Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα, 1.047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136.976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5.380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 458 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Γεωγραφική κατανομή των 1.047 κρουσμάτων
Η γεωγραφική κατανομή των 1.047 νέων κρουσμάτων της covid 19 είναι η εξής:
23 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
30 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
47 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
98 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
28 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
48 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
197 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
9 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
52 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
50 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πενήντα έξι υγειονομικοί στο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν σήμερα κατά της covid-19, επί προγραμματισμένων 61. Οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο
Πενήντα έξι υγειονομικοί του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» εμβολιάστηκαν σήμερα κατά της covid-19, επί προγραμματισμένων 61, όπως αναφέρει ο διοικητής. Προσθέτει ότι «λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά».
Δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους για το θέμα των εμβολιασμών στο «Σωτηρία»
Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου πέντε υγειονομικοί δεν εμβολιάστηκαν αν και ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού τους ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το νοσοκομείο Σωτηρία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα συνολικά 195 εμβολιασμούς. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά. Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται κανονικά και πέντε εμβολιασμοί που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν αύριο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της, οι υπερβολικές αντιδράσεις δε βοηθούν κανέναν».
Ν. Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κοζάνη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου
Παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και της ΠΕ Κοζάνης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε παράταση των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί. Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας αποφασίστηκε η άρση των πρόσφατων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 σήμερα.
Επίσης, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Κοζάνης έχει 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
Όσον αφορά την τοπική ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται.
Ενημέρωσε ακόμα πως λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από αύριο, στις 6 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ηλίου και Αχαρνών, στην περιοχή Ζεφυρίου του δήμου Φυλής, καθώς και στο νησί της Καλύμνου, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Ακόμα, υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.
Β. Παπαευαγγέλου: Ήταν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, μια επώδυνη εμπειρία που μας έκανε να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας
«Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για την covid-19 για το 2020» είπε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια αναδρομή στην εξάπλωση της πανδημίας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα.
«Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Γιουχάν της Κίνας περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα ενώ δύο μήνες αργότερα είδαμε τη λοίμωξη να επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Συνολικά μέχρι χθες 28 Δεκεμβρίου, σε ένα διάστημα 10 μηνών, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136 χιλιάδες κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Μέχρι χθες 4.672 έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαεαυγγέλου.
Όπως είπε η ίδια «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας».
«Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορονοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του» ανέφερε η κ. Παπαευαγέλου. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».
Ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός
«Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους».
«Προσοχή όμως» είπε η λοιμωξιολόγος «επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».
Όπως υπογράμμισε η ίδια «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα. Υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2 χιλιάδες στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.