Αδικημένος αισθάνεται ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν μπόρεσε να λάβει τις ενισχύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν από τα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για έναν κλάδο με μεγάλες πληγές από την πανδημία, αφού τα Χριστούγεννα κατάφερε να επανακτήσει μέρος των χαμένων τζίρων και το κυριότερο, ακόμη και σήμερα προσπαθεί να βρει το βηματισμό του , καθώς δεν γνωρίζει εάν και με ποιες συνθήκες θα παραμείνει ανοικτός. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία που παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μάγδα Πετροπούλου, προκύπτει ότι «πρωταθλητές» ΚΑΔ στην ενίσχυση ήταν επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, οι οποίες δεν έκλεισαν ποτέ, σε αντίθεση με τις εμπορικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή το απόγευμα και ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός πως μέσω της συγκεκριμένης δράσης, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, επιχορηγούνται πάνω από 1.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που αντανακλούν σε διατήρηση τουλάχιστον 4.500 θέσεων εργασίας. «Στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία 4.500 ανθρώπων. Ναι, είναι σπουδαίο…» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως σύντομα θα κοινοποιηθεί και η δεύτερη αντίστοιχη δράση, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της «Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων», Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ευχαρίστησε τα στελέχη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών κατάφεραν να αξιολογήσουν πάνω από 7.500 επενδυτικές προτάσεις και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα όπου ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δίμηνο εντατικής εργασίας. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη δράση την οποία σχεδίασε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια. Είναι πολλές ακόμη υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχουμε διαπιστώσει την αγωνία του ίδιου του Περιφερειάρχη προκειμένου να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και να την ενισχύσει οικονομικά λόγω της πανδημίας».
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας: «Όσοι χειρίζονται προγράμματα μπορούν να καταλάβουν ότι είναι άθλος να εκδοθούν αποτελέσματα μέσα σε δύο μήνες. Πιστεύω ότι με την ίδια ταχύτητα θα γίνει και η εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να τονωθεί η αγορά. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια παρακολουθούμε πού πάει η αγορά και η οικονομία, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε αναλυτικά η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μάγδα Πετροπούλου, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις της δράσης (συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ με την μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων), ανέρχονται σε 1.017. Οι επιχειρήσεις αυτές συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης, επί συνόλου 7.858 αιτήσεων.
Οι 274 επιχειρήσεις ανήκουν στην (Α) κατηγορία των επιχειρήσεων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι 358 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Β) κατηγορία των επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών και οι 385 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Γ) κατηγορία εστίασης και τουρισμού.
Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, 313 επιχειρήσεις (7.745.256,97 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 491 επιχειρήσεις (15.614.034,55 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αχαΐας και 213 επιχειρήσεις (6.729.715,87 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Ηλείας.
Αναφορικά με το αντικείμενο εργασίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Α κατηγορία από επιχειρήσεις κατασκευής μεταλλικών πορτών και παραθύρων, επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, επιχειρήσεις προετοιμασίας εργοταξίων και επιχειρήσεις παραγωγής ελαίων και λιπών. Στη Β’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, από επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών και από επιχειρήσεις παροχής μηχανικών και τεχνικής υποστήριξης. Τέλος, στη Γ’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, από επιχειρήσεις παροχής ποτών και από τουριστικές μονάδες και καταλύματα.
Σημειώνεται ότι, όπως τόνισε η κ. Πετροπούλου, όλες οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση χρηματοδότησης θα ενημερωθούν με επιστολή για τα αποτελέσματα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το χρονικό διάστημα υποβολής ενστάσεων.
#PressGreece