω διαδικτυακών συνδέσεων αυτοδιοικητικοί παράγοντες ανά την Ελλάδα, παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους για την νεανική παραβατικότητα. Μίλησαν ο Χαράλαμπος Παπακωστόπουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Παλαιού Φαλήρου, η Ελένη Πατρίκη, Αντιδήμαρχος Συμφιλίωσης Οικογενειακής Ζωής Δήμου Εμμανουήλ Παππά και η Αγγελική Οικονομοπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Σχολές Γονέων, ενημερωτικές ημερίδες, δράσεις ευαισθητοποίησης, συνεργασία με τοπικούς φορείς, αξιοποίηση εθελοντισμού είναι μερικές από τις καλές πρακτικές που αναλύθηκαν.
Την εκδήλωση έκλεισε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς καταθέτοντας την πρόταση του σπιράλ για άμεση ενεργοποίηση δημοτικών πρωτοβουλιών και στην Πάτρα, με προτεραιότητα την ουσιαστική λειτουργία Σχολής Γονέων που, μέσω συνεργασιών, θα ενημερώνει, θα ευαισθητοποιεί, θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Σκιαθάς, ποιητής και Πρόεδρος Γραφείου Ποίησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Ευγενία Πιερρή και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου.