Τις προτάσεις τους αλλά και τον προβληματισμό τους για την «επόμενη ημέρα», μετά την άρση της πανδημίας, έθεσαν δημόσια θεσμικοί εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας, κατά την παρουσία τους στην επίσημη εκδήλωση του 23ου Forum Ανάπτυξης, το βράδυ της Δευτέρας. Συντονιστής ο εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Παναγιώτης Γιαλένιος, που είναι και ο διοργανωτής του πολυσυνεδρίου, ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στην μετά covid-19 περλιοδο, όταν σταδιακά η κοινωνία και η οικονομία θα προσπαθεί να βρει και πάλι τον βηματισμό της. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ.Χρυσόστομος τόνισε ότι η «η πανδημία, μας έχει καθηλώσει όλους. Ένας ιός μας καλεί να δούμε με άλλο μάτι πολλά πράγματα. Όπως την αξία της Υγείας, την αξία της κοινωνικής μας ζωής, την αξία των συναναστροφών και πάρα πολλά που δεν έχουμε εκτιμήσει μέχρι σήμερα στη ζωή μας». Επεσήμανε το πνεύμα ενότητας που επικρατεί στην περιοχή μας και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς της πόλης.Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, σημείωσε την ανάγκη να προετοιμαστούμε από τώρα για την μετά – Covid εποχή. «Πρέπει να καθορίσουμε τις εξελίξεις και να μην σερνόμαστε πίσω από αυτές. Εάν υπάρχει καλό και συγκροτημένο σχέδιο τότε θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το χρονικό διάστημα της «αποθεραπείας» και να μπει η κοινωνία μας σε τροχιά ανάπτυξης και ελπίδας», ανέφερε. Και τόνισε ότι η επόμενη ημέρα δεν αφορά τεχνοκρατικά σχέδια και υπολογισμούς, αλλά ανθρώπους με υπαρκτές και άμεσες ανάγκες. «Στόχος μας είναι πώς οι σχεδιασμοί θα μπουν στην πραγματική αγορά» είπε χαρακτηριστικά.Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναδύθηκε όλο αυτό το διάστημα ότι το Δημόσιοo Σύστημα Υγείας ήταν γυμνό και «εξακολουθεί να περνάει δύσκολα και χρειάζεται πλέον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε ένα σύστημα υγείας που θα είναι δωρεάν προς όλους, άρα θα πρέπει να έχουμε τα αντίστοιχα εργαλεία για να το κτίσουμε». Όλα αυτά, τόνισε, ότι απαιτούν μόνιμο προσωπικό και όχι προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου.
Ο Πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε ότι η πανδημία ανάδειξε τις «ασθένειες» ενός καπιταλιστικού συστήματος και τα προβλήματα που παρουσιάζει στη χώρα μας. Υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να βρει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που απαιτούν να αλλάξουμε νοοτροπίες. Και κυρίως να παράξουμε νέα και ποιοτικότερα προϊόντα που θα προσδώσουν μεγάλη υπεραξία. «Αν δεν εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες της χώρας μας, θα έχουμε αμαρτήσει προς τη νέα γενιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής ανέφερε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και την κοινωνία ζωντανή. «Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι το εργαλείο που χρειάζεται η χώρα για να σταθεί όρθια, να προχωρήσει μπροστά, να αντισταθεί στην κρίση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης μέσα στην κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η χώρα μας θα λάβει περί τα 31,5 δις ως ενίσχυση και τα 7,5 δις θα δοθούν άμεσα το 2021 στην Οικονομία και για την στήριξη της κοινωνίας.
H βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέφερε ότι « η επόμενη η μέρα μετά την καραντίνα θα είναι μια πρόκληση. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι τάσεις της αγοράς αλλάζουν ριζικά. Προκύπτει άμεσα η ανάγκη για καινοτομία και εξωστρέφεια, τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από το ίδιο το κράτος». Και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και οφείλουμε να απομακρυνθούμε από πολιτικές που ευνοούν τον λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις.
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι χρειάζονται αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει μια ανισοκατανομή στον παγκόσμιο πλούτο, αφού το 1% των ανθρώπων κατέχουν το 55% της παγκόσμιας περιουσίας. Αυτή η συσσώρευση πλούτου σε λιγότερα χέρια συνεχώς διευρύνεται, υποστήριξε ο βουλευτής.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας υποστήριξε ότι η πανδημία οδήγησε στην κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος και κάποια κράτη φάνηκαν ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Τόνισε την ανάγκη ως χώρα να παράγουμε ξανά για να οδηγήσουμε σε δυναμική την Οικονομία, αρκεί και το κράτος από την πλευρά του να μην αφήσει απροστάτευτα τα παραγόμενα είδη. Εξήγησε ότι θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια το να προτιμάμε ελληνικά προϊόντα και κυρίως να τους προσδώσουμε την αξία που τους αξίζουν.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σημείωσε ότι «η πανδημία κάποτε θα τελειώσει, ο κόσμος θα σταθεί και πάλι στα πόδια του και τότε είναι η ώρα των μεγάλων συγκλίσεων. Είναι η ώρα του ορθού λόγου και η ώρα μόνο για αλήθειες. Για εμάς το Πανεπιστήμιο είναι η ώρα της αποδαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας, αποδαιμονοποίηση του ασύλου». Και αποκάλυψε ότι το Ίδρυμα έχει οργανώσει μια μεγάλη δράση από ξενόγλωσσα προγράμματα και μεταπτυχιακά που σύντομα θα ξεκινήσουν. Θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των δομών που διαθέτει και ανακατασκευή των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου.
O πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Κλεομένης Μπάρλος είπε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι αυτές που χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας: « Η επιχείρηση είναι αυτή που παράγει τον πλούτο είτε βρισκόμαστε στον σοσιαλισμό είτε στον κομμουνισμό είτε σε καπιταλισμό. Αυτή θα τον παράξει, άρα αυτήν πρέπει να βοηθήσουμε ό,τι και να γίνει. Από εκεί και πέρα πρέπει να συζητήσουμε ή να διαπληκτιστούμε για το εάν η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να είναι κρατική ή ιδιωτική. Αλλά το ότι αυτή θα παράξει τον πλούτο που θα μοιραστούμε, δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε οποιαδήποτε πολιτική χροιά».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες στην Αχαΐα. Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη Δυτική Ελλάδα που διεκδικεί 57 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Καυτηρίασε τον τρόπο διανομής των χρημάτων, καθώς μέσα σε 23 λεπτά τελείωσαν τα χρήματα της περιφέρειας Ηπείρου και σε μιάμιση ώρα τα χρήματα των Ιονίων Νήσων. «Ο σχεδιασμός του προγράμματος δεν είναι ο βέλτιστος» τόνισε ο κ. Αϊβαλής και μίλησε για τη μάχη που καλούνται να δώσουν οι μηχανικοί.
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου είπε ότι λόγω της πανδημίας χάσαμε το πλαίσιο στο οποίο ζούσαμε και όλο αυτό έχει προκαλέσει έναν θυμό στην κοινωνία, που πέρα από το φόβο της ασθένειας και του θανάτου, έχει δημιουργήσει μια διάθεση αντίδρασης. «Χρειάζεται μια ενδοσκόπηση διότι σε ατομικό επίπεδο κινούμαστε όλοι σε μια κινούμενη άμμο και πρέπει να βρούμε τις σταθερές ισορροπίες της επόμενης ημέρας». Και ανέφερε ότι οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία άφησαν το αποτύπωμά τους σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Τσώνης ανέφερε ότι η κοινωνία χρειάζεται στήριξη σήμερα μέσα από έργα και δράσεις. Και επεσήμανε τον τρόπο που ο ΟΛΠΑ στηρίζει την κοινωνία σήμερα και συνεισφέρει οικονομικά στην πόλη. Έχει δημιουργήσει 2500 θέσεις εργασίας, έμμεσες και άμεσες. Από αυτές οι 1013 θέσεις αποφέρουν εισόδημα 12,3 ευρώ και οι υπόλοιπες 1491, θέσεις που είναι έμμεσες, εισόδημα 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Το λιμάνι και οι συνδυασμένες με αυτό επιχειρήσεις συνεισφέρουν σε ποσοστό 3,74% της συνολικής τοπικής απασχόλησης και 1,48% του συνολικά παραγόμενου εισοδήματος.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Παναγιώτης Σκέντζος είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 95% της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Παράγουν πλούτο και δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις τις βλέπουν με καχυποψία. Το 80% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες αποτελείωσε οικονομικά η πανδημία.