Του Παν. Γιαλένιου Εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
Ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο το 23ο Forum Ανάπτυξης, ένας πραγματικά διαδικτυακός «μαραθώνιος» εκδηλώσεων και ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από αυτήν την διαφορετική για εμάς τους οργανωτές του πολυσυνεδρίου πρωτοβουλίας είναι χρήσιμο να τα επικοινωνήσουμε, θεωρώντας τα χρήσιμα τόσο ως ενημέρωση όσο και ως «εργαλεία» για την χάραξη των επόμενων βημάτων, όσων θεσμικά εκφράζουν το κοινωνικό σύνολο στον τόπο μας.
Πρώτα συμπεράσματα …
Η πρώτη σημερινή μας απολογιστική προσέγγιση δεν θα σταθεί σε αριθμούς και στατιστικές. Τα αναλυτικά στοιχεία του φετινού σύνθετου διαδικτυακού μας εγχειρήματος τα επεξεργαζόμαστε ήδη με ειδικούς και σύντομα θα τα γνωστοποιήσουμε, θεωρώντας τα χρήσιμα δεδομένα αυτής της τελικά συλλογικής προσπάθειας του τόπου μας , που στην πραγματικότητα είναι το Forum Ανάπτυξης. Γιατί όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει μπορεί το Forum Ανάπτυξης στην όποια του μορφή να είναι μια διοργάνωση της εφημερίδας μας, όμως στην ουσία του είναι προϊόν συνεργασίας και συμπράξεων εκατοντάδων φορέων, επιχειρήσεων και προσώπων. Μόνο οι ομιλητές του φέτος θα ξεπεράσουν τους 150,δεκάδες είναι οι φορείς που συνδιοργανώνουν μαζί μας εκδηλώσεις και φυσικά «πυλώνες» που στηρίζουν την υγιή λειτουργία αυτού του σημαντικού συνεδριακού και εκθεσιακού θεσμού αποτελούν οι θεσμικοί συνδιοργανωτές, οι χορηγοί και οι υποστηρικτές του.
Οι περισσότεροι-και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς- σταθεροί από την αρχή του Forum Ανάπτυξης πάνω από δύο δεκαετίες.
Στα πρώτα μας συμπεράσματα να αναφερθούμε παρακάτω, στο πλαίσιο και του εδώ χώρου:
– Θεωρούμε ότι σε όλες τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις του διαδικτυακού 23ου Forum Ανάπτυξης, αναδείχθηκε το κεντρικό ζητούμενο της φετινής διοργάνωσης. Η «επόμενη ημέρα» μετά την covid-19 περίοδο. Κοινός τόπος όλων, κάτι όχι και τόσο αυτονόητο πριν από τις δεκάδες διαφορετικές συνεδρίες που έλαβαν χώρα. Μας έκανε μάλιστα εντύπωση ότι από τους περισσότερους ομιλητές ενσωματώθηκε στις παρουσιάσεις τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το «εύρημα» στην φετινή κεντρική μας ενότητα. Αυτό με το «χαμένο τυρί» – την γνωστή πλέον σε όλους έμπνευση από το βιβλίο «Ποιος μου πηρέ το τυρί μου».
– Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στον δημόσιο διάλογο που προκαλέσαμε κυριάρχησε μαζί με τις προσεγγίσεις των ομιλητών για την μορφή της επόμενης ημέρας και η αναφορά για τον μονόδρομο των συνεργασιών και των συμπράξεων που απαιτούνται στη νέα περίοδο. Ελάχιστοι πλέον διαφωνούν στο ότι έχουμε εισέλθει σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο με την προ covid-19 περίοδο και αυτό πλέον ως κοινή διαπίστωση όλων όσων- και είναι πολλοί και από πολλούς διαφορετικούς χώρους αυτοί – με στοιχεία και επιχειρήματα τοποθετήθηκαν στο διαδικτυακό βήμα του 23ου Forum Ανάπτυξης.
– Προφανώς και λόγω του κορωνοϊού δεν αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο την επόμενη ημέρα. Οι αντιθέσεις είναι εδώ και είναι υπαρκτές, όπως και τα διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι πολλαπλοί εκπρόσωποι της κοινωνίας μας. Έχει όμως μεγάλη σημασία ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, που σε πολύ μεγάλο βαθμό είχαν ελεύθερο χώρο έκφρασης και στο φετινό Forum Ανάπτυξης, υπάρχει μια θετική κατ’ εμάς μετατόπιση όλων των πλευρών. Για παράδειγμα δεν ήταν από όλους τόσο ψηλά στην ατζέντα των ενδιαφερόντων τους το θέμα της δημόσιας υγείας ως ύψιστο αγαθό αλλά και ως την μόνη δομή που μπορέι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά υγειονομικές κρίσεις ανάλογου με τον κορωνοϊό μεγέθους. Αυτή η διαπίστωση είναι και μια κατάκτηση, που όσο περισσότερο εμπεδωθεί τόσο ανθεκτικότερη θα είναι η κοινωνία μας στην επόμενη υγειονομική πρόκληση. Ένα ακόμη ανάλογο παράδειγμα είναι και αυτό που αφορά τη συνεργασία των επιστημονικών και επιχειρηματικών φορέων προ μιας τέτοιας πρόκλησης σαν και αυτή του κορωνοϊού. Ποτέ πριν δεν υπήρξε σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοια συνεργασία επιστημόνων και επιχειρήσεων αλλά και κυβερνήσεων για να επιταχυνεθί η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Αυτή τη συνεργασία δεν την βλεπουμε δυστυχώς ακόμη στο βαθμό που θα θέλαμε στη χώρα μας , ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δεν την αφήνουν να λειτουργήσει.
– Μια ακόμη μετατόπιση που εκφράστηκε και μέσα από το φετινό Forum Ανάπτυξης είναι ο ρόλος της επιχειρηματικότητας. Έχοντας συμβάλλει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της υγιούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη και στην προκοπή της κοινωνίας, διαπιστώνουμε μέσα από τις συζητήσεις που παρακολουθήσαμε και φέτος μια σημαντική μετατόπιση πολλών φορέων, που με δισταγμό «άγγιζαν» έως τώρα αυτό το θέμα. Ο διαχωρισμός της επιχειρηματικότητας από το ποιος ωφελείται τελικά από αυτήν, κάτι που διαφοροποιείται από το μοντέλο της οικονομίας μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα, είναι το «κλειδί» αυτής της μετατόπισης.
– Ένα ακόμη από τα βασικά συμπεράσματα από τις πολύ γόνιμες συζητήσεις στο 23ο Forum Ανάπτυξης αφορά τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Αν και η συζήτηση αυτή δεν είναι νέα (ολόκληρο το περσινό 22ο Forum Ανάπτυξης ήταν αφιερωμένο στις «έξυπνες λύσεις παντού») εντούτοις θεωρούμε ότι κάτω από την πίεση του κορωνοϊού και των πολλαπλών κυρίως οικονομικών συνεπειών του, το πάντρεμα των νέων τεχνολογιών με την επόμενη ημέρα μετά την covid-19 έχει γίνει πλέον κατανοητό στην πράξη. Ένα παράδειγμα αυτής της κατανόησης το δείχνουν και οι αριθμοί των επενδύσεων που γίνονται ή σχεδιάζονται από τις επιχειρήσεις αλλά και τους κρατικούς φορείς. Με ζητούμενη βέβαια την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας κάτι που απαιτεί γενναίες αποφάσεις σε όλες τις μορφές εκπαίδευσής της.
Είναι πολλά ακόμη τα συμπεράσματα και ολα τα ενδιαφέροντα που έγιναν στο φετικό 23ο Forum Ανάπτυξης. Ήδη ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και το symboulos.gr έχουν διαθέσει πολλές σελίδες τους για αυτό και θα συνεχίσουμε και στις επόμενες εκδόσεις μας.
Όλα τα video των εκδηλώσεων είναι αναρτημένα για όποιον ενδιαφέρεται στο www.forumanaptixis.gr