Να κλείσουν τις πληγές τους επιδιώκουν οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, καθώς το 2020 οδεύει στην ολοκλήρωσή του με τις χειρότερες συνθήκες για την φετινή παραγωγή. Ο λόγος είναι ότι οι τιμές των περισσότερων αγροτικών προϊό ντων της περιοχής υποχώρησαν σημαντικά, αφενός λόγω της χαμηλής ζήτησης και αφετέρου λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο που αυτή συνεπαγόταν στην παραγωγή όλων των κλάδων. Μοναδική ελπίδα των παραγωγών, η κρατική ενίσχυση, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, κυρίως όμως να καταφέρουν για μια ακόμη φορά να μπορέσουν να παράξουν, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης τονίζει ότι «λόγω της πανδημίας έχουμε υποστεί σοβαρή καταστροφή σε όλο το φάσμα των αγροτικών προϊόντων.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν τα καρπούζια και οι πατάτες την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και στη συνέχεια τέλη Αυγούστου -αρχές Σεπτεμβρίου τα σταφύλια και φέτος δυστυχώς το λάδι». Μάλιστα στο παιχνίδι της πτώσης των τιμών έχουν μπει και τα κηπευτικά, αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις λαϊκές αγορές με τον περιορισμό των αποστάσεων σε συνδυασμό με την καθίζηση της ζήτησης οδήγησαν πολλούς παραγωγούς ακόμα και να πετάξουν τα προϊόντα τους, που τα έβλεπαν να αραμένουν αδιάθετα στους πάγκους. Οι παραγωγοί περιορίζουν την παρουσία τους σε ορισμένες μέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους. «Όλα τα είδη παρουσιάζουν μείωση επειδή έχει κλείσει η εστίαση. Για εμάς ήταν ένα σημαντικό κανάλι διάθεσης των προϊόντων μας και από τη στιγμή που σταμάτησε να λειτουργεί, όλα τα προσόντα που παράγομε δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε πουθενά αλλού μαζικά. Είναι ένα σημαντικό πλήγμα και για εμάς αλλά και για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους» παρατηρεί ο κ. Βεσκούκης.
Τι συμβαίνει με το λάδι
Οι τιμές πώλησης του λαδιού είναι χαμηλές, καθώς φέτος διατίθεται η παραγωγή της περσινής χρονιάς. Οι τιμές θεωρούνται χαμηλές και δεν ξεπερνούν τα 2,3 ευρώ στη χονδρική το λίτρο και τα 3,5 ευρώ στη λιανική. Στη Δυτική Αχαΐα η παραγωγή λαδιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ουσιαστικά είναι εκείνη που «τροφοδοτεί» οικονομικά την τοπική οικονομία. Συνεπώς η απώλεια εσόδων από την πώλησή του, έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή. Χαμηλές οι τιμές πώλησης του κρασιού Αντίστοιχα ασφυκτικές οικονομικά συν θήκες προκλήθηκαν και στους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι ουσιαστικά πούλησαν τη σοδειάς του κατά 40% πιο φθηνά σε σχέση με πέρυσι. «Οι οινοπαραγωγοί πέρυσι είχαν αγοράσει τα σταφύλια προς 25 λεπτά το κιλό. Παρότι τους δόθηκε μια οικονομική ένεση με την απόσταξη κρίσης, οι τιμές δυστυχώς παρουσίασαν διολίσθηση. Πουλήσαμε 13 με 15 λεπτά το κιλό, τιμή εξωφρενικά χαμηλή και για εμάς ως παραγωγούς που επίσης δεν συνάδει με την εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης που διαθέσαμε» αναφέρει ο κ. Βεσκούκης.
Τι μέτρα στήριξης ζητούνται
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγρότες της περιοχής ζητούν οικονομική ενίσχυση προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και ίσα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνέψουν να μην παράξουν πλέον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι τιμές αποζημίωσης για τις πατάτες στην περιοχή της Δυτικής Αχα ΐας θα είναι 210 ευρώ το στρέμμα, οι τιμές για τα καρπούζια 300 ευρώ το στρέμμα και οι τιμές για τις ελιές γύρω στα 35 ευρώ το στρέμμα. «Οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές ωστόσο είναι μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα» παρατηρεί ο κ. Βεσκούκης. Και εξηγεί ότι με αυτές τις τιμές, ειδικά στην αμπελοκαλλιέργεια, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής, που είναι και το ζητούμενο για τους καλλιεργητές της περιοχής μας, αφού στη Δυτική Αχαΐα, η αμπελοκαλλιέργεια έρχεται δεύτερη από άποψη όγκου παραγωγής μετά το λάδι.
Οι τιμές που δεν πέφτουν
Εκείνο επίσης που σημειώνουν οι αγρότες της περιοχής είναι ότι παρά τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, οι τιμές πώλησης των προϊόντων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ παραμένουν υψηλές. Σημειώνουν μάλιστα ότι επικρατεί ένα χάσμα τιμών μεταξύ παραγόμενου προϊόντος στο χωράφι και τελικής τιμής στο ράφι, διαφορά που την καρπώνονται οι μεγάλες αλυσίδες και οι χονδρέμποροι. «Δυστυχώς όλες αυτές οι συνθήκες μας έχουν εξωθήσει στο να πούμε με βεβαιότητα ότι το 2020 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές της δεκαετίας» σημειώνει ο κ. Βεσκούκης.
Φορολογικές ελαφρύνσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με διάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθίστανται αφορολόγητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω Covid-19. Με αυτή τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να παίρνουν τα μέτρα ενίσχυσης χωρίς να προσκομίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ειδικά αυτή την περίοδο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για τον αγροτικό κόσμο, μιας και η πλειονότητα των αγρο τών δεν μπορεί να καταστεί ενήμερη φορολογικά. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο ΕΛ.Γ.Α., θα καταβάλλει στους ανταποκριτές του, στους δήμους όλης της χώρας την αποζημίωση για τις δηλώσεις φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ), που υπέβαλαν για τις αναγγελίες ζημιάς από 1/7/2020 έως 31/12/2020, καθώς και για εκκρεμότητες δηλώσεων ζημίας προηγούμενων ετών. Επίσης στη πληρωμή της 24/12/2020 συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση σχετικά με τις αναγγελίες ζημιών που προκλήθηκαν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» και είχαν υποβληθεί κατά το χρονικό διάστημα από 19/9/2020 έως και 20/9/2020, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4737/22 (ΦΕΚ 204/Α).