Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει στην εφαρμογή διάταξης που προβλέπει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ. Το μέτρο, που εντάχθηκε ήδη σε νομοσχέδιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων του Φορέα.
Αντίθετοι οι εκπρόσωποι των ΜμΕ: «Θα πλήξει την αγορά»
Οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στο πεδίο των ασφαλιστικών οφειλών θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του εγχώριου επιχειρείν. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «αντικειμενική αδυναμία» των μικρομεσαίων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας.
Αντί εισπρακτικών μηχανισμών, οι φορείς ζητούν την υιοθέτηση μίας «ρεαλιστικής και βιώσιμης» ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών, που θα δώσει πραγματική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι οι 120 δόσεις – Ανακούφιση για 1,8 εκατ. οφειλέτες
Υπό την πίεση των αντιδράσεων, η κυβέρνηση επανεξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς ευνοϊκών ρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά η «αναβίωση» ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη έως 10.000 ευρώ και 72 δόσεων για χρέη έως 15.000 ευρώ.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφελήσει 1.796.462 οφειλέτες, ήτοι το 77% όσων χρωστούν στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περιορίζονται στις 24 ή 48 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.
Προϋποθέσεις και «παγίδες» της νέας ρύθμισης
Η νέα ρύθμιση θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για επανένταξη σε χαμένη ρύθμιση, θα απαιτείται η καταβολή του 10% των χαμένων δόσεων. Παράλληλα, θα προβλέπεται επιτόκιο μόλις 2% για τις 120 δόσεις, ενώ στις 72 δόσεις αναμένεται να είναι υψηλότερο. Σε ορισμένα σενάρια εξετάζεται και η επιβολή πέναλτι μέσω προκαταβολών δύο ή περισσότερων δόσεων.
«Ανάσα» με διάρκεια ή νέα παγίδα;
Η επιτυχία της νέας ρύθμισης θα εξαρτηθεί από τη λειτουργικότητά της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών. Οι εργοδοτικοί φορείς προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια πίεσης μέσω εισπρακτικών μηχανισμών κινδυνεύει να οδηγήσει σε περαιτέρω αδιέξοδο.
Με δεδομένο ότι το 88% των οφειλετών του e-ΕΦΚΑ χρωστά έως 30.000 ευρώ, το στοίχημα είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ρύθμισης που δεν θα τιμωρεί αλλά θα ενισχύει τη συνέπεια. Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, οι 120 δόσεις δεν είναι χάρη – είναι ανάγκη.