Δεκατέσσερις καλλιτέχνιδες εικαστικοί της Πάτρας με σημαντική διαδρομή στον χώρο της Τέχνης και τον Πολιτισμό αλλά και κοινό σημείο αναφοράς την προσφορά τους στον άνθρωπο και τον εθελοντισμό στην κοινωνία, τιμήθηκαν από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλος Πάτρας «Δανιηλίς», κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης.
Πρόκειται για τις εικαστικούς: Γεωργία Γιάχου-Μαλλιά, Μαρία Καραμολέγκου-Κολλιοπούλου, Θεοδώρα Κατσαΐτη, Κατερίνα Κουνάβη, Αργυρή Κυριακοπούλου, Βούλα Λενακάκη, Ελένη Λιμάρ, Ελένη Μαρινάκη, Νίκη Μαυροθαλασσίτη, Γεωργία Σκούρα – Παράσχη, Σοφία Πουλή, Κίττυ Σταγκοπούλου, Μαρία Τασσοπούλου και Μαρία Χονδραλή, οι οποίες με την δικιά τους πινελιά δημιουργούν έναν «καμβά» προσφοράς, υπηρετώντας στο μέγιστο την Τέχνη.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Ιστορικός Τέχνης και πρώην διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Ιονίου, Μαράη Γεωργούση «ταξίδεψε» το πολυάριθμο ακροατήριο της αίθουσας «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου «My Way» μέσα από την γλαφυρή ομιλία της στην μαγεία της τέχνης στους μεταβατικούς χρόνους.
Η ίδια επικεντρώθηκε στις βασικές αρχές Προνεωτερικότητα – Νεωτερικότητα και Μετανεωτερικότητα στην τέχνη και ανέλυσε τις τρεις διακριτές ιστορικές περιόδους, καταθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.
Η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας «Δανιηλίς» Δήμητρα Χρυσανθοπούλου στον χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την σημερινή εποχή, ο κόσμος περιμένει μέσα από την Τέχνη, μια αναζωογόνηση, μία ανάσα, μια λύτρωση. Σε περιόδους κρίσης, η Τέχνη έδωσε τα καλύτερά της δείγματα. Οι κοινωνικές συνθήκες πάντα έδιναν ένα ερέθισμα στον καλλιτέχνη για να τις καταγράψει με τον τρόπο του, είτε να δημιουργήσει μια καινούργια πρόταση, είτε αντίδραση ή αλλαγή. Ο Αϊνστάιν είχε πει: «Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση», και είχε δίκιο..! Αν δίναμε στα παιδιά χώρο και χρόνο να εκφραστούν μέσα από την Τέχνη θα δημιουργούσαμε ελεύθερους ανθρώπους, με σκέψη και συναίσθηση».
Την εκδήλωση συντόνισε η Έφη Αναλυτή, πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, ενώ το βιογραφικό και τις σημαντικότερες στιγμές της διαδρομής των τιμώμενων εικαστικών παρουσίασε η Ευτυχία Λαμπροπούλου, δημοσιογράφος υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του περιοδικού «Πατρινόραμα», εστιάζοντας στην αγάπη τους για τον πολιτισμό και την φιλανθρωπική τους δράση αποδεικνύοντας τα ψήγματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς τους.
Εκτός από τον έπαινο που έλαβαν οι τιμώμενες από τον Όμιλο «Δανιηλίς», τους προσφέρθηκε ένα βιβλίο – λεύκωμα με τίτλο «Οι Καλλιτέχνες δημιουργούν Πολιτισμό» που επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» και Ιδρυτής του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» Θεόδωρος Μαλλιάς, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στον Πολιτισμό και τις Τέχνες και την διάθεση των έργων τους ως Καλλιτεχνική περιουσία της Πόλης μας.
Στο λεύκωμα καταγράφονται εκτός των άλλων και οι ενέργειες για την ανάδειξη του ύμνου του Κωστή Παλαμά ως παγκόσμια κληρονομιά. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε εμφατικά πως η Πάτρα οφείλει να χαρακτηριστεί ως πόλη Ολυμπιακού Ύμνου. Η εκδήλωση άλλωστε έγινε με την στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Ολυμπισμού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πολιτευτής Αχαΐας με τη ΝΔ Ευσταθία Γιαννιά, η αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού Έλενα Αλμπάνη, ο πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Γιώργος Παναγιωτάκης, η πρώην πρόεδρος του Οργανισμού «Καρναβάλι Πάτρας» Ήρα Κουρή, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, η πρόεδρος Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου Νέτη Καλογεροπούλου, ο εμπνευστής του Forum Παναγιώτης Γιαλένιος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού κ.ά.
Να σημειωθεί τέλος πως ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος «Δανιηλίς» καταφέρνει να ενώνει τις γυναίκες μέσα από δράσεις σε μια προσπάθεια, έτσι ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές για μία καλύτερη κοινωνία, που διέπεται από την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την προσφορά. Συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς Σοροπτιμιστικούς Ομίλους που πραγματοποιούν δράσεις κοινής ωφέλειας με γνώμονα την ανάδειξη, του πολιτισμού αλλά και την στήριξη των συνανθρώπων μας. Κινητήριος δύναμης των δράσεων αποτελούν ο εθελοντισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ουσιαστική θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία και με γνώμονα αυτά πορεύεται με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.