To e-Forum Υγείας 2020 αποτελεί ξεχωριστό event ενταγμένο στο πλαίσιο του καθιερωμένου από το 2013 Forum Υγείας. Θα διοργανωθεί με άρτιο τεχνολογικά τρόπο, το διάστημα 21-25 Σεπτεμβρίου 2020 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν ελεύθερα στην επίσημη ιστοσελίδα τςη διοργανωσης www. forumanaptixis.gr Θα είναι στην ουσία ένα πενθήμερο αφιερωμένο σε όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την «Υγεία και την Ανάπτυξη», με έμφαση στις γενικότερες επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η covid-19 στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία.
Παράλληλα με μια σειρά εφαρμογών και υπηρεσιών, που θα συνοδεύουν τη διοργάνωση στην προετοιμασία της, κατά την διάρκεια των τηλεδιασκέψεων και μετά την ολοκλήρωσή τους, θα αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον και χρηστικό γεγονός για όλους όσους το βιώσουν διαδικτυακά.
Το «e-Forum Υγείας 2020» συνδιοργανώνεται από την οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών/Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας και Ηλείας.
Φέτος είναι η 8η χρονιά της διοργάνωσης η οποία περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
- Αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην δημόσια υγεία και στην οικονομία
- «Ζώντας με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου (ΙΦΝΕ)»
- Εκπρόσωποι Φορέων ασθενών (εθελοντικές ομάδες υγείας) ρωτούν τους ειδικούς για τις επιπτώσεις της κορωνο-ίωσης στις ευπαθείς ομάδες και τα ειδικότερα μέτρα προφύλαξης
- Κορωνοϊός και σχολεία: Οδηγίες προφύλαξης και πραγματικότητα
- Νεότερα ερευνητικά δεδομένα για την covid-19.
Με αφορμή το e-Forum Υγείας ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»ζήτησε από σημαντικά τοπικά πρόσωπα να αρθρογραφήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ευρύτερο φάσμα της υγείας και της οικονομίας.
*Ο Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, σημειώνει ότι η Περιφέρεια στέκεται αρωγός στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μια δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει όλο το υγειονομικό κομμάτι της περιοχής, προσφέροντας ένα δίχτυ ασφαλείας που θα ισορροπεί μεταξύ της δημόσιας υγείας αλλά και της πραγματική οικονομίας. Σημειώνει άλλωστε ότι «χρηματοδοτούμε με πόρους από την περιφέρεια μας δομές του εθνικού συστήματος υγείας όπως την δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας ,στις τρεις μεγάλες πόλεις σε κάθε μια περιφερειακή μας ενότητα».
* Η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών τονίζει ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ψηφιακή επανάσταση και μεταβολή στον τρόπο εργασίας, με την καθιέρωση της τηλε-εργασίας και τηλεδιάσκεψης. Δεν παραλείπει να σημειώσει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για αναβάθμιση και οργάνωση της κρατικής και δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Eπισημαίνει ότι αναβάθμιση του ΕΣΥ στην μετά COVID-19 εποχή θα γίνει με την ανάπτυξη τμημάτων με εξειδικευμένες προδιαγραφές για την εφαρμογή καινοτόμων νοσοκομειακών θεραπευτικών τεχνικών.
*Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, αναφέρει πόσο σημαντικά είναι σε οικονομικό επίπεδο τα οφέλη του ιατρικού τουρισμού και τονίζει ότι η περιοχή μας, Πάτρα και Αίγιο, παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή του, καθώς βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών τουριστικών προορισμών, αρχαιολογικού, θρησκευτικού και γενικότερου ενδιαφέροντος. Εκείνο που απουσιάζει είναι οργανωμένα ξενοδοχεία και γενικότερα δομές υψηλής φιλοξενίας, κάτι που είναι στις προτάσεις του Επιμελητηρίου για το νέο ΕΣΠΑ.
*Ο Γιώργος Μουτούσης, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών, σημειώνει ποιες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Οδοντιατρική, αναφέροντας ότι εδώ και χρόνια οι οδοντίατροι, ως επαγγελματική ομάδα, ήταν ούτως ή άλλως εκπαιδευμένοι και μαθημένοι να εργάζονται σε «μολυσματικά πεδία». Πλέον είναι εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις νέες προκλήσεις που έχει φέρει ο Covid-19.
*Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρει ότι ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή, οι επιστήμονες δεν πρέπει να προσπαθούν να ωραιοποιούν καταστάσεις, αλλά επιβάλλεται να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και να προσφέρουν τα αληθινά δεδομένα, ώστε επιτρέπουν στους υπεύθυνους να διαμορφώσουν πολιτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης.
*Η Αμαλία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας, Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, περιγράφει πόσο σημαντικό ρόλο έχουν οι φυσικοθεραπευτές για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης στα άτομα μου αναρρώνουν από COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και στο σπίτι.
*Ο Αντώνης Χαροκόπος, εξηγεί ότι ένα σοβαρό θέμα που χρειάζεται επίλυση είναι η άμεση παρέμβαση για λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων με χρόνιες παθήσεις , αλλά και των γονέων με παιδιά με αναπηρία. Θεωρεί επίσης μείζον ζήτημα τη στελέχωση των δημόσιων προνοιακών δομών, ώστε να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να παραμείνουν ασφαλή σε αυτές.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του e-Forum Υγείας 2020 στο www.forumanaptixis.gr