Θα μπορέσει η τοπική οικονομία να αντέξει την πίεση από το δεύτερο κλείσιμο των επιχειρήσεων;
Αυτο τα ερώτημα απασχολεί πλέον τους επιχειρηματίες της Αχαΐας αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά την επιβολή του καθολικού λουκέτου
από την κυβέρνηση.
Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» έκανε μια πρώτη έρευνα με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ολοκληρωτικό κλείσιμο της αγοράς. Μέτρα τα οποία ήδη είχαν αντανάκλαση στην τοπική αγορά, καθώς η ψυχολογία του κόσμου άλλαξε από την περασμένη εβδομάδα και πολύ πριν την αναγγελία του lockdown. Οι καταναλωτές εμφανίζονταν σαφώς πιο συγκρατημένοι και ήταν έντονα προβληματισμένοι για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.
Μετά το κλείσιμο προγραμματισμοί δεν μπορούν γίνουν, μιας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση από εδώ και στο εξής.
Ακολουθούν οι απαντήσεις των εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων στην έρυνα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων
Πλάτων Μαρλαφέκας ,Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: «Να ανοίξουμε το Δεκέμβριο»
«Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και ως οικονομία. Γιατί η οικονομία είναι αυτή που στηρίζει τη συνοχή της κοινωνίας. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα. Κλείνοντας ένα κατάστημα, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, δημιουργούνται και ζητήματα υγείας. Προκαλούνται και ψυχολογικά προβλήματα σε όσους δεν δουλεύουν ή περιμένουν να πάρουν ένα επίδομα για να ζήσουν» τονίζει ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει lockdown, θετικό είναι ότι περιοριζόμαστε στις τρεις εβδομάδες. Ίσως για τις περιοχές που δεν είχαν επιβαρυνθεί τόσο πολύ θα μπορούσαν να περιοριστούν στις δύο εβδομάδες, κάτι που εμείς είχαμε ζητήσει. Εν πάση περιπτώσει, θετικό είναι ότι ο Δεκέμβριος που είναι ένας δυνατός μήνας για την αγορά, θα διορθώσει τα νούμερα των τζίρων και εκείνη την περίοδο θα δουλέψει η οικονομία. Εξ αρχής λέω ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανοικτή αγορά».
Όπως εξηγεί, επίσης, η Αχαΐα είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδος, που σημαίνει από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, οπότε αυτό από μόνο του καταδεικνύει τί σημαίνει ένα δεύτερο κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας.
Επιπρόσθετα το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι καλά σε επιδημιολογικό επίπεδο μπορεί να έχει αντανάκλαση και στην τοπική οικονομία.
Κατά τον κ. Μαρλαφέκα θα πρέπει αυτή την πρόκληση να την δούμε με άλλη οπτική. Οι παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο για παράδειγμα, πλέον, γίνονται διαδικτυακά και κατά τον κ. Μαρλαφέκα «αυτό μπορεί να είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας. Αυτό το λέω με την έννοια ότι ένας φοιτητής, που προέρχεται από μια περιοχή με αυξημένα κρούσματα, δεν θα επιδιώξει να φύγει από την Πάτρα αλλά να παραμείνει εδώ και να μην διακινδυνεύσει την υγεία του, όπου τα υγειονομικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα».
Έτσι είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα εκείνα που πρέπει για να μην οδηγηθούμε σε οικονομικό μαρασμό.
Σε σχέση, επίσης, με τους καταστηματάρχες οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν εντοπιστεί να παραβατούν, η πρόταση του Επιμελητηρίου Αχαΐας είναι σε αυτούς να μην χορηγηθούν κρατικές επιχορηγήσεις και να μην έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Σπύρος Στεργίου Πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ: «Πληγές που δεν κλείνουν
«Τρέμουμε. Εκεί που περιμέναμε ότι η Αχαΐα θα παραμείνει ανοικτή, δυστυχώς κλείνουμε πάλι. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι οικονομικές πληγές των μνημονίων, του χαμένου τζίρου από το Καρναβάλι αλλά και της πρώτης καραντίνας είναι τεράστιες πλέον. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης προς τις επιχειρήσεις, διότι οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας.
Όπως εξηγεί «σε πρώτη φάση τουλάχιστον υπάρχει στήριξη στους εργαζόμενους με τα 800 ευρώ, γιατί οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή στα καταστήματά μας. Δεν θα είναι αρκετό πάντως ένα πακέτο μέτρων αντίστοιχων του Μαρτίου, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας. Εάν δεν πέσει ζεστό χρήμα δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε».
Όπως εξηγεί ο τζίρος ήδη στη βραδινή νυχτερινή ζώνη από τα πρώτα μέτρα είχε πέσει στο 60%. «Ένα μεγάλο κομμάτι είχε να κάνει με τα μεροκάματα και τους τζίρους των εργαζομένων που επίσης είχαν μειωθεί. Τα καταστήματα επίσης δεν μπορούσαν να παίξουν ζωντανή μουσική, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό για τους επιχειρηματίες που είχαν ζωντανή μουσική», αναφέρει σχετικά
Όπως τονίζει ο κ. Στεργίου:
«Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και ένα δεύτερο lockdow σημαίνει τεράστιες οικονομικές ζημιές. Το Μάρτιο όταν προέκυψε ο κορωνοϊός ήμασταν οι πρώτοι που τηρήσαμε υγειονομικά πρωτόκολλα. Μετά την καραντίνα όμως, οι οικονομικές ζημιές προκάλεσαν σοβαρά ζητήματα στις επιχειρήσεις και το ίδιο θα συμβεί για πολύ καιρό ακόμη. Είμαι ζηλωτής της θεωρίας ότι, επειδή η οικονομική εξίσωση δεν θα βγει, θα πρέπει να βρεθεί χρήμα. Μέχρι τότε θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας προσπάθεια και να σεβαστούμε τις 30.000 οικογένειες που στηρίζονται οικονομικά από τον τομέα της εστίασης στο νομό Αχαΐας».
Για τις έκνομες συμπεριφορές συναδέλφων του το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος καυτηριάζει το γεγονός ότι ορισμένοι καταστηματάρχες επέμεναν να μην συμμορφωθούν με τα μέτρα και αυτό «διότι δεν μπορεί να παίζουν με τις τύχες μας» όπως λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι η περιοχή με το δεύτερο lockdown, θα οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό.
«Δεν θα αντέξουν πολλές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, όσα μέτρα και εάν ληφθούν. Αυτό είναι δεδομένο με το δεύτερο κλεισίματος της εστίασης» σημειώνει.
Ήδη το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έκλειναν από τις 11.30 το βράδυ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακολουθούσε απαγόρευση της κυκλοφορίας, είχε δημιουργήσει σοβαρές αναστολές στους πελάτες των καταστημάτων εστίασης.
Τα προβλήματα ήταν ορατά και για αυτό τον λόγο είχε κατατεθεί η πρόταση όσες επιχειρήσεις δεν ήταν βιώσιμες πριν τις παγορεύσεις, να έχουν τη δυνατότητα να ζητούν αναστολή της λειτουργίας τους με κρατική επιχορήγηση, δηλαδή να επωμιστεί το κράτος το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων όσο το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό.
Δεν λείπει ωστόσο και η κριτική προς την κυβέρνηση, για τα μέτρα που λήφθησαν το Νοέμβριο καθώς όπως ο ίδιος υποστηρίζει «τα καταστήματα ήταν η εύκολη λύση, γιατί διαθέτουν ΑΦΜ και διεύθυνση. Δεν γίνεται όμως να πληρώνουμε μόνο εμείς το μάρμαρο, την ώρα που οι πλατείες ήταν γεμάτες και είχαν προηγηθεί μια σειρά από άλλα γεγονότα».
Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι μια μικρή μερίδα επιχειρηματιών δεν τα τηρούσε, με αποτέλεσμα να βάζει σε κίνδυνο και τα καταστήματα αλλά και τους εργαζομένους σε αυτά.
Παναγιώτης Σκέντζος Πρόεδρος ΟΕΒΕΣΝΑ:«Κεραυνοβόλησε» την αγορά η αναγγελία για την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας
Για οριζόντια μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος.
«Η ουσία είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση πλήττεται σοβαρότατα. Οι εργαζόμενοι δεν θα πηγαίνουν στην εργασία τους και θα εφαρμοστεί το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας. Άρα μειώνονται οι μετακινήσεις και οι εμπορικές δραστηριότητες. Κάποιοι εργαζόμενοι, δυστυχώς, θα χάσουν τις δουλειές τους. Θα αυξηθεί η ανεργία και μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν αυτοί που θα πληγούν».
Όπως εξηγεί ο κ Σκέντζος «στις μεταφορές επίσης, θα υπάρξει πλήγμα κατά 90%, αφού δεν θα μετακινείται κανείς. Και στο εμπόριο θα παίξει σπουδαίο ρόλο, όπως και σε κάποια άλλα επαγγέλματα. Όλη η οικονομία είναι αλυσίδα και όλοι επηρεάζονται».
Και τονίζει ότι αναμένονται στην πράξη τα μέτρα στήριξης, προκειμένου να διαπιστωθεί τελικά με ποιο τρόπο η επιχειρηματικότητα θα βοηθηθεί σε αυτή την κρίσιμη φάση. Μέχρι στιγμής τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί δεν καλύπτουν καθόλου τους επιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα θολό περιβάλλον.
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος Πρόεδρος ΕΕΣΠ:«Ολική καταστροφή»
Κεραυνοβολήθηκαν οι έμποροι της Πάτρας στο άκουσμα ότι τα καταστήματά τους θα παρεμείνουν κλειστά το επόμενο διάστημα. Ήδη άρχισαν οι ακυρώσεις προμηθειών εν όψει Χριστουγέννων, αφού κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί. Αυτοί ήταν οι τυχεροί, διότι άτυχοι στάθηκαν όσοι είχαν αγοράσει τα εμπορεύματά τους για το επόμενο διάστημα και είχαν πληρώσει με επιταγές.
«Μιλάμε για ολική καταστροφή. Τα μέτρα δεν μας αγγίζουν, εάν εξαιρέσει κανείς τη μείωση του ενοικίου. Είχαμε δώσει οι περισσότεροι επιταγές για αγορά εμπορευμάτων εν όψει Χριστουγέννων, αυτά τι θα τα κάνουμε; Τα μέτρα δεν είναι καθόλου επαρκή» σημειώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.
Και συμπληρώνει ότι εκτός από τη μείωση ενοικίου, κανείς έμπορος δεν αποζημιώνεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τις απώλειες όλου αυτού του διαστήματος που θα παραμείνουν κλειστοί.
Σε σχέση με τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου και τη δυνατότητα καταβολής του σε δόσεις, ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «αστεία» τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
«Λάβετε υπόψη ότι η μείωση ενοικίου, που θα είναι 40%, θα αφορά μόνο το μήνα Νοέμβριο. Δεν αρκεί όμως αυτό» εξηγέι ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Έντονος είναι ο προβληματισμός και στους επιχειρηματίες που θα παραμείνουν ανοικτοί, για τους οποίοιυς δεν δίνεται καμία φορολογική ελάφρυνση, την ώρα που οι τζίροι τους λόγω του lockdown θα πέσουν κατακόρυφα.
«Τον ΦΠΑ θα τον δίναμε έτσι και αλλιώς τον Ιανουάριο. Οπότε για ποια ικανοποίηση να μιλήσουμε με όλες αυτές τις εξαγγελίες; Από την άλλη αφήνει η κυβέρνηση τα σούπερ-μάρκετ ανοικτά να πωλούν διάφορα προϊόντα σε βάρος των καταστημάτων που θα είναι κλειστά. Μιλάμε για είδη σπιτιού, για ρούχα, βιβλία, έπιπλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ως προς την εμπορική κίνηση, ο ίδιος τονίζει ότι δεν υφίσταται πλέον, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές είναι σε αναστάτωση χωρίς να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει.
Γιώργςο Παππάς Παππάς Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος: «Η οικονομία κλυδωνίζεται»
Aπό την πλευρά του ο Γιώργο Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, τονίζει ότι: «Όταν μια επιχείρηση κλείνει, είτε από μόνη της είτε λόγω περιορισμών, η απώλεια τζίρου είναι τεράστια. Όλο αυτό έχει επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Όταν εργαζόμενος δεν παίρνει τα χρήματά του, δεν θα τα διοχετεύσει στην αγορά και υπάρχει κυκλικό πρόβλημα» σημειώνει ο κ. Παππάς. Εξηγεί όμως ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι σαφώς πιο γενναιόδωρη προς τις επιχειρήσεις, ώστε οι πληττόμενoι κλάδοι να μπορέσουν να επιβιώσουν και μετά την άρση των μέτρων.
Γιώργος Βαγενάς Πρόεδρος ΟΕΣΠ: «Καταστροφή το δεύτερο lockdown»
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος Γιώργος Βαγενάς, σημειώνει και αυτός από την πλευρά του ότι «το κλείσιμο της στρόφιγγας της Οικονομίας σημαίνει ολική καταστροφή. Δεν θα ανεχτούμε αυτή τη φορά αυτό που έγινε την προηγούμενη. Να βάλουμε πλάτη ως έμποροι και να κλείσουν τα καταστήματά μας, αλλά από την άλλη τα σούπερα-μάρκετ να πωλούν όλα τα είδη δεν θα το δεχτούμε. Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική και άμεση. Τα σούπερ-μάρκετ θα πρέπει να πουλάνε μόνο τρόφιμα και όχι να λειτουργούν ως βάρος δικό μας». Και συνεχίζοντας επισημαίνει: «Ένα δεύτερο lockdown σημαίνει ολική καταστροφή για τα εμπορικά καταστήματα. Δεν μπορεί να την πληρώνουμε όλοι, παρότι η Πάτρα επιδημιολογικά δεν ήταν επιβαρυμένη. Θεωρούμε ότι η απαγόρευση έπρεπε να επιβληθεί σε περιοχές που παρουσίαζαν σοβαρό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η Αττική. Το λιανοεμπόριο της Αχαΐας είναι κρίμα να κλείσει με τόσο χαμηλά κρούσματα. Δεν υπήρξε ενίσχυση στο πρώτο στάδιο και δεν ξέρουμε έαν θα ακολουθήσει και άλλη ενίσχυση. Εάν τελικά δεν δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις είναι δύσκολο έως αδύνατον να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα».
Επιστολή ΟΕΣΠ
Με επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου διαμρτύρεται για το δεύτερο κλείσιμο. Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
«Πώς οι μικροεπιχειρηματίες θα ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους με κλειστά τα μαγαζιά τους; Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου απόθεμα ρευστότητας και δεν έχουν λάβει βοήθεια από την Πολιτεία καθώς δεν πληρούσαν τις απαραίτητες υποχρεώσεις που είχαν ορίσει οι συστημικές τράπεζες; Γιατί πρέπει να κλείσουν τα μαγαζιά τους ενώ τηρούσαν και τηρούν με υπευθυνότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και αποδεδειγμένα, σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει μετάδοση του ιού από τα εμπορικά καταστήματα; Eρωτήματα που προβληματίζουν όλους τους επιχειρηματίες συναδέλφους μας.
Καίριο ζήτημα, το οποίο είχαμε επισημάνει και στο προηγούμενο lockdown, παραμένει ο αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα, όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία κλπ., ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά. Θα βάλει επιτέλους η κυβέρνηση περιορισμούς και θα απαγορεύσει από τα καταστήματα πώλησης τροφίμων την πώληση και την διάθεση άλλων ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης; Πρέπει αυτή την φορά να σταματήσουν οι πρακτικές του ολιγοπωλείου από αυτά τα καταστήματα στις πλάτες των μικρών εμπόρων.
Ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες έλεγε πως lockdown σημαίνει «κλειστές επιχειρήσεις, ανεργία, λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγαλύτερη ύφεση» και το κάνει. Μήπως τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ανεπαρκή, όπως τονίζαμε σε όλες μας τις επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία; Μήπως μέσω του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» η κυβέρνηση αμέλησε να προετοιμάσει τη χώρα και το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας;
Κανείς από τους συναδέλφους μας πλέον δεν μπορεί να πειστεί ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το πρώτιστο αγαθό για τον άνθρωπο αλλά από την άλλη μεριά η επιχειρηματικότητα έχει πλέον περιορισμένες αντοχές με το λιανεμπόριο να αργοσβήνει. Πιστεύουμε δυστυχώς ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε εμπόλεμη και απαιτεί όχι μόνο εγρήγορση αλλά και αποτελεσματικότητα που θα επιτευχθεί με στοχευμένα μέτρα τόσο στο σύστημα υγείας που τείνει να καταρρεύσει όσο και στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους.