Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Τη Μήδεια την γνωρίζουμε από την Ελληνική μυθολογία και η πλέον γνωστή αποτρόπαια πράξη της (μεταξύ των πολλών που έκανε εξασκώντας την τέχνη της μαγείας που είχε μάθει από την θεία της Κίρκη) είναι η δολοφονία των δύο παιδιών της, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα , ως εκδίκηση γιατί την άφησε για την κόρη του βασιλιά Κρέοντα.
Αυτές τις ημέρες η «Μήδεια» μας συστήθηκε ως σφοδρή κακοκαιρία και τις πράξεις της, που δυστυχώς δε αφορούν μόνο διακοπές ρεύματος και νερού, κλεισίματα δρόμων και ταλαιπωρία σε όλα σχεδόν τη χώρα αλλά και θανάτους. Χαρακτηριστικότερη απώλεια, ο θάνατος ηλικιωμένου στην Εύβοια με αιτία όπως έγινε γνωστό, την πολύωρη διακοπή ρεύματος που έθεσε εκτός λειτουργίας την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του με οξυγόνο.
Ζητείται ο δρόμος για τον «σωσμό»
Βέβαια τα σφοδρά φαινόμενα της κακοκαιρίας και στην Αττική έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στις βλάβες στην περιοχή αυτή και ιδίως στα πλούσια προάστιά της. Η υπόλοιπη χώρα έδινε μεν εικόνες της στα δελτία ειδήσεων αλλά όχι και τον τόνο, και ιδίως είναι εκτός πλάνων οι απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, που και εκεί όμως κατοικούν με τα ίδια δικαιώματα με τον «Διόνυσο» πολίτες. Ευτυχώς πολλά που συμβαίνουν από την κακοκαιρία και αυτές τις περιοχές γίνονται πλέον γνωστά μέσω των social media από τους ίδιους τους κατοίκους τους, που εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις νέες τεχνολογίες. Καλοπροαίρετοι βέβαια στην πλειοψηφία τους και εξοικειωμένοι και με τα φυσικά φαινόμενα και την σφοδρότητά τους, προτιμούν να προβάλλουν μέσω φωτογραφιών τις χιονισμένες ομορφιές του τόπου τους. Δίνουν όμως έτσι και «πάτημα» σε διάφορους παρουσιαστές-στριες να αντλούν υλικό και μέσα από τη ζεστασιά των studio να στέκουν έκθαμβοι εμπρός στην ομορφιά του ελληνικού τοπίου εν μέσω κακοκαιρίας και να αγνοούν ότι πίσω από αυτή υπάρχουν και εκεί άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι που ταλαιπωρούνται .
Την ίδια ώρα, ιδίως μέσω τηλεοράσεων επιχειρείται η κατανομή ευθυνών για τις ζημιές , «πλην Λακαιδεμονίων». Και όπως λέει ο Καβάφης «Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!».
Στην περίπτωσή μας οι εξαιρούμενοι της κριτικής «Λακεδαιμόνιοι» είναι οι διαχρονικά πραγματικά υπαίτιοι, αυτοί που μόνο στην «επικοινωνία του εκθειασμού» θέλουν να είναι μπροστάρηδες. Τουλάχιστον οι απουσιάζοντες «Λακαιδεμόνιοι» από τις νικηφόρες εκστρατείες του Μ.Αλεξάνδρου «στον Γρανικό και στην Ισσό …και στ’ Άρβηλα» είχαν ως εξήγηση ότι δεν ήταν εκεί γιατί δεν ήταν αυτοί οι αρχηγοί και πρωτοπαλίκαρα στις πραγματικές μάχες, αλλα οι Μακεδόνες του Μ.Αλεξάνδρου.
Ας επιχειρήσουμε να δούμε από την πλευρά μας λοιπόν τους πραγματικά υπεύθυνους των οδυνηρών για τους πολίτες συνεπειών της «Μήδειας»:
-Είναι αρχικά οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι πρόκειται για αιφνίδιο σφοδρό καιρικό φαινόμενο. Εδώ και αρκετές ημέρες οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν και αυτή τη φορά με ακρίβεια, για την επερχόμενη κακοκαιρία. Προφανώς υπάρχει η πανδημία και η Πολιτική Προστασία εστιάζει τις δυνάμεις της εκεί. Όμως στις αρμοδιότητες της είναι και η προστασία των πολιτών από τα σφοδρά φυσικά φαινόμενα. Και μη λησμονούμε ότι μια από τις αιτίες της ανάδειξης της σημερινής κυβέρνησης είναι οι κακοί χειρισμοί των προηγούμενων, στο «Μάτι» και στην Μάνδρα και αλλού.
-Φυσικά και δεν εξαιρούνται και οι προηγούμενοι κυβερνώντες και για το τι σύγχρονα εργαλεία και δομές πρόληψης και προστασίας παρέδωσαν.
– Κοντά στους κυβερνώντες, νυν και προηγούμενους, στους ουσιαστικά απουσιάζοντες «Λακεδαιμονίους» πρέπει να δούμε φορείς που οφείλουν να προλαμβάνουν. Σε αυτούς βρίσκονται η ΔΕΔΔΗΕ,οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Δασαρχεία, σε ότι αφορά την τωρινή κακοκαιρία και ιδίως για την βασική αιτία των πολλών ζημιών που είναι τα πεσμένα δένδρα στα ηλεκτροφόρα καλώδια.
Ο γνωστός στίχος του Λουκιανού για τον «Χατζηπετρή» είναι τώρα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, για τον τρόπο που προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη των καταστροφών οι υπεύθυνοι των φορέων
Τα όρια των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων (που αρκετές φορές αυτές τις ημέρες μειδιάς ειρωνικά με την περιγραφή τους) αλλά και ο συντονισμός μεταξύ τους, έδειξαν για μια ακόμη φορά τις βασικές αιτίες του κακού.
Βέβαια πάντα μετά από ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο (και δυστυχώς η παρούσα και στη χώρα μας κλιματικά αλλαγή έχει γεννήσει πολλά τέτοια χειμώνα καλοκαίρι) η υπόσχεση των ιθυνόντων για δράσεις που δεν θα έχουμε «ποτέ πια τα ίδια» κρατάει τόσο όσο είναι στραμμένοι στο θέμα οι προβολής της επικοινωνίας.
Έτσι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολουθούν κατά κανόνα είναι υποδεέστερες των υποσχέσεων και δεν αξιοποιούν την έως τώρα εμπειρία των καταστροφών.
Δείτε για παράδειγμα το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται αυτήν την περίοδο για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτά που πρωτίστως αναδεικνύονται είναι τα ποσοστά εκλογής των δημάρχων. Ενώ είναι μπροστά μας ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως ο «Α.Τρίτσης» εντούτοις δεν αξιοποιείται σε βάθος και ιδίως σε ζητήματα θωράκισης των δήμων.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μεγάλο βαθμό βέβαια θέτουν τα πραγματικά προβλήματα. Αφορούν την ουσιαστική έλλειψη οικονομικών πόρων και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και βέβαια την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οι «οκταμηνίτες» δεν είναι λύση και το γερασμένο πια προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούν ζητήματα πολιτικής προστασίας που διαρκώς διευρύνονται.
Ενδεικτική των προβληματισμών που επικρατούν μεταξύ βασικών εκπροσώπων της Τ.Α στην περιφέρεια μας ήταν και η πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε ο «Σ.Ε» στο πλαίσιο της «Ανασκόπησης 2020» που θεωρούμε ότι ανέδειξε τις βασικές θεσμικές αδυναμίες του θεσμού συνολικά στη χώρα μας.
Υπάρχει και επαρκής νομίζουμε διεθνής εμπειρία για την πολιτική προστασία και ιδίως για ζητήματα κακοκαιρίας. Ας αξιοποιηθεί επιτέλους μαζί με τους οικονομικούς πόρους που μας υπόσχονται τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το υγειονομικό πρόβλημα λόγω covid-19 και οι φυσικές καταστροφές, που έχουν γίνει και σε εμάς τακτικοί επισκέπτες πλέον, είναι «ευκαιρία».
«Δεν ήταν σεισμός ήταν σωσμός» είχε πει από τη Σαντορίνη το 1956 μετά το εκεί μεγάλη καταστροφή ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε πρωθυπουργός.
Ας δούμε και στις νυν συνεχείς καταστροφές το δρόμο επιτέλους για ένα νέο «σωσμό».
#pressgreece
#ΑΠΟΨΕΙΣ