Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Όλα έδειχναν ότι η Αχαΐα θα βρισκόταν στο επίκεντρο των υγειονομικών εξελίξεων και θα ακολουθούσε αυστηροποίηση των μέτρων. Κάποιοι το είχαν προβλέψει, κανείς όμως δεν γνώριζε το πότε. Τελικά η σταδιακή άνοδος των κρουσμάτων, οι δείκτες που έδειχναν να βρίσκονται εκτός ελέγχου οι έλεγχοι που έγιναν οδήγησαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να αποφασίσει σκληρά μέτρα για την περιοχή για επτά ημέρες. Μέτρα που έχουν σοβαρή αντανάκλαση σε όλο το φάσμα της τοπικής αγοράς, η οποία υπέστη ένα δεύτερο οικονομικό σοκ, μετά το πρώτο, στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ανακοινωνόταν η αναστολή των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού. Από τους κλάδους με μεγάλη απώλεια, η εστίαση, καθώς τα καταστήματα πλέον βάζουν λουκέτο στις 12 τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα η νυχτερινή ζωή της Πάτρας να νεκρώνει.
Μια απόφαση που αναμένεται να φέρει σε ακόμη χειρότερη θέση τον κλάδο, σύμφωνα με τον Σπύρο Στεργίου Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Πάτρας, ο οποίος μιλάει στον Σ.Ε. με αφορμή τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση στην Πάτρα για μια εβδομάδα.
Η υποχρεωτική χρήση μασκών σε όλους τους χώρους προκάλεσε παγωμάρα στην τοπική αγορά, αφού δεν είχε διευκρινιστεί εάν η απόφαση αφορούσε και τους πελάτες των καφέ και εστιατορίων, που θα βρίσκονταν στην άβολη θέση να ανεβοκατεβάζουν τη μάσκα τους για να εξυπηρετηθούν.
Μιλώντας στον Σ.Ε. ο κ. Στεργίου αναφέρει ότι «η Πάτρα ζει ένα σοκ από την Τρίτη, που εφαρμόστηκαν τα μέτρα. Καταστρεφόμαστε οικονομικά. Ζητάμε οι επαγγελματίες του κλάδου να τύχουμε οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες που διαμορφώνονται από εδώ και στο εξής. Θα πρέπει να λειτουργήσει η αγορά το διάστημα από 10 το πρωί μέχρι και 6 το απόγευμα προκειμένου να μετριάσουμε τη ζημιά που θα προκληθεί. Μόνο έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους αλλά και όσους κινούνται στο κέντρο να έχουν το χρόνο να ξεκουραστούν και να βγουν πιο νωρίς για τη βραδινή τους έξοδο», αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Επίσης οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης ζητάνε, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τη μια εβδομάδα, κάτι που είναι πολύ πιθανό, να τύχουν οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία.
«Ζητάμε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να μπουν σε καθεστώς προστασίας, όπως και στην καραντίνα. Δηλαδή μείωση ενοικίου, αναστολή εργασιών εργαζομένων και επιδότηση του μισθού τους, επίδομα στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και πάγωμα των υποχρεώσεων», εξηγεί ο κ. Στεργίου.
Σε σχέση με το κατά πόσο στην αγορά είχαν δοθεί μηνύματα ότι επρόκειτο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ο ίδιος αναφέρει ότι «φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε, όμως άλλο να το περιμένεις με κάποια υποψία και άλλο να στο ανακοινώνουν ξαφνικά».
Σε σχέση με τη χρήση μάσκας στα εστιατόρια, ο κ. Στεργίου διευκρινίζει ότι δεν είναι αναγκαία η χρήση μάσκας από πελάτες, όπως αρχικά είχε υποστηριχθεί. Είναι όμως αναγκαία από όρθιους, που αναμένουν να εξυπηρετηθούν.
«Η επόμενη ημέρα για εμάς σημαίνει τεράστια οικονομική ζημιά και για τους εργαζόμενους. Είμαστε αναγκασμένοι να απασχολούμε προσωπικό λιγότερες ώρες, εξαιτίας των λιγότερων πελατών αλλά και των λιγότερων εσόδων. Υπάρχουν μαγαζιά που ζουν από τις 9 μέχρι και τις 2.00 το βράδυ και είναι αναγκασμένα στις 11.30 να πούνε στον κόσμο να φύγει. Άρα όσοι τελειώνουν τη δουλειά τους στις 9.00 δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ένα εστιατόριο. Γι αυτό ζητάμε αλλαγή του ωραρίου, συνεχές από 10 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα, ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει και να απολαμβάνει την εστίαση» σημειώνει ο κ. Στεργίου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ίσως υπάρξει ανάσχεση της απώλειας.
«Ήδη ο κόσμος έχει μουδιάσει και δεν επισκέπτεται τα μαγαζιά. Κάποιοι προτιμούν να μείνουν στο σπίτι για ασφάλεια, μέχρι να αλλάξουν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί» αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Η αλλαγή του ωραρίου, κατά τον κ. Στεργίου, πάντως, θα πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση και όχι σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να συμμορφωθούν όλοι. Και αυτό γιατί υπάρχει η πιθανότητα τα πολυκαταστήματα να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά τις 6.00 το απόγευμα, ακολουθώντας διαφορετικό ωράριο και λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς τις τοπικές επιχειρήσεις.
Η ανακοίνωση του ΣΚΕΑΝΑ
Με ανακοίνωσή του ο ΣΚΕΑΝΑ τοποθετείται συνολικά για το ζήτημα των περιορισμών.΄
Όπως αναφέρει:
« Σε ισχύ τίθενται από την Τρίτη τα νέα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή της Αχαΐας, με τα δύο βασικά να είναι η επιβολή χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και η αλλαγή ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, στα οποία επιβάλλεται να κλείνουν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί. Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις, Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ. Αναφορικά με την επιβολή του συνόλου των νέων μέτρων θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις. Όπως είναι γνωστό, μέχρι στιγμής η εστίαση δεν έχει προκαλέσει κρούσματα και σε συνδυασμό με το γενικό αριθμό των κρουσμάτων της Αχαΐας, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερος του ορισμένου δείκτη επικινδυνότητας, με βάση του συντελεστές του ΕΟΔΥ, δεν κατανοούμε απόλυτα την ένταξη του νομού στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων προστασίας, όπως σε άλλες περιοχές που είναι στοιχειοθετημένα επιβαρυμένες. Επίσης διαπιστώνουμε πως ο νομός μας έχει μπει σε ακραία επιβολή μέτρων, όπως η ευρεία χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, κανονισμός που δεν έχει επιβληθεί σε άλλες πόλεις με σαφώς περισσότερα κρούσματα. Θεωρούμε επίσης, ότι το μέτρο που κλείνει τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στις 12:00, πρώτον δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και δεύτερον θα οδηγήσει ξανά σε φαινόμενα ανεξέλεγκτου συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, σκάλες κλπ χωρίς καμία τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ Ημερ/νία 06/10/2020 Αριθμ.Πρωτ. 3093 Ένα επίσης σημαντικό σημείο, στο οποίο θα θέλαμε να δώσουμε έμφαση, είναι πως όλους αυτούς τους μήνες ζούμε, ως πολίτες πρωτίστως, αλλά και ως επιχειρηματίες δευτερευόντως, σε ένα καθεστώς συνεχών αλλαγών και συγκεχυμένων πληροφοριών, με την πανδημία να έχει κατακλύσει την ζωή μας. Θεωρούμε, λοιπόν, επιβεβλημένη την ανάγκη, όσον αφορά τα ΦΕΚ και τις Υπουργικές Αποφάσεις, να είναι σαφή και διευκρινιστικά και να προβλέπουν ενημέρωση για κάθε περίπτωση και κατηγορία επαγγελματία. Μόνο έτσι θα μπορεί και ο κάθε κλάδος να ακολουθήσει και να τηρήσει επακριβώς τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας, τα οποία αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα εδώ και πολλούς μήνες. Το Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ σε μια ακόμα προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων των νέων μέτρων προστασίας απέστειλε επιστολή προς την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία καταδεικνύει πρώτον τα παράλογα των τελευταίων μέτρων και δεύτερον την δέσμη αιτημάτων για την ελάφρυνση του κλάδου. Τέλος σαν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης θα θέλαμε να παρακαλέσουμε θερμά το σύνολο των πολιτών και των επαγγελματιών να τηρήσουμε πιστά τα νέα μέτρα για να μπορέσουμε να βγούμε από το νέο καθεστώς μετά το πέρας της χρονικής περιόδου που ορίζει το ΦΕΚ».
Πλάτωνας Μαρλαφέκας: «Σοβαρές οι επιπτώσεις, αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τονίζει ότι «ο περιορισμός του κόσμου σίγουρα θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Από την άλλη πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα, ώστε το μίνι lock down να περιοριστεί μόνο σε αυτά τα μέτρα και να μην έρθουν χειρότερα που θα επηρεάσει σημαντικά την κατανάλωση».
Σε σχέση με το διάστημα των μέτρων, που είναι περιορισμένο στη μια εβδομάδα και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην αγορά, ο ίδιος αναφέρει ότι: «Σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις όμως δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση. Θα φανεί στην πορεία».
Για το κατά πόσο μπορούν οι επιχειρήσεις να στηριχθούν οικονομικά από την Πολιτεία αυτή την περίοδο, ο κ. Μαρλαφέκας τονίζει ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 30 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς να απασχολούν προσωπικό.
«Η ευχή πάντως όλων είναι τα μέτρα να περιοριστούν στη μια εβδομάδα και να μην συνεχίσουν και άλλο διάστημα, γιατί θα διαμορφωθεί μια πολύ δύσκολη ψυχολογία στην αγορά» καταλήγει ο κ. Μαρλαφέκας.
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος: «Δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία»
Για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα του εμπορίου αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων στην αγορά , μιλάει στον Σ.Ε. ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος. Τα μέτρα ήρθαν στην ήδη επιβαρυμένη αγορά και οι προβλέψεις είναι ότι θα δημιουργήσουν ένα περαιτέρω ασφυκτικό οικονομικό κλίμα.
«Θα κάνει τη ζωή μας ακόμη πιο δύσκολη η επιβολή της μάσκας. Υπάρχει ο φόβος για τον covid αλλά και γενικότερα για το αύριο, άρα ο κόσμος θα είναι συγκρατημένος. Ήταν που ήταν δύσκολη η κατάσταση, τώρα θα γίνει ακόμη περισσότερο. Θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στην καθημερινή επαφή, διότι θα είναι ο καθένας υποχρεωμένος να φοράει τη μάσκα χωρίς να μπορεί να πάρει ανάσα, άρα θα υπάρξουν λιγότερες μετακινήσεις και όλο αυτό αναμένεται να μεταφραστεί εισπρακτικά» σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Κατά τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, οι καταστηματάρχες ζητούν σε οικονομικό επίπεδο να υπάρξει γενναία ενίσχυση του λιανικού εμπορίου. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει, δεν έχει βοηθήσει οικονομικά μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων. Έχουν θεσπιστεί κανόνες και μέτρα, που δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα και να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, που είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας.
« Εκείνο που ζητάμε σε οικονομικό επίπεδο είναι να υπάρξει ενίσχυση του λιανικού εμπορίου, διότι οι μικρές επιχειρήσεις δυστυχώς βρίσκονται εκτός του προγράμματος της Περιφέρειας για την ενίσχυση τους. Το πρόγραμμα απαιτεί τη συγκέντρωση συγκεκριμένης βαθμολογίας για να προηγηθείς άλλων επιχειρήσεων. Για τον κλάδο του εμπορίου, το μόνο που θα μοιραστεί θα είναι 9 εκ. ευρώ από το σύνολο των 30 εκατομμυρίων και στους τρεις νομούς. Θεωρούμε ότι το ποσό δεν επαρκεί για όλους τους εμπόρους και αυτό θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για εμάς, σε αυτή την φάση» εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής του ωραρίου, εν όψει των μέτρων της πανδημίας, κάτι που ζητάει επιτακτικά ο ΣΚΕΑΝΑ, προκειμένου να υπάρχει χρόνος στους καταναλωτές να πάνε σε καταστήματα εστίασης, ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι κάθετος: «Δεν το συζητάμε και κακώς έχει μπει αυτό το ενδεχόμενο στο διάλογο. Το ότι έχει πέσει η δουλειά των εστιατορίων δεν έχει παίξει ρόλο το ωράριο. Η φοβία του κόσμου τα κάνει αυτά και όχι το ωράριο. Δεν υπάρχουν χρήματα και γι’ αυτό ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την εστίαση. Ώρες για να πάμε σε ένα εστιατόριο έχουμε αλλά και για να ψωνίσουμε επίσης έχουμε. Χρήματα λείπουν από τον κόσμο».
Παναγιώτης Σκέντζος: «Το ζήτημα είναι να μην δοθεί παράταση»
Ο Παναγιώτης Σκέντζος, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, αναφέρει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση και όλο αυτό έχει αντανάκλαση στις επιχειρήσεις. Το εάν ήταν απαραίτητο ή όχι θα το κρίνουν άλλοι. Το θέμα είναι ότι υπάρχει και μια αδιαφορία στα μέτρα, διότι τυχαίνει να γίνεται σε μια περίοδο που έχουν επιστρέψει κάποιοι από τους φοιτητές και η τοπική οικονομία κάνει προσπάθεια να συνέλθει από τις οικονομικές επιπτώσεις τόσων μηνών πανδημίας. Δυστυχώς πολλοί δεν πειθαρχούν και ελάχιστοι φαίνεται να εφαρμόζουν τους περιορισμούς.
Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου».
Κατά τον κ. Σκέντζο υπάρχει σοβαρό ζήτημα για την διάρκεια των μέτρων, καθώς εκφράζονται φόβοι επιμήκυνσή τους. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων δεν λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, όπως τις πρώτες ημέρες, και είναι μια από τις αιτίες που η Πάτρα ίσως και να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο του υγειονομικού στόχου.
«Χρειάζεται μια προσοχή και δεν μπορεί στις μεγάλες επιχειρήσεις κανείς να μην λαμβάνει μέτρα και να στοχεύονται οι μικρές. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό, κατά την άποψή μου» αναφέρει ο κ. Σκέντζος.
Σε σχέση με τους περιορισμούς, όλο αυτό το κλίμα θα επηρεάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Όλοι οι περιορισμοί θα έχουν αντίκτυπο στον επισιτιστικό κλάδο και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο οι καφετέριες που λειτουργούν. Τέτοιοι περιορισμοί οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης γενικότερα και στην πτώση γενικότερα των τζίρων των καταστημάτων» εξηγεί ο κ. Σκέντζος.
Το ότι πλέον η κυβέρνηση θα προβαίνει σε τοπικά lockdown θα είναι μια από τις λύσεις που έχει επιλεγεί και αυτός είναι και ο λόγος που ίσως δούμε την Πάτρα να επιστρέφει στον υγειονομικό χάρτη, εάν τελικά δεν υπάρξει κάμψη των κρουσμάτων.
Οι έλεγχοι
Πρέπει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, καθώς μέσα σε ένα πενθήμερο φθάσαμε τα 30 κρούσματα, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος και όσο περνούν οι ημέρες οι δείκτες διασποράς εκτοξεύονται. Είχαν προηγηθεί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια το Σαββατοκύριακο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που οδήγησαν στον εντοπισμό δύο καταστηματαρχών που δεν είχαν συμμορφωθεί και τους επιβλήθηκε λουκέτο δεκαπέντε ημερών και 10.000 ευρώ πρόστιμο. Οι υπεράριθμοι στο εσωτερικό του κάθε καταστήματος ξεπερνούσαν τους 100.
Νέοι όροι στην εστίαση
Με τα νέα μέτρα και επειδή τα καταστήματα πλέον θα αναγκάζουν τους πελάτες τους να φύγουν στιςς 11.30, έχει δημιουργηθεί μια νέα τάση στην εστίαση, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες κλείνουν το τραπέζι τους από νωρίς, προκειμένου το κατάστημα να προσδιορίσει τον χρόνο εκτέλεσης των παραγγελιών. Κάποια καταστήματα ξεκινούν να σερβίρουν από τις 8.00, οδηγώντας σε αυτή την λύση τους πελάτες τους, για να τύχουν καλύτερης εξυπηρέτησης αλλά και να μπορέσουν να αναπληρώσουν την πελατεία που θα χάσουν, αφού η μεγάλη κατανάλωση ξεκινούσε μετά τις 11.00 το βράδυ.