Tην Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, στις 12:00, θα τελεστεί η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Η ταφή του θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο Κορίνθου, από την κατοικία του στους Αγίους Θεοδώρους, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, διαπιστώθηκε ο θάνατός του, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός διακομίστηκε στις 07:31 χωρίς τις αισθήσεις του και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Με απόφαση της κυβέρνησης, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.
Βιογραφία και Καριέρα
Γεννημένος στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936, ο Σημίτης υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου και διακεκριμένος πολιτικός. Υπήρξε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (1996-2004) και πρωθυπουργός (1996-2004). Κατά τη διάρκεια της αντιδικτατορικής περιόδου, ίδρυσε τον Όμιλο Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» και συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», ενώ κατά τη Χούντα διέφυγε στο εξωτερικό, όπου ανέπτυξε δράση μέσα από το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ).
Πολιτική Πορεία
Μετά την πτώση της Χούντας, ήταν από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ το 1974. Αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας (1981-1985), όπου πέτυχε την ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1985-1987), εφάρμοσε πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας. Το 1996, εξελέγη πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου, και προώθησε μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην οικονομική σταθερότητα και τη σύγκλιση με την Ε.Ε.
Η θητεία του συνδέθηκε με κομβικές εξελίξεις όπως η κρίση στα Ίμια το 1996, όπου κλονίστηκε η κυβερνητική αξιοπιστία, και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) το 2001. Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, εισήχθη το ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2002. Παράλληλα, οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποτέλεσαν σημαντική πρόκληση για τη χώρα. Ωστόσο, πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό σχέδιο Γιαννίτση, συνάντησαν έντονες αντιδράσεις.
Μετά την Πρωθυπουργία
Ο Σημίτης αποχώρησε από την ενεργό πολιτική το 2007. Το 2008, αποπέμφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ λόγω διαφωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η πολιτική του κληρονομιά παραμένει αντικείμενο συζήτησης, με έμφαση στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Ελλάδας.
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική σκηνή της χώρας.
AΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ