Ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να εκσυγχρονίσει τις επικοινωνίες στον Δημόσιο Τομέα αποτελεί το «Σύζευξις ΙΙ» , το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Ειδικά αυτή την περίοδο που η τηλεργασία στο Δηµόσιο εφαρµόζεται σε µεγάλο βαθµό, το συγκεκριµένο πρόγραµµα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης των υφιστάµενων υπηρεσιών και ανάπτυξης νέων. Βέβαια παραµένει ζητούµενο µε πιο τρόπο θα καταπολεµηθεί η γραφειοκρατία που ταλανίζει τους περισσότερους πολίτες στη Δηµόσια Διοίκηση. Πολλές υπηρεσίες µάλιστα βασίζονται στο ανθρωποκεντρικό σύστηµα, δηλαδή της ανθρώπινης παρέµβασης προκειµένου ο κάθε δηµόσιος υπάλληλος να καταχωρίσει στα µητρώα της υπηρεσίας του, πληροφορίες που αφορούν τους συναλλασσόµενους ή να χάσει σηµαντικό χρόνο αναζητώντας λύσεις για το αίτηµα που του υποβάλλεται. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, που αναµένονται το 2023, προβλέπεται ότι θα έχουν συνδεθεί περίπου 34 000 εγκαταστάσεις και θα είναι προσβάσιµο σε 600. 000 δηµόσιους υπαλλήλους. Το πρόγραµµα θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους να έχουν ισότιµη πρόσβαση σε πληροφορίες ανεξάρτητα από τη γεωγραφική ή διοικητική θέση τους. Και αυτό είναι σηµαντικό για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της αναµονής των πολιτών µέχρι να εξυπηρετηθούν. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται το «ψηφιακό χάσµα» που επικρατούσε στον δηµόσιο τοµέα της Ελλάδας, η οποία παραµένει ουραγός σε αυτής της κατηγορίας τις εξελίξεις.
Μειώνονται οι δαπάνες
Ταυτόχρονα µειώνεται και το κόστος των δαπανών δεδοµένου ότι επεκτείνεται η χρήση των µέσων τηλεδιάσκεψης του δικτύου , κάτι που συνεπάγεται ότι οι δηµόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν πλέον για να κάνουν συναντήσεις. Άλλωστε οι «εκτός έδρας» αποζηµιώσεις ήταν κοινό µυστικό στον Δηµόσιο Τοµέα σε τι αποσκοπούσαν: στο να δίνεται µε νοµιµοφανή τρόπο ένα έξτρα εισόδηµα στους δηµοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως της επίλυσης ή όχι του ζητήµατος. Από την άλλη πλευρά οι πολίτες θα έχουν και εκείνοι πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες µέσω του δικτύου, µειώνοντας την ανάγκη τους να επισκέπτονται υπηρεσίες όπως για παράδειγµα τον Δήµο. Έτσι κερδίζονται σηµαντικές εργατοώρες, ενώ το ενεργειακό αποτύπωµα από τη χρήση ΙΧ θα είναι σηµαντικό. Και αυτό γιατί µε ένα κλικ από το σπίτι του ο κάθε ενδιαφερόµενος θα µπορεί να υποβάλλει το αίτηµά του στην υπηρεσία και να λαµβάνει µε ηλεκτρονικό τρόπο απάντηση.
Το έργο
Το Σύζευξις ΙΙ χωρίζεται σε δύο µεγάλα «τµήµατα»: το πρώτο αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ελληνική δηµόσια διοίκηση. Για να είναι µάλιστα πιο ευέλικτο η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ νησίδες. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας µαζί µε τα Ιόνια Νησιά είναι στη νησίδα 3 και περιλαµβάνει τους νοµούς Άρτας, Πρεβέζης, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Ευρυτανίας, Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας. Οι ενδιαφερόµενοι πάροχοι έχουν εκδηλώσει αντίστοιχα το ενδιαφέρον τους για τα τµήµατα εκείνα που εκείνοι θεωρούν ότι µπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα. Ειδικότερα, ο όµιλος ΟΤΕ και η Vodafone Ελλάδος εκδήλωσαν ενδιαφέρον για όλες τις νησίδες. Αντίστοιχα οι εταιρείες Forthnet για τις 1, 6, 7 και 8 και η Wind Ελλάς για τις 1, 4 και 6. Πρέπει να σηµειωθεί ότι και µε τις τέσσερις εταιρείες έχει υπογραφεί σχετική συµφωνία µε την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., που είναι ο φορέας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου Σύζευξις ΙΙ. Το επόµενο διάστηµα θα γίνονται διαγωνισµοί ανά νησίδα και το έργο θα ανατίθεται σε εκείνον που θα καταθέσει τη µικρότερη οικονοµικά προσφορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καθοριστεί και ένα µέγιστο ποσό για ένα διάστηµα τριών ετών. Δυνιτικά το ποσό αυτό είναι κλιµακωτό και µπορεί να φθάσει κάθε πάροχο στα 408,8 εκατ. ευρώ για τον ΟΤΕ, τα 388,5 εκατ. ευρώ για τη Vodafone, στα 256,7 εκατ. ευρώ για τη Forthnet και στα 205,2 εκατ ευρώ για τη Wind. Στοιχεία σύµφωνα µε τους προϋπολογισµούς του κάθε έργου. Το δεύτερο τµήµα του έργου έχει να κάνει µε τις υποδοµές που απαιτούνται για παροχή προηγµένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Το συγκεκριµένο έργο περιλαµβάνει µεταξύ άλλων υποδοµές ασφάλειας, τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και καλωδίωσης, κεντρική υποδοµή διασύνδεσης δικτύου, υποδοµές κέντρων δεδοµένων καθώς και υπηρεσίες που αφορούν την κεντρική παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά και ποιότητας παρεχόµενης υπηρεσίας. Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, δύο ανάδοχοι έχουν υπογράψει σχετική συµφωνία για αυτή της κατηγορίας τα έργα. Πρόκειται για την κοινοπραξία των ΟΤΕ – Space Hellas – Unisystems καθώς και της Logicom Solutions. Ανάδοχος για το έργο που αφορά το κέντρο δεδοµένων και το κέντρο διασύνδεσης αναδείχθηκε η ΤΙ Sparkle µε τον προϋπολογισµό να αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια. Τέλος, για το έργο που αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τη διασφάλιση του επιπέδου ποιότητας, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των ΟΤΕ – Space – Unisystems – Intrasoft International.
Και αυτό διότι πρέπει να αναφέρουµε ότι οι εργασίες για την υλοποίηση του δικτύου «Σύζευξις» χωρίζονται σε πέντε υποέργα που καλύπτουν:
- υποδοµέςτηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης, ασφάλειας και καλωδίωσης
- υποδοµέςδιασύνδεσης κόµβων του δικτύου και κέντρων δεδοµένων
- κεντρικές υπηρεσίες
- υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας, που υποδιαιρούνται σε οκτώ γεωγραφικά ξεχωριστάτµήµατα, και
- υπηρεσίες κινητών (ασύρµατων) τηλεπικοινωνιών.
Μόνο τα τρία πρώτα λαµβάνουν συγχρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα χρηµατοδοτούνται από εθνικούς πόρους.
Το κόστος
Η συνολική επένδυση για το έργο «Δίκτυο Δηµόσιου Τοµέα “Σύζευξις ΙΙ”» είναι 173. 412. 666 EUR, µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 134. 834. 661 EUR µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Μεταρρύθµιση του δηµόσιου τοµέα» για την προγραµµατική περίοδο 2014-2020. Τα συγκεκριµένα έργα είχαν προαναγγελθεί από την επίτροπο επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου τον Απρίλιο του 2019 και ήταν ένα από τα 25 που έχουν δροµολογηθεί από το Ταµείο Συνοχής για όλη την Ευρώπη. Σύµφωνα µε την Κοµισιόν, η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή για το πρόγραµµα «Πολιτική Συνοχής για την έρευνα και την καινοτοµία στον τοµέα της ανταγωνιστικότητας» και η «Κοινωνία της Πληροφορίας» είναι τα προγράµµατα εκείνα που έχουν ενταχθεί στα έργα που θα χρηµατοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό το άρθρο δηµοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα µας» µε την οικονοµική υπ οστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δηµοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα µας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόµενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
#cohesiongr