Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα μας είναι ανησυχητικά και όλα δείχνουν ότι αργεί ακόμη η αρχή του τέλους της, που οι περισσότεροι πίστεψαν ότι έφτασε , ακούγοντας τα αισιόδοξα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής μας ηγεσίας, με αφορμή το νέο έτος αλλά και την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Πανδημία ανισοτήτων
Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς-πανευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει προκαλέσει εντάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και «προσγείωση» σε όσους στις αρχές του χρόνου ανέδειξαν παγκόσμιους «σωτήρες» επιχειρηματίες που αξιοποιούν (και καλώς κάνουν) τις συγκυρίες στο χώρο της υγείας για να απογειώσουν τα έσοδά τους-ήδη πηγαίνουν πίσω τα χρονοδιαγράμματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Ενδεικτική της κρισιμότητας της φάσης αυτής της επιδημίας στη χώρα αλλά και στην περιοχή μας και η δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που εκτιμά ότι «οι εμβολιασμοί πρέπει το ταχύτερο να αυξηθούν ώστε να προλάβουμε το νέο κορωνοίό, η εξάπλωση του οποίου δεν μπορεί να αποκλειστεί για την περιοχή μας το επόμενο διάστημα» Η ίδια μάλιστα σημειώνει ότι»ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέγεθος διασποράς του, με δεδομένο ότι η αγορά είναι ανοικτή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα είναι μεγάλη».
Σχετικά με τα κρούσματα να σημειωθεί ο κώδωνας του κινδύνου που κρούουν επιστήμονες, που την προηγούμενη περίοδο επιβεβαιώθηκαν ως προς τις προβλέψεις τους. Oπως ο καθ.Σαρηγιάννης που εκτιμά ότι «αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης του ιού στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο».
Ανησυχητικά και τα στοιχεία που μας έρχονται και από τα σχολεία που εμφανίζουν αρκετά κρούσματα, όπως και από τους υγειονομικούς χώρους, (και παρά τους εμβολιασμούς) με πιο πρόσφατα τα μαζικά κρούσματα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα.
Στον κατάλογο των ανησυχητικών επιστημονικών εκτιμήσεων και αυτή του καθηγητή πνευμονολογίας και αντιπροέδρου της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκου Τζανάκη ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα. Μάλιστα ο ίδιος εκφράζει τον φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.
Οφείλουμε επομένως να μην εφησυχάζουμε, κάτι που μαρτυρά η καθημερινή χαλαρότητα που επικρατεί γενικά και που ενισχύεται από τις συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις επιστημόνων και πολιτικών.
Οφείλουμε όμως να ανοίξουμε τα αυτιά και τα μάτια μας και σε όσα, όλο και πιο συχνά καταθέτουν επιστήμονες από πολλές σχετικές ειδικότητες για την πορεία του ιού, τα επιδημιολογικά δεδομένα, τον τρόπο εξάπλωσής του, τα προβλήματα με τα εμβόλια, τις γενικότερες επιπτώσεις της παρατεταμένης πανδημίας κ.α, που όμως δεν είναι στην πρώτη γραμμή της κυρίαρχης ενημέρωσης των πολιτών.
Από εδώ αυτήν τη στήλη μεταφέρουμε τακτικά τέτοια ενημέρωση, διαχωρίζοντας, όσα τεκμηριωμένα με έρευνες και στοιχεία παρουσιάζονται από αρμόδιους επιστήμονες, από όσα ατεκμηρίωτα αναπαράγονται από ποικιλόχρωμους συνομωσιόλόγους και γραφικούς, αναγνωρίσιμους ή μη.
Χαιρόμαστε που τέτοια ζωντανά επιστημονικά κύτταρα υπάρχουν και αυξάνουν τη δράση τους προς όφελος της κοινωνίας . Σε αυτήν την αξιόλογη κατηγορία εντάσσουμε και το νεότευκτο Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία που είναι μια διεπιστημονική προσπάθεια, που στόχο έχει «να προσεγγίσει σφαιρικά και μεθοδικά τη σοβαρή κρίση Δημόσιας Υγείας, πέρα από τα στενά πλαίσια της μονοδιάστατης “ιατρικοποίησης”της Υγείας».
O προβληματισμός που κατατίθεται μέσω του Δικτύου προβάλλεται και λειτουργεί διαδραστικά μεσω της ιστοσελίδας του www.dideady.gr ,ενώ έχει ξεκινήσει και επίκαιρες διαδικτυακές συζητήσεις (webinar) , όπως και αυτό που προγραμματίζει την προσεχή Δευτέρα 1/2/2021 στις 6μμ με θέμα «Διαφάνεια και Πανδημία».
Αξίζει να μεταφέρουμε, στο πλαίσιο συμβολής στον γενικότερο κοινωνικό προβληματισμό ορισμένες βασικές διαπιστώσεις από πρόσφατο κείμενο του Δικτύου (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του) με θέμα Πανδημία ανισοτήτων και κρίση Δημόσιας Υγείας:
- Η σημερινή κρίση Δημόσιας Υγείας οφείλεται σε μια πανδημία ανισοτήτων.
- Αποτελεί γενικευμένο ζήτημα που αφορά σε όλες τις εκφάνσεις της Υγείας με τον ευρύτερο ορισμό του Π.Ο.Υ., κι όχι απλά ένα μεμονωμένο κλινικό πρόβλημα.
- Προκαλεί σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές, δηλαδή ηθικές, πολιτικές, οικονομικές, νομικές, παιδαγωγικές, επικοινωνιακές, και πολιτιστικές συνέπειες.
- Οι αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, ακόμη και όταν καταλήγουν σε πιθανώς αναγκαίες και δικαιολογημένες υπερβάσεις, οφείλουν να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη νομιμότητα, στην απόλυτη διαφάνεια και στο σεβασμό των ατομικών ελευθεριών.
- Αποτελεί βασική αρχή Δημόσιας Υγείας η διασφάλιση πως κάθε παρέμβαση δεν θα οδηγήσει σε περισσότερες βλάβες, βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες, σε σχέση με τα δυνητικά οφέλη.
- Χωρίς προσεκτική αξιολόγηση τόσο του δυνητικού οφέλους όσο και των βλαβών από τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε συνολικά και μη-αναστρέψιμα την υγεία του πληθυσμού.
- Η διαχείριση κάθε κρίσης Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητο να έχει διεπιστημονική προσέγγιση και να αποσκοπεί πάντα στην Υγεία του πληθυσμού ως σύνολο, όπως την ορίζει ο Π.Ο.Υ.
Αξίζει ο καθένας από εμάς και από το δικό του «μετερίζι»να συμβάλλει στην προσπάθεια να δούμε ως κοινωνία τη «μεγάλη εικόνα», που αφορά τις γενικότερες επιπτώσεις της πανδημίας. Πόσο μάλλον που φέτος, ΜΟΝΟ για τον COVID και ΜΟΝΟ από τα lockdown (4 μήνες) έχουμε απώλειες 15-20 δισεκατομμυρίων, χωρίς να υπολογίζονται άλλα κόστη και οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις. Για σύγκριση να πούμε ότι μια πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), αναφέρει ότι η συνολική υγειονομική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν περίπου 17 δις ευρώ το 2017 (1650 ευρώ κατ’ άτομο). Και όπως σχολιάζει ένας από τους πρωταγωνιστές του Δικτύου ο γνωστός γιατρός και ερευνητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Δεν μπορώ να κατανοήσω πως μια μόνο νόσος μπορεί δικαιολογήσει κόστος μεγαλύτερο από το συνολικό υγειονομικό κόστος της χώρας που περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Δεν βγαίνει νόημα σε αυτό…»
#pressgreece