Μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα, μαζί με προτάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, περιελάμβανε η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων » και μεταδόθηκε μέσω του www.forumanaptixis.gr.
Τη συζήτηση που συντόνισε ο εκδότης του «Σ.Ε» Παναγιώτης Γιαλένιος, κατέδειξε ότι μόνο με την κατάθεση προτάσεων και τη διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Κοινή συνισταμένη ότι μόνο με την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, κάτι που επιτυγχάνεται και μέσω της αγοράς τοπικών προϊόντων, μπορεί να προστεθεί υπεραξία σε μια περιοχή. Επίσης διαφάνηκε η ανάγκη προσδιορισμού του οικονομικού μοντέλου που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής για τη χώρα και την περιοχή μας.
Φ.Ζαϊμής: «Έτσι τονώθηκε η Oικονομία»
Όπως τόνισε ο Φωκίωνας Ζαΐμης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΠΔΕ : «Το 2020 ήταν μια χρονιά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είχε σχεδιάσει με κορμό την επιχειρηματικότητα. Η ΠΔΕ έχει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και αυτόνομους πόρους. Η πολιτική αφορά κυρίως την ανάπτυξη των υποδομών. Διαχειρίζεται ένα ποσό της τάξεως του μισού δις από τα οποία το 25% πήγε στην επιχειρηματικότητα μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Το ποσό που διατέθηκε ήταν 120 -125 εκ. Ευρώ χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτά το τελευταίο πρόγραμμα των 30 εκ. Ευρώ που διατέθηκε συν άλλα 20 εκ. Ευρώ που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα». Όπως εξήγησε ήταν επιλογή της Περιφέρειας να συνεχιστούν τα έργα για Φυσικό Αέριο, με τη μορφή μικρών σταθμών υγροποιημένου αερίου στους τρεις νομούς αλλά και με τη μορφή του αγωγού από την Κόρινθο ή την Τρίπολη προς την ΒΙ.ΠΕ Πατρών.
«Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο 10ετες πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Με έγκριση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Η Περιφέρεια στηρίχθηκε στις εισηγήσεις των τοπικών βιομηχανιών. Και με αυτό τον τρόπο έδειξε στην κυβέρνηση πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και πού βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι, ώστε ανάλογα να εκτελεστεί το έργο».
Π. Μαρλαφέκας: « Πέφτουν 50 εκ. € στην αγορά»
Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, ανέφερε ότι :«Ζούμε τον πρώτο παγκόσμιο υγειονομικό πόλεμο, με τη διαφορά ότι αυτή την περίοδο δεν καταστρέφονται υποδομές. Οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα ότι χρήματα του ΕΣΠΑ καταφέραμε να τα δώσουμε ως κονδύλια. Το γεγονός ότι αθροιστικά με δύο προγράμματα που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια θα πέσουν 50 εκ. στην αγορά είναι κάτι το εξαιρετικό». Αναγνώρισε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ενταχθεί και τόνισε ότι «σαφώς το πρόβλημα του καθενός είναι το μεγαλύτερο. Προσπαθούμε να βρούμε κονδύλια». Σε σχέση με τα χρήματα που αναμένονται από την Ευρωπαική Ένωση, εκτίμησε ότι σύντομα πρέπει να κάνει σοβαρές κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας για να μην κλείσουν επιχειρήσεις στη χώρα μας.
«Το εμπόριο πρέπει να ξαναπαράξει και θα πρέπει να βοηθήσουμε την ελληνική παραγωγή. Υπήρξε επίσης το εξής παράδοξο: φέτος δεν δούλεψε ο Τουρισμός και είχαμε θετικό ισοζύγιο 300 εκ. ευρώ στις εξαγωγές, επειδή δυστυχώς ο τουρισμός βασίζεται σε πολλά ξένα προϊόντα. Αυτό δείχνει ότι κτίζαμε μια οικονομία χωρίς να την σχεδιάζουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Και τόνισε ότι «δυστυχώς είμαστε μια οικονομία που ποτέ δεν πρόκειται να γίνουμε ανταγωνιστική επειδή έχουμε μικρό μέγεθος ως χώρα». Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει με τον τίτλο: «Παράγουμε Εδώ», που στόχο έχει να αλλάξει την κουλτούρα των καταναλωτών.
Κ. Μπάρλος: « Αγοράζοντας ελληνικά, δίνουμε υπεραξία σε εμάς»
Ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε ότι : « Η Βιομηχανία το 2020 αισθάνθηκε πιο καλά από ότι περιμέναμε, συγκριτικά με άλλους πληγέντες κλάδους. Είναι και αυτή πληγείσα αλλά λιγότερο πληγείσα από ότι άλλοι κλάδοι. Ένας λόγος είναι ότι στράφηκε περισσότερο στις εξαγωγές και εξαναγκάστηκε να το κάνει αυτό».
Για την Οικονομία υποστήριξε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τις τράπεζες και τη νοοτροπία τους. «Διότι οι τράπεζες, για παράδειγμα στη Γερμανία θα χρηματοδοτούσαν τον κλάδο του Εμπορίου μόνο εάν εμπορευόταν γερμανικά προϊόντα. Επρεπε να ήταν πρώτες σε χρηματοδότηση οι εμπορικές επιχειρήσεις που διακινούν ελληνικά προϊόντα».
Σημείωσε επίσης ότι η κουλτούρα αγοράς τοπικών προϊόντων έχει αντανάκλαση σε όλους τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης περιοχής, αφού θα ανέβει το ΑΕΠ της. «Άλλο να έχει κάποιος ένα οικόπεδο σε μια περιοχή που δεν έχει καμία οικονομική δραστηριότητα. Και άλλο στο Κέντρο του Μανχάταν που διακινείται το μισό χρήμα του πλανήτη». Εξήγησε επίσης ότι οι ζωντανές επιχειρήσεις σε μια περιοχή δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες αλλά σε όλους, αφού υπάρχει διάχυση της υπεραξίας.
« Το διαμέρισμα σε μια οικονομικά εύρωστη περιοχή του πλανήτη αξίζει πολύ παραπάνω από ότι σε μια άλλη που δεν έχει οικονομικό ενδιαφέρον», παρατήρησε ο κ. Μπαάρλος. Συμπλήρωσε ακόμη ότι και η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά επηρεάζει την επιχειρηματικότητα καθώς δαπανάται σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ για εξοπλισμούς, χρήματα που αποστερείται ο τομέας των επενδύσεων.
Κ. Νικολούτσος: « Δεν νοείται logistic χωρίς τρένο»
Ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας, είπε ότι: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης και πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάταξη». Εξήγησε ότι η παραγωγή είναι δυστυχώς αποκομμένη από την έρευνα και την τεχνολογία και πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο είναι αναχρονιστικό.
Και πηγαίνοντας χρόνια πίσω τόνισε ότι την περίοδο που η Ηλεία μαζί με την Αιγιάλεια μεσουρανούσαν στη σταφίδα, υπήρχαν Ινστιτούτα στην περιοχή που υποστήριζαν την παραγωγή. «Δεν μπορείς να έχεις τεχνολογικό τομέα χωρίς σοβαρή υποστήριξη», κατέληξε ο κ. Νικολούτσος. Τόνισε ότι μέχρι στιγμής η περιοχή είναι αποκομμένη από τα σιδηροδρομικά δίκτυα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέλλον στις μεταφορές logistic. Και κατέληξε λέγοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά πρέπει να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες γιατί έτσι οδηγούμαστε σε μια μονοδιάστατη οικονομία.
Κ. Ζαφειρόπουλος: « Τα e-shop να συμπληρώσουν τα φυσικά καταστήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος Πρόεδρος Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών σημείωσε την ανάγκη το εμπόριο να βρεθεί στη νέα εποχή: « Έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει σε ηλεκτρονικά καταστήματα, έπρεπε να είχαμε προχωρήσει στις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόσουμε στην επιχείρησή μας ως συμπλήρωμα του φυσικού καταστήματος. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να μπούμε στη νέα τεχνολογία: από τα ψηφιακά μέχρι και τη δουλειά. Χτυπηθήκαμε περισσότερο από όλουςγιατί είμαστε 4,5 μήνες κλειστοί. Το να μην μπορεί να μπεις στο δεύτερο σπίτι σου, που είναι το μαγαζί σου, είναι πάρα πολύ δύσκολο».
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε την πρόταση να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να βρουν σε αυτή στέγη τα πιο μικρά μαγαζιά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Παραδέχτηκε επίσης ότι «το επόμενο στάδιο είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν μπορεί να είμαστε αμέτοχοι από το μεγάλο στοίχημα.
Οι τράπεζες ήταν κλειστές για εμάς. Να προσθέσω ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δάνεια που έχουν λάβει κατά καιρούς οι διάφορες επιχειρήσεις. Όλα αυτά έχουν υπερδιπλασιαστεί μαζί με τους τόκους». Και κατέληξε αναφέροντας ότι το παλαιό μοντέλο που επικρατούσε για την ανάπτυξη πρέπει να αλλάξει. «Δεν είναι τελικά ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία. Φάνηκε η χώρα πόσο γυμνή ήταν καθώς δεν είχαμε μάσκες να προστατευθούμε. Πρέπει να φτιάξουμε το brandname μας, δηλαδή το madeinGreece» σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Γ. Παππάς: «Να καθορίσουμε το παραγωγικό πρότυπο της Οικονομίας»
Τέλος, ο Γιώργος Παππάς Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδας , τόνισε ότι έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες για την «επόμενη ημέρα» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Σημείωσε ότι εκτός από αυτά υπάρχουν και οι εθνικοί πόροι, που η ορθολογική τους χρήση θα καθορίσει όχι μόνο την ταχύτητα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, αλλά και το περιεχόμενο και τη βιωσιμότητά της.
«Η διοχέτευση πόρων σε έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και δεν θα δίνονται απλά χρήματα ίσα για να δίνονται, θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, και αυτό θα είναι η μόνη λύση» τόνισε ο κ. Παππάς. Σημείωσε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να φέρουν ανάπτυξη, δεν σημαίνει όμως ότι αντιστοιχούν και στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδος, διότι είχε στηθεί πολύ διαφορετικά.
«Πρέπει να δούμε πώς θα γίνει το νέο παραγωγικό πρότυπο της ελληνικής Οικονομίας. Πρέπει να υπάρξει ένας συγκερασμός επιτελικού σχεδιασμού από το κράτος για την αξιοποίηση των πόρων ανάκαμψης σε συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς. Δηλαδή το κράτος να αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς και να υπάρχει ένα brainstorm για το πώς θα κτιστεί η επόμενη ημέρα» εξήγησε ο κ. Παππάς.
Το video με όλη τη συζήτηση μπορείτε να το δείτε στο
https://www.forumanaptixis.gr/conference/review-2020