Με δύο εκδηλώσεις, που προσπάθησαν να αναδείξουν τη σημασία μεταξύ Εκπαίδευσης-Έρευνας-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας συνέχισε ο Σ.Ε. το το e-Forum Καινοτομίας 2020 με τη συμμετοχή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο συμπληρώνει την
επικοινωνία του με την Ελληνική Βιομηχανία, διοργανώνοντας παρουσιάσεις με τη συμμετοχή εταιρειών από όλο το φάσμα του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Την πρώτη συνεδρία, την Τετάρτη το μεσημέρι συντόνισε ο Δημήτρης Βαγενάς, Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και σχολίασε ο εκδότης του Σ.Ε. Παναγιώτης Γιαλένιος, όπως και στη χθεσινή με την οποία ολοκληρώθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων. Κοινός στόχος να βρεθεί τρόπος ώστε να επιτευχθεί σύγκληση της επιχειρηματικότητας, μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, με την έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών .
«Προσπαθούμε την καινοτομία να την έχουμε στο επίκεντρο και δίνουμε σημασία σε αυτή γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ανάπτυξη» σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Βαγενάς, ενώ ο κ. Γιαλένιος τόνισε ότι τέτοιες προσπάθειες θα συνεχιστούν και στο μέλλον με στόχο να προβληθεί το έργο εταιρειών σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή.
Ν . Τουρλούπης: Παρουσίαση της Coffee Island
Ο Νικηφόρος Τουρλούπης, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης Coffee Island, στην παρουσίασή του τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει
• 376 καταστήματα
• 50% των καταστημάτων βρίσκεται στην Αττική
Έχει παρουσία σε 52 νομούς και 86 πόλεις
Είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στην Ελλάδα
• Καθημερινοί καταναλωτέςτης είναι περίπου 200.000 άτομα.
Ως προς το οικονομικό προφίλ της εταιρείας ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε 50 εκ. ευρώ επένδυση στο στον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο βιομηχανίας στην Ελλάδα • Υποστηρίζει 376 επιχειρήσεις
•Απασχολούνται 4.800 επαγγελματίες στην ευρύτερη οικογένεια της Coffee Island
• Και έχει ευρεία συνεργασία με Έλληνες προμηθευτές (80%)
Στη συνέχεια ανέλυσε όλα τα στάδια παραγωγής καφέ από το αρχικό μέχρι το τελικό προϊόν , εξηγώντας τα βήματα που γίνονται.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Οι εξαιρετικής ποιότητας Arabica κόκκοι καφέ καλλιεργούνται κατά μήκος του ισημερινού και ο καθένας αναπτύσσει διαφορετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά ανάλογα τη χώρα προέλευσής του.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ Τα φρούτα των καφέδων μαζεύονται προσεχτικά με το χέρι από έμπειρους ανθρώπους. Όταν μαζευτούν, γίνεται μια δεύτερη διαλογή ώστε να είμαστε βέβαιοι πως μόνο τα ώριμα φρούτα θα επεξεργαστούν
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Ο φλοιός και η σάρκα του φρούτου του καφέ αφαιρούνται χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα αποφλοίωσης κι έπειτα οι πράσινοι κόκκοι πλένονται, στεγνώνονται και ξεδιαλέγονται. Τέλος, συσκευάζονται σε σακιά και ξεκινούν το ταξίδι τους για τις εγκαταστάσεις μας στη Πάτρα.
ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ Η εταιρεία ψήνει καφέ παραπάνω από μία δεκαετία και κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων γνωρίζει ότις το καβούρδισμα των κόκκων είναι τόσο τέχνη όσο είναι κι επιστήμη. Χρησιμοποιεί τη γνώση, την εμπειρία, τις ικανότητες και την αγάπη για τον καφέ ώστε οι κόκκοι να αποδώσουν τα καλύτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους.
ΑΛΕΣΗ Ο καταναλωτής στο καφεκοπτείο της εταιρείας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει καφέ για ελληνικό, espresso και φίλτρου. Εκεί βρίσκει το σωστό βαθμό άλεσης ανάλογα με τη συσκευή εκχύλισης που θα χρησιμοποιήσει ώστε να πάρει το καλύτερο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα από τους κόκκους καφέ και στο σπίτι.
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι εκχύλισης με τους οποίους μπορεί κάποιος να παρασκευάσει και να απολαύσει το ρόφημά του, ορισμένοι μάλιστα ευνοούν συγκεκριμένους τύπους καφέ και καβουρδίσματα.
Τόνισε επίσης ότι το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες , όπως ινστιτούτα, πανεπιστήμια, οργανισμούς καφέ και προμηθευτές, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε επιστημονικές μελέτες καινοτόμες τεχνολογίες και τάσεις της αγοράς.
Δεν παρέλειψε επίσης να παρουσιάσει ορισμένα καινοτόμα προιόντα της εταιρείας με τελευταίο το Cheese Tea, ρόφημα με χιλιάδες θαυμαστές σε Ασία και Αμερική που είναι ένα φυσικό τσάι με 100% φυσικές χρωστικές και κρέμα τυρί.
Ως προς το κατά πόσο υπάρχει το απαιτούμενο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και πανεπιστημίων, ώστε με πρωτοβουλία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθεί η έρευνα που αφορά τα προϊόντα τους, ο κ. Τουρλούπης ανέφερε ότι το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα ερευνητικό κέντρο μεταξύ Πανεπιστημίου και Βιομηχανίας. Ωστόσο το μοντέλο αυτό είναι δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα.
«Στον ελλαδικό χώρο περιμένεις το Πανεπιστήμιο να σου κτυπήσει την πόρτα και να σου ανοίξει τους ορίζοντες, αλλάζοντας τη ροή σκέψης, αλλά και οι εταιρίες να κτυπήσουν αντίστοιχα την πόρτα των Ιδρυμάτων. Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας όμως δεν είμαστε στη φάση που μια εταιρεία που εμπιστεύεται τα Πανεπιστήμια, αντίθετα εμπιστεύεται άλλες εταιρείες. Σίγουρα πρέπει αν αλλάξει η κατάσταση, τουλάχιστον στον χώρο του καφέ» τόνισε ο κ. Τουρλούπης.
Π. Κωτσάκης: «H ROLCO καινοτομεί διαρκώς»
Ο Πάνος Κωτσάκης, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης ROLCO, από τις μεγαλύτερες εταιρίες απορρυπαντικών της χώρας, τόνισε ότι η εταιρεία πρωτοστατεί στην καινοτομία από την δεκαετία του 50 μέχρι και σήμερα και επιδίωξή της παραμένει να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής στη χώρα. Η εταιρεία είχε ταυτιστεί με ένα προϊόν, το Rol, και το σλόγκαν της «αγαπάς το λευκό, αγαπάς το Rol» ακουγόταν επί πολλές δεκαετίες. Επίσης το 68 βγήκε μια άλλη μάρκα, το γνωστό AVA, που πλέον έχει περάσει σε άλλα χέρια. Το μερίδιο του προιόντς στην ελληνική αγορά ήταν πάνω από το 40%, χάρη και στην έξυπνη διαφήμισή του που το περιέγραφε ως «ένα καλλυντικό στην κουζίνα σας».
Η εταιρεία ήταν πάντοτε καινοτόμα και το 2008, κόντρα σε δύσκολους καιρούς, βγήκε στην ελληνική αγορά το planet, μια οικολογικής συνείδησης σειρά, που αποτελεί την υπ αριθμό ένα σειρά για αυτής της κατηγορίας καταναλωτές.
«.Έχουμε open inovation model όχι μόνο με τον ακδημαικό χώρο αλλά και τον βιομηχανικό, δηλαδή με άλλες εταιρείες με τις οποίες μπορούμε να συμπράξουμε. Το εργοστάσιο της εταιρεία «θρέφεται» από νέες ιδέες και καινοτομίες, αλλά και από νέα υλικά συσκευασίας μέσω έρευνας και ανάπτυξης. Η κύρια μορφή ενέργειας στο εργοστάσιο είναι το φυσικό αέριο και κάνουμε προσπάθειες να ελαττώσουμε τη χρήση του και ότι έχει να κάνει με απόβλητα τα τελευταία 6 χρόνια. Έχουμε πιστοποιήσεις που έχουν διάρκεια πολλά χρόνια, οι οποίες έχουν να κάνουν με έναν κώδικα ηθικής δεοντολογίας και προσπάθειας της εταιρείας να διαχειρίζεται κάποιους κανόνες . Έχουμε έναν asset σχετικό με βιομηχανία μας. Όλες οι διαδικασίες από τις πρώτες ύλες μέχρι το ράφι ενισχύονται από διεθνή φορέα» εξήγησε ο κ. Κωτσάκης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Δημήτρης Βαγενάς τόνισε ότι η Rolco ήταν η εταιρεία εκείνη που προσέγγισε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για συνεργασία μέσω μάλιστα ενός φοιτητικού διαγωνισμού.
Τονίζουν ο Ορφέας Μαυρίκιος, της WATERA και ο Γιώργος Συριόπουλος της ΣΥΡΜΕΤ
Συνεργασία Πανεπιστημίου και Βιομηχανίας για καινοτομίες
Ο Ορφέας Μαυρίκιος, Διευθύνων Σύμβουλος της WATERA, τόνισε ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1963, ως αντιπρόσωπος της διεθνούς εταιρείας Culligan και έγινε γνωστή ως Κάλλιγκαν Ελλάς. Ηταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ανακύκλωσης και επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα και παραμένει η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο. Σταδιακά επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με τον διακριτικό τίτλο WATERA. Σήμερα ο Όμιλος WATERA ανήκει κατά 100% στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία Unibios Συμμετοχών ΑΕ, μια εταιρεία με περισσότερους από 9000 μετόχους.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι κατά βάση το άρτια καταριστμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που αριθμεί 70 άτομα. Τα δύο εργοαστάσιο της εταιρείας στην Αθήνα και το Βόλο είναι ειδικά κατασκευασμένα και εξοπλισμένα για τη συναρμολόγηση συστημάτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης νερού. Η παραγωγή συστημάτων καλύπτει τις ανάγκες τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς αγοράς, καθώς όλα τα προιόντα του Ομίλου WATERA κατασκευάζονται στην Ελλάδα
«Ουσιαστικά η έρευνα αποτελούν έμπρακτα αποτελέσματα τα οποία να μπορούν να αξιοποιηθούν από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό και αυτό που συμφωνήσαμε και δρομολογήσαμε, η εταιρία να αναλάβει να χρηματοδοτήσει ένα διδακτορικό που στην πράξη να εστιάσει στη μελέτη κάποιων καινοτόμων τεχνολογιών για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό θα συνδυάσουμε τις εξής δυνατότητες: Ο διδακτορικός φοιτητής θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με αντικείμενο που έχει ενδιαφέρον, δεύτερον το πανεπιστήμιο θα προάγει την έρευνα και η εταιρεία θα ωφεληθεί με την προοπτική να αναπτύξει ένα προϊόν ή ένα σύστημα που θα μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά. Αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι σχεδόν καθόλου διαδεδομένο. Η σύνδεση που προσπαθεί να επιτύχει ο κ. Βαγενάς με την παραγωγή είναι κάτι που είναι πραγματικά πρωτόγνωρο και σε αυτό θα οδηγηθούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ δεδομένο. Έχει πιθανότητες και αξίζει οι εταιρείες και οι άνθρωποι να συνενώνουν τις δυνάμεις του και να προσπαθούμε σε αυτή την κατεύθυνση και να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας στη διεθνή αγορά» εξήγησε ο κ Μαυρίκιος.
Γ. Συριόπουλος «Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο»
Ο Γιώργος Συριόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΥΡΜΕΤ Α.Ε., αναφέρθηκε στις προοτπικές της εταιρείας κάνοντας μια διεξοδική παρουσίαση.
«Η εταιρεία διεξάγει διπλωματικά προγράμματα αλλά και διπλωματικές και μεταπτυχιακές διατριβές. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνεργασία Πανεπιστημίου, Βιομηχανίας και Κοινωνίας και αυτό να βγαίνει σε ένα αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν υγιείς βιομηχανίες και δουλειές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εταιρεία ΣΥΡΜΕΤ ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1989 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στο χώρο της Βιομηχανίας, των Τουριστικών
Επιχειρήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκτοτε: Συνδυάζοντας επαγγελματική εμπειρία, εξειδίκευση και τεχνογνωσία στις συμβουλευτικές υπηρεσίες περιβάλλοντος και υπηρεσίες μηχανικών βιομηχανίας. Έχοντας αναπτύξει μια ευρεία πελατειακή βάση που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και σε ορισμένες ανατολικές χώρες.
Διαθέτει ενεργό συμμετοχή ως διαχειριστής περιβαλλοντικών και ενεργειακών projects της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα Έρευνας και Ανάπτυξης. Έχοντας στο δυναμικό της μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων με μακρόχρονη εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα. παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία σε ένα άκρως ανταγωνιστικο και μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Η ΣΥΡΜΕΤ έχει ολοκληρώσει πολλά turn-key projects (μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, εκκίνηση, συντήρηση) σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας είτε το σύστημα CAS (Συμβατική μέθοδος ενεργοποιημένης ιλύος) ή το σύστημα MBR (Membrane Bio Reactor). Η τεχνολογία MBR χρησιμοποιείται ευρέως για τα δημοτικά, εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα και σε εφαρμογές επαναχρησιμοποίησης νερού.
Τέλος όπως τόνισε ο κ. Συριόπουλος η ΣΥΡΜΕΤ μπορεί να μελετήσει και σχεδιάσει το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων για την ξενοδοχειακή μονάδα, με βάση τις κλίνες αλλά και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις διάθεσης. Έχει κατασκευάσει μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας είτε συμβατικές μεθόδους είτε MBR (Membrane Bio Reactor) τεχνολογία, που σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει : Στάδιο προ-επεξεργασίας (διαλογή, εξισορρόπηση, άμμο/χαλίκι/αφαίρεση λιπών, συμπαγή επεξεργασία λυμάτων) Στάδιο δευτεροβάθμιας επεξεργασίας (βιολογική) Στάδιο τριτοβάθμιας επεξεργασίας (UV απολύμανση, χλωρίωση).
Κ. ΔανιηλίδηςΕΛΚΕΜΕ: Δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας
Παρέμβαση στη συνεδρία έκανε ο Κίμωνας Δανιηλίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Μετάλλων (ΕΛΚΕΜΕ), που ανήκει στον Όμιλο Βιοχάλκο, ένας τεράστιος όμιλος που αριθμεί 10.000 εργαζομένους με σημαντική παρουσία σε διάφορες χώρες.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι συνεργαζόμαστε με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με το Πανεπιστήμιο στην Πάτρα και έτσι έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε την αξία της δουλειάς ας με διπλωματικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «η χαρά μου είναι ότι βλέπω ανθρώπους με διπλωματικές και έχουν πολύ μεράκι και όρεξη. Ορισμένους καταφέρνουμε να αξιοποιούμε. Το έχω πει σε άλλες περιστάσεις και περιπτώσεις, σε συναντήσεις με εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργούς, ότι δυστυχώς μέχρι τώρα είναι δύσκολη η συνεργασία με καθηγητές στα Πολυτεχνεία. Τα παραδείγματα του κ. Βαγενά ήταν η μειοψηφία. Αυτό ευτυχώς έχει αρχίσει να αλλάζει. Μας πλησιάζουν πολλοί περισσότεροι πανεπιστημιακοί φορείς προκειμένου να αναζητήσουν τη συνεργασία.
Η νοοτροπία των καθηγητών τα προηγούμενα χρόνια ήταν τραγική».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι «πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που ενδιαφέρονται για συνεργασίες, σαφώς θέλουν να προάγουν την επιχειρηματικότητα. Πέρα των λαμπρών παραδειγμάτων, υπάρχουν και άλλες που ενδιαφέρονται για αυτή τη σχέση. Έχουν ανάγκη αυτή την σχέση. Σαφώς οι νεότεροι άνθρωποι μας οδηγούν σε κάτι καλύτερο. Το ενδιαφέρον υπάρχει . Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε τους πόρους ( resources) εσωτερικά και να τα χρηματοδοτήσουμε. Οπότε έρευνες που γίνονται πολλές φορές στο Πανεπιστήμιο, γίνονται από τους ίδιους ανθρώπους που δουλεύουν σε εμάς. Εάν αυτό μπει στη νοοτροπία και των πανεπιστημιακών, νομίζω και με τα δεδομένα τα σημερινά, με τους νέους ανθρώπους, με την πληθώρα των ανθρώπων που θέλουν να δουλέψουν και να διαπρέψουν και είναι τραγικό να καταλήγουν να δουλεούν ντελίβερι».
Έκανε επίσης την πρόταση οι συνεργασίες αυτές μεταξύ Πανεπιστημίου και εταιρειών μέσω νέων ανθρώπων, να μην λειτουργούν με την κλειστή έννοια του φοιτητού, αλλά ως μια πλατφόρμα που θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας.
Εξήγησε επίσης ότι ο ίδιος, ως συνομιλητής διαφόρων κυβερνήσεων, έχει κατασταλάξει ότι ελάχιστοι από το πολιτικό προσωπικό γνωρίζουν τι πραγματικά χρειαζόμαστε σήμερα στον τομέα της έρευνας και της χρηματοδότησης.
«Η περιοχή της Στερεάς Ελλάδος έχει συγκεντρωμένο τον μεγαλύτερο αριθμό βιομηχανιών. Είναι δηλαδή συγκεντρωμένες σε ένα πολύ μικρό χώρο. Σας λέω ότι αυτός ο χώρος παίρνει τη μικρότερη χρηματοδότηση από όλες τις περιοχές της χώρας. Είχαμε προτείνει να βγούνε ειδικά κονδύλια στα οποία να μπαίνουν μεγάλες επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα είναι μέρος αυτών των projects, γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να σύρουν μαζί τους και τις μικρότερες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί απευθυνόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θεωρούμε ότι απασχολούν 200 ή 300 άτομα. Είναι λάθος. Μικρομεσαίες είναι αυτές των 20-30 ατόμων. Είναι επιχειρήσεις που δεν μπορούν από μόνες τους να πάνε και να κάνουν άλλα πράγματα»
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ VIDEO ΤΗς ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟ https://www.forumanaptixis.gr/conference/forumkainotomias