Mε μια ενδιαφέρουσα συνεδρία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), που κέντρισε το ενδιαφέρον και αφορούσε την αλληεπίδραση της Ψηφιακής Καινοτομίας και της Ευφυίας ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί το 23ο Forum Ανάπτυξης, το οποίο για πρώτη φορά διεξάγεται ψηφιακά.
Μια εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με στόχο να χαρτογραφήσει την επόμενη ημέρα του αποτυπώματος που θα αφήσει η πανδημία στη ζωή μας, μιας και είναι σαφές ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο από εδώ και στο εξής σε όλους τους τομείς.
Στο χαιρετισμό του ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιοςτόνισε ότι: «Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από όσα γνωρίζαμε. Και θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό. Αφού ξεπεράσουμε τα υγειονομικά προβλήματα, πρέπει να δούμε τα οικονομικά και να γίνει ένας σχεδιασμός που να αφορά τους πάντες».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αθανάσιος Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΒΙΣ, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Σερπάνος, Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, τόνισε ότι το Ίδρυμα λειτουργεί από το 1998 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
* Στη συνέχεια η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του κ. Καλογερά για τα ψηφιακά αντίγραφα στη βιομηχανική παραγωγήπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι ουσιαστικά διανύουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που δεν είναι άλλη από την τεχνολογική έκρηξη , η οποία επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε και περιέγραψε τα βήματα που αναμένονται στο βιομηχανικό κομμάτι.
* Ο Δημήτρης Πανόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος έρευνα και Τεκμηρίωσης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συντονιστής rebrain Greece, ανέλυσε για το κατά πόσο έχει επηρεάσει η Covid 19 μια σειρά από επαγγέλματα ανά κλάδο.
* Ο Άρης Λάλος, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ αναφέρθηκε σε κυβερνοφυσικά μοντέλα, για τον ρόλο της τεχνικής νοημοσύνης αλλά και για τον ρόλο των αισθητήρων και τον τρόπο που αυτά επιδρούν στην αυτόματη οδήγηση.
* Ο Χρήστο Ξουρής, της Gaia Robotics,ανέλυσε τον τρόπο που η εταιρεία του έχει καταφέρει να συλλέγει δεδομένα από καλλιέργειες με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, να προβλέπει ασθένειες στα φυτά και να δίνει τις ενδεδειγμένες λύσεις στους παραγωγούς.
* Ο Χρήστος Αλεξάκος, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που θα φέρουν από εδώ και στο εξής τα οχήματα του μέλλοντος, ικανές να παρέχουν πλήρη εικόνα για όλα τα δεδομένα στον χρήστη.
* Ο Ιωάννης Μαρδίκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του κλίματος στη Μεσόγειο το επόμενο διάστημα και τόνισε την ανάγκη να ανοίξει από σήμερα η συ ζήτηση για την κυκλική οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.
* O Ευάγγελος Βλάχος,εντεταλμένος Ερευνητής του ΙΝΒΙΣ, αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα των drones και τη δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία σε πολλά από αυτά να πετούν πέρα από το οπτικό πεδίο, καλύπτοντας το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα σε διάφορους τομείς.
* Ο Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος του Τμ. Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, έκανε μια συνολική αναφορά στα έργα που έχει δημοπρατήσει μέχρι σήμερα ο Δήμος για να καλυτερεύσει η ζωή των δημοτών.
* Ο Σταύρος Νούσιας, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ, περιέγραψε πώς οι αλγόριθμοι και το σύστημα τεχνικής νοημοσύνης βρίσκουν εφαρμογές σε μνημεία και την πολιτιστική κληρονομία.
* Η Μαρία Μακρή, Προϊσταμένη Τμ. Φυσικών Εφαρμογών, στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, μίλησε για την ηλεκτροκίνηση, για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για να εφαρμοστεί στην περιοχή μας, τις προδιαγραφές που τίθενται και με ποιο τρόπο οι Δήμοι θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία.
Τέλος ο Γιώργος Μυλωνάς, κύριος ερευνητής του ΙΝΒΙΣ μίλησε για το ειδικό πρόγραμμα που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη και δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης αισθητήρων σε σχολεία και δημόσια κτίρια, προκειμένου να καταγραφούν μια σειρά από ατμοσφαιρικούς δείκτες δίνοντας τα κατάλληλα στοιχεία για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Δείτε ολόκληρο το video της εκδήλωσης στο https://www.forumanaptixis.gr/conference/23oforumanaptyxis