Στην Πάτρα βρέθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς η κατάσταση στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Συνολικά 55 κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στο νοσοκομειακό και ιατρικό προσωπικό και μάλιστα τα 11 είναι βρετανικές μεταλλάξεις. Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει έναν δημόσιο διάλογο σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί είναι περίπου 50%. Σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννάκος, για την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε: «Ζητάμε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Ξέρετε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες στο υγειονομικό προσωπικό, περάσαμε στο ανάθεμα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες ήμασταν οι ήρωες και οι μαχητές της υγείας και τώρα γίναμε κακοί επαγγελματίες, επειδή δεν εμβολιαστήκαμε. Η κ. Θεοδωρίδου για τη διασπορά του ιού στο «Άγιος Ανδρέας» υπέδειξε ως υπαίτιους τους υγειονομικούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο ξεκίνησαν 5 και 10 Ιανουαρίου και τα περιστατικά στην Παθολογική σημειώθηκαν από 15 Ιανουαρίου. Ακόμη και εάν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί όλου του προσωπικού δεν θα προλάβαιναν να αναπτύξουν αντισώματα. Σας στο λέω αυτό από προσωπική εμπειρία. Εγώ έκανα τη δόση του εμβολίου και διαπιστώθηκε ότι ανέπτυξα αντισώματα μόνο 2%. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία από τον ιό. Επίσης υπάρχει μια νοσηλεύτρια που το παιδί της δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και η γυναίκα υποδεικνύεται ως υπαίτια για τη μετάδοση στο παιδί».
Όπως υπογράμμισε «πρέπει να ληφθούν μέτρα στο νοσοκομείο προκειμένου οι συνοδοί να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να μπαίνουν στο νοσοκομείο αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης σε όλους τους ασθενείς θα πρέπει να γίνονται τεστ κορωνοϊου και για τους εργαζόμενους, εφόσον βρεθούν θετικοί, να ισχύει η καραντίνα. Έτσι μόνο θα περιορίσουμε τη νοσοκομειακή διασπορά».
Για το ζήτημα των εμβολιασμών των υγειονομικών, ο κ. Γιαννάκος είπε:
«Για τους εμβολιασμούς, τα δύο νοσοκομεία έχουν ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 50%. Είναι ένα ποσοστό που δεν υπολείπεται πολύ από τα υπόλοιπα της χώρας. Πριν από ενάμιση μήνα δόθηκε ένα έντυπο για να συμπληρώσουμε και να δηλώσουμε συμμετοχή στον εμβολιασμό. Πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υπήρχε μια επιφυλακτικότητα. Και αυτό γιατί άλλοι συνάδελφοι είχαν νοσήσει και τους έλεγαν περιμένετε να κάνουμε αντισώματα. Αποτέλεσμα, επειδή δινόταν η εντύπωση ότι μπορούμε να εγγραφούμε και τις επόμενες ημέρες, θεωρήσαμε ότι θα υπάρχουν πολλά εμβόλια στη χώρα και όχι ότι θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Έτσι δήλωσε συμμετοχή το 50%. Από τότε όμως αντιστράφηκε το κλίμα στην Υγεία και όλοι οι εργαζόμενοι ζητάνε να εμβολιαστούν. Θέλουμε μια δεύτερη ευκαιρία, όμως τους παραπέμπουν για εγγραφή στην πλατφόρμα με το γενικό πληθυσμό. Επειδή είμαστε νέοι στην ηλικία, και τώρα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι, δεν θα τελειώσουμε ούτε του χρόνου. Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο, να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους υγειονομικούς και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μαζικός εμβολιασμός. Οι υγειονομικοί θέλουν να εμβολιαστούν, όμως εμβόλια δεν υπάρχουν».