Προηγούμενη Ανάρτηση: Συνεχίζεται αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Αιγίου και Ναυπάκτου , όπου λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης είχαμε τον ισχυρό σεισμό των 4,7 βαθμών Ρίχτερ στην περιοχή του Μαραθιά Φωκίδας. Το εστιακό βάθος ήταν 4 χιλιόμετρα. Από εκείνη την ώρα δεκάδες μετασεισμοί έχουν γίνει αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή με τον μεγαλύτερο να φθάνει τα 4,4 Ρίχτερ και τον μικρότερο τα 2,5. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 40 δονήσεις, γεγονός που μαρτυρά πως η περιοχή είναι διεγερμένη.
Το μεσημέρι, ο καθηγητής του Τμ. Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εξηγεί την σεισμική διέγερση της περιοχής.
Όπως τονίζει, το τελευταίο χρονικό διάστημα (περίπου από αρχές Δεκεμβρίου 2020) η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτικού Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια).
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή μέσω του δικτύου σεισμογράφων που διαθέτει και τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων του δικτύου έχουν ως εξής: Από 20 Δεκεμβρίου 2020, η σεισμικότητα εκδηλώνεται στην περιοχή ανάμεσα σε Μαραθιά και Τριζόνια, σε βάθος 5-15km.
Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες έχουν εξασθενίσει. Η σεισμικότητα στην περιοχή του Μαραθιά σχετίζεται με το ομώνυμο ρήγμα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και οι σεισμοί είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους, η σεισμική διάρρηξη εμφανίζει πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Εως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή (φωτο).
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας, η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένη επιδεκτικότητα σε επιρροές από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο-σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020.
Η ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Ωστόσο, για τη στενή περιοχή όπου εκτυλίσσεται η τρέχουσα δραστηριότητα δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές ή ενόργανες σεισμολογικές πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας, σε συνεργασία με όλους τους Σεισμολογικούς φορείς της χώρας παρακολουθεί την εξέλιξη της ακολουθίας.