Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Με τον κίνδυνο ενός ακόμη τοπικού lockdown, κάτι που συνεπάγεται ολική καταστροφή για τα προϊόντα τους, ζουν οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας. Αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς είναι πιθανή η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, κάτι που θα τους οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία επειδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν.
Η απότομη μείωση των τιμών σε κηπευτικά, οινοποιήσιμα σταφύλια και άλλα προϊόντα, όπως πατάτες και καρπούζια ήταν μεγάλη το προηγούμενο διάστημα με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για τους παραγωγούς της περιοχής .
Στα σταφύλια είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκε μείωση της τιμής αγοράς κατά 40%, παρά τα μέτρα που είχε λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση των οινοποιείων ενισχύοντάς τα μέσω της απόσταξης κρίσης.
Πριν από ένα μήνα στα Λουσικά είχε γίνει συνάντηση των αγροτών με τοπικούς βουλευτές, όπου και τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα. Είχε υπάρξει καταγραφή του προβλήματος και της δραματικής κατάστασης στην οποία πλέον έχει περιέλθει ο κάμπος. Η υπόσχεση που είχε δοθεί ήταν να κανονιστεί ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ώστε το Υπουργείο να ενισχύσει τους τοπικούς παραγωγούς που μετρούν τις πληγές τους. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση από την Πολιτεία στον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να γίνει το ραντεβού, από το οποίο ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η κατάληξή και εάν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Όπως τονίζει στον Σ.Ε. ο Γιώργος Βεσκούκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας «το βασικό πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας. Και η κτηνοτροφία έχει πρόβλημα αλλά και η ελαιοπαραγωγή. Στα σταφύλια ειδικά, η τιμή πώλησης , ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι».
Μέλημα είναι στην παρούσα φάση να μην αφανιστεί ο αγροτικός πληθυσμός, να στηριχθούν οι οικογένειες της υπαίθρου και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής με κάλυψη του φετινού κόστους ώστε να δοθεί μια μικρή οικονομική ανάσα
Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, η πανδημία έχει σχεδόν αφανίσει τα εισοδήματα των παραγωγών φράουλας, καρπουζιού, πατάτας και σταφυλιών, αφού από τότε που ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται, οι τιμές στα προϊόντα άρχισαν να «κατρακυλούν». Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν επέλεξε την άμεση χρηματική στήριξη, αλλά την καταγραφή της ζημιάς στα τέλη του χρόνου. Στόχος είναι η διάθεση των κονδυλίων να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά. Μέχρι τότε όμως το αγροτικό εισόδημα είναι βέβαιο ότι θα έχει αφανιστεί.
Στη Δυτική Αχαΐα συνολικά, η οικονομική ζημιά για τους αγρότες, φαίνεται να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι η περιοχή έρχεται αντιμέτωπη με την πιο βαθειά κρίση στην τοπική ιστορία της, που ούτε καν μπορεί να συγκριθεί με την προηγούμενη περίοδο των μνημονίων που ζούσε η χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο για υποστήριξη των αιτημάτων των ντόπιων παραγωγών. Έχει μάλιστα προτείνει να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο, για προώθηση των τοπικών θεμάτων, σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.
Μέρα με τη μέρα ωστόσο το σκηνικό αλλάζει και επικρατεί μια αβεβαιότητα σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
«Φοβόμαστε μήπως εγκλωβιστούν και πάλι τα προϊόντα μας εάν τελικά υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο, λόγω πανδημίας. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί υπάρχει πλέον σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, σε αντίθεση με τους πρώτους μήνες που η Οικονομία ξαφνικά μπήκε στην κατάψυξη. Η αγορά έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ομως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η κατάσταση και που τελικά είναι πιθανό να οδηγηθούμε» εξηγεί ο κ. Βεσκούκης.
Την κατάσταση επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο οι περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί εδώ και μερικές ημέρες στις λαϊκές αγορές. Από τότε που η περιοχή της Αχαΐας μπήκε στο πορτοκαλί επίπεδο υγειονομικού κινδύνου, στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται η ανάπτυξη των πάγκων κατά 50%. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι παραγωγοί χάνουν σημαντικό μερίδιο από την αγορά και κατακρημνίζονται οικονομικά.
«Ουσιαστικά τρεις ημέρες έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις λαϊκές και τις άλλες τρεις ημέρες καθόμαστε. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα για την διάθεση των προϊόντων μας. Και όσο οι υγειονομικοί δείκτες παραμένουν υψηλοί, είναι πιθανό να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την τοπική παραγωγή» εξηγεί ο κ. Βεσκούκης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κηπευτικά προϊόντα να μην διατίθενται από τους παραγωγούς, πολλά από τα οποία σαπίζουν στα χωράφια, λόγω ελλιπούς ζήτησης.
Είναι πιθανόν, συνεπώς, τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα, επειδή για τους παραγωγούς είναι ασύμφορο το κόστος μεταφοράς τους στις λαϊκές αγορές για την περαιτέρω πώλησή τους.
Από την άλλη και η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται και της ψυχολογίας που καλλιεργείται σε όλο το κοινωνικό φάσμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καλλιεργητών – αγροτών οι ζημιές εξαιτίας του προηγούμενου lock down έφταναν τα 500 ευρώ το στρέμμα, με δεδομένο ότι είχαν ξοδέψει σημαντικά χρηματικά ποσά για λιπάσματα και γενικότερα για την φροντίδα του χωραφιού, πριν από τον ερχομό της πανδημίας.
Η καραντίνα έκανε τις πατάτες να σαπίσουν στις αποθήκες επειδή τα σύνορα έκλεισαν και έτσι το μεγαλύτερο μέρος έμεινε απούλητο, ενώ ελάχιστο πήγε στην εσωτερική αγορά.
Οι παραγωγοί ήταν μάλισα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί το καλοκαίρι στο να προχωρήσουν σε νέα σπορά. Μάλιστα αρκετά χωράφια παρέμειναν ακαλλιέργητα , αφού οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ρισκάρουν, γνωρίζοντας ότι εκτός όλων των άλλων η βοήθεια του κράτους και της πολιτείας, θα ήταν αδύναμη.