Ήταν θέμα χρόνου η πόλη να βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο εκτεταμένων διακοπών της ύδρευσης και τη δημοτική αρχή να μέμφεται τα καιρικά φαινόμενα επικαλούμενη ανομβρία, ανατρέχοντας στο «Μία βροχή μας σώζει». Το θέμα της διαχείρισης του φράγματος Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου) το έχουμε αναδείξει πολλάκις και συζητήθηκε για άλλη μία φορά, σε συνάντηση που είχε η παράταξή μας, Ώρα Πατρών με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Υπήρξε συναντίληψη με το ΤΕΕ στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ψήφους μόνο της αντιπολίτευσης, για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των τριών Δήμων, με πλειοψηφία πλέον του 51%, δηλαδή να πάρουμε στα χέρια μας εμείς, σαν αυτοδιοίκηση, την τύχη και διαχείριση του φράγματος. Απέναντι δυστυχώς σε αυτή την πρόταση η Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη αρνείται με λαϊκίστικα επιχειρήματα και κορώνες, «να δίνεται το νερό δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ». Το προηγούμενο διάστημα θριαμβολογούσε, ότι εξασφάλισε μερικά κυβικά νερού δωρεάν, χωρίς αυτά όμως να είναι αποτέλεσμα κάποιας προγραμματικής συμφωνίας, αλλά στα πλαίσια των δοκιμών.
Ο κίνδυνος να δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το φράγμα σε ιδιώτη είναι μπροστά μας. Οι Πατρινοί πλέον μπορούν να έχουν ποιοτικό και φθηνό νερό με την τροφοδοσία από το φράγμα, χωρίς πρωταρχικά, να επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Με την υδροληψία από τις γεωτρήσεις, μόνο η ΔΕΗ κοστίζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ πλέον του κόστους συντήρησης, ποσό που καλούνται να πληρώσουν ο Πατρινοί στους λογαριασμούς τους. Η διαχείριση του φράγματος σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από τα οφέλη για τους πολίτες και την πόλη θα μπορεί ο φορέας διαχείρισης να δώσει νερό και στη βιομηχανική ζώνη έτσι ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και την επίλυση του σημαντικού προβλήματος της ανεργίας.
Στη συνάντηση μας με τον κ. Αϊβαλή από το ΤΕΕ, συζητήθηκε το θέμα του τρένου, εκφράσαμε τις έντονες επιφυλάξεις μας, ότι μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή δεν έχει κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια που να θέτει σε τροχιά τη συνέχιση του έργου. Κοινό ζητούμενο είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου τεχνικού πλάνου και χρονοδιαγράμματος. Στα θέματα του φυσικού αερίου, του βιοτεχνικού πάρκου, της πολύπαθης Πατρών-Πύργου, των χρήσεων γης έγινε εκτεταμένη συζήτηση κατά τη συνάντηση και τέλος το επίκαιρο θέμα των σεισμοπλήκτων κτιρίων.
Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα ετοιμόρροπα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, να γίνει επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου και να δοθούν κίνητρα μέσω ειδικών προγραμμάτων από την πολιτεία και τους δήμους για τη συντήρησή τους και επομένως της άρσης της επικινδυνότητας. Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει με τους φορείς και ιδιαίτερα για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνουμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δημοτική Αρχή του κ. Πελετίδη να αποστέλλονται τα θέματα των συνεδριάσεων μαζί με τις εισηγήσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο έτσι ώστε όταν υπάρχουν θέματα ενδιαφέροντος να καλείτε να συνδράμει με την τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις του.