Με πορεία χωρίς φώτα στο άγνωστο μοιάζει η κατάσταση στην αγορά, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου απαγορεύσεων και αυστηρού lockdown σε μερικές ημέρες. Κανείς δεν φανταζόταν ποια θα ήταν η κατάληξη όταν στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 ο Δήμαρχος Πατρεών Κώστας Πελετίδης ανακοίνωνε την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, ενώ αντίστοιχες ακυρώσεις έγιναν και σε όλη τη χώρα.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Πίστευε κανείς ότι ήταν ζήτημα εβδομάδων και υλοποίησης μιας σειράς από αυστηρά μέτρα για να ξαναβγούμε και πάλι στο ξέφωτο και να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Τελικά ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του 3ου και πιο σκληρού lockdown με τις επιχειρήσεις να μην γνωρίζουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και έχοντας υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες. Ο «Σ.Ε.», στην έρευνά του κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον οικονομικό τομέα της περιοχής, δεδομένου ότι κλείνουμε ένα χρόνο περιορισμών και η επιχειρηματικότητα στην περιοχή προσπαθεί και αυτή με τη σειρά της να βρει τον δρόμο της. Κοινή συνισταμένη, η αβεβαιότητα που επικρατεί στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και η έλλειψη προοπτικής, αφού τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής αλλά και της χώρας δεν δημιουργούν καμία αισιοδοξία για το μέλλον. Ως προς την επόμενη ημέρα, είναι σαφές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα είναι και πάλι ανοικτές. Και εάν πριν λίγους μήνες με τα πρώτα οριζόντια μέτρα υπήρχαν προβλέψεις για κλείσιμο της τάξεως του 25%, με τα σημερινά δεδομένα ο παραπάνω αριθμός έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο.
Πλ. Μαρλαφέκας:« Η ενίσχυση δεν είναι διαρκής»
Για το κατά πόσο όλο αυτό τον ένα χρόνο υπήρξε βοήθεια του κράτους προς τις επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας τονίζει ότι: «Υπήρξε ενίσχυση των επιχειρήσεων στο μέτρο και στο βαθμό που μπορούσε και μπορεί το κράτος μας όλο αυτό το χρόνο. Εκ των πραγμάτων όταν κλείνει η οικονομία, τα χρήματα που απαιτούνται είναι πάρα πολλά για να μπορέσεις να την κρατήσεις ζωντανή- σε χειμερία νάρκη. Χρήματα έχουν πέσει και συνεχίζουν να πέφτουν. Αυτό που έχουμε πει βέβαια πολλές φορές είναι ότι δεν έχουμε ένα δυνατό κράτος, κάτι που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε. Σημειώστε ότι ακόμα και κράτη όπως η Γερμανία που διαθέτει χρήματα, βρίσκονται και αυτά σε δύσκολη θέση. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η πανδημία. Εφόσον αυτό δεν γίνει δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάταξη της οικονομίας. Θα μεγαλώνει το νούμερο που θα χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν. Στόχος να βοηθήσουμε όλοι με την ατομική μας ευθύνη για να το καταφέρουμε αυτό».
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα μέτρα ενίσχυσης που αναμένονται για την χώρα μας αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο κ. Μαρλαφέκας εντοπίζει μια καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων: «Η Ευρώπη είναι ένα αργοκίνητο καράβι σε όλα τα ζητήματα. Το Ταμείο Ανάπτυξης έχει καθυστερήσει και θα χρειαστούν και σίγουρα και άλλα χρήματα. Και είναι γεγονός ότι και την επόμενη ημέρα που θα δοθεί το πράσινο φως για άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν θα τα καταφέρουν όλες να το κάνουν. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες».
Κ. Ζαφειρόπουλος: «Ξέχασαν τον επιχειρηματία»
Ο Κωσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών: «Η βοήθεια που είχαμε για Ιανουάριο και Φεβρουάριο στον τομέα της αναστολής των ενοικίων είναι σημαντική. Οι αναστολές που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις, για το προσωπικό, είναι εξίσου ικανοποιητικές. Δεν ξέρουμε εάν θα μπορέσει και για εμάς το κράτος να καλύψει μέρος των παγίων εξόδων, όπως γίνεται και στην εστίαση. Ωστόσο, στον επιχειρηματία όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε στήριξη. Μόνο για την επιχείρηση. Λες και ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να ζήσει. Λαμβάνουμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είναι ελάχιστες και με αυτές κληθήκαμε να ζήσουμε». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «οι επιστρεπτέες ήταν ένα άτοκο δάνειο με το οποίο δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Από την «Επιστρεπτέα 5» διαπιστώθηκε ότι το 80% της ενίσχυσης ήταν της τάξεως των 1000 ευρώ. Φανταστείτε σε ένα κατάστημα να υπάρχουν δύο συνέταιροι: έπρεπε να ζήσουν με 250 ευρώ ο καθένας, αφού τα υπόλοιπα 500 πρέπει να τα επιστρέψουν».
Για τις προσδοκίες που υπάρχουν στον εμπορικό κόσμο ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρει ότι: «Η κίνηση είναι ανύπαρκτη. Και είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση γιατί χάνουμε και το κομμάτι των εκπτώσεων σε αυτή την φάση, που ήταν ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο και για εμάς. Δεν είναι μόνο αυτό, η Πάτρα έχει χάσει δύο Καρναβάλια, που ήταν πηγή ρευστότητας για την περιοχή. Ας ελπίσουμε να προλάβουμε να είμαστε ανοικτή την περίοδο του Πάσχα. Αν αυτό δεν γίνει τότε θα έχει έρθει πραγματικά και χωρίς να είναι σχήμα λόγου το τελειωτικό κτύπημα για όλους εμάς. Θα μιλάμε για απόλυτη καταστροφή, καθώς πάνω από το 40% των καταστημάτων δεν θα ανοίξουν».
Σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των εμπορικών καταστημάτων είναι αφενός πώς θα μπορέσουν να πάρουν εμπορεύματα, ιδίως όσα έχουν εποχικό χαρακτήρα, αφετέρου με ποιο τρόπο θα πουλήσουν τα εμπορεύματα που τους έχουν μείνει αδιάθετα. «Πολλοί χρωστάνε τα εμπορεύματα από πέρυσι το Πάσχα. Έλαβαν ορισμένα για την χριστουγεννιάτικη περίοδο και πλέον προσπαθούν οι επιχειρηματίες να βρουν τρόπο για να κινήσουν τις επιχειρήσεις τους. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Υπάρχει ένα δύσκολο κλίμα με τους προμηθευτές στους οποίους οφείλονται τα χρήματα. Κάποιες μικροπιστώσεις στα όρια του δυνατού είχαν γίνει, όμως από εκεί και πέρα τίποτα» εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ως προς τα εμπορεύματα που είναι πιθανό να παραμείνουν αδιάθετα παρατηρεί ότι: «Η μόδα τρέχει τρελά και σε ορισμένα είδη δεν μπορείς να πουλήσεις το παλιό εμπόρευμα την επόμενη σεζόν. Ο πελάτης ζητάει το τελευταίο κομμάτι. Αλλάζουν τα χρώματα, τα σχέδια και οι λεπτομέρειες, εάν μιλάμε για ρούχα ή παπούτσια. Οπότε αυτόματα έχει χάσει το εμπόρευμα τη μισή του αξία».
Για την επόμενη ημέρα και το άνοιγμα της αγοράς ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρει ότι «οι πληγές δεν επουλώνονται. Αν αναλύσουμε τον τζίρο ενός χρόνου διαπιστώνουμε ότι τα καθαρά κέρδη για μια επιχείρηση, εάν καταφέρει να μην παρουσιάσει απώλειες, θα είναι της τάξεως του 8% ετησίως. Άρα για ποια προοπτική να μιλάμε; Όταν τους 6 μήνες είμαστε κλειστεί δεν γίνεται να μιλάμε για επιχειρηματικότητα. Και αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκαμε να καταγράψουμε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά γινόταν».
Σε σχέση με τα κίνητρα που δόθηκαν στους εμπόρους για να ανοίξουν e–shop, o κ. Ζαφειρόπουλος υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε από το πρόγραμμα e-λιανικό να μπούμε και εμείς στον ψηφιακό μετασχηματισμό». Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά μικρές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέχρι και 5000 ευρώ για δημιουργία e-shop. «Κανείς δεν έχει τα χρήματα στην παρούσα φάση για να κατασκευάσει e-shop, το κόστος του οποίου με το ΦΠΑ ξεπερνάει τα 6000 ευρώ. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να χρηματοδοτείται από τα χρήματα του ΕΣΠΑ απευθείας ο κατασκευαστής του e-shop. Μιλάμε για πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ζητάμε να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος λόγω της οικονομικής στενότητας που υπάρχει. Νομίζουμε ότι μόνο εάν γίνει με voucher, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», καταλήγει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Οι ενισχύσεις επαρκούν μόλις για να βγάζουν οι επιχειρήσεις το κεφάλι έξω από το νερό
Ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος σημειώνει σε σχέση με τα μέτρα που ελήφθησαν: «Τα μέτρα μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκή. Θα έπρεπε τα μέτρα να ήταν πιο γενναία. Η κυβέρνηση βασίζεται στις αναστολές υποχρεώσεων και χορήγηση δανείων μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Δόθηκαν επίσης σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι ενισχύσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρξει διασπορά στην αγορά. Έλαβαν πολλά χρήματα ορισμένες επιχειρήσεις που είχαν πιστοληπτική ικανότητα. Οι τράπεζες δεν βοήθησαν όμως την επιχειρηματικότητα διότι δεν έδωσαν ρευστότητα σε πολλούς κλάδους. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ενίσχυση». Εκτιμά μάλιστα ότι επί της ουσίας τα μέτρα είναι «ίσα να βγάζουν το κεφάλι τους οι επιχειρήσεις από το νερό για να παίρνουν ανάσα».
Απαντώντας στο ερώτημα εάν τα μέτρα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι: «η κυβέρνηση έκανε κάποιες επιλογές. Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με τη μορφή δανείων που να μην χρειάζεται να επιστραφούν. Στόχος θα έπρεπε να ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας». Μάλιστα σε τοπικό επίπεδο υποστηρίζει ότι ο τρόπος που διέθεσε τα 30 εκ. Ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στις επιχειρήσεις ήταν «ξεκάθαρα λάθος».
«Έδωσε σε λίγες επιχειρήσεις χρηματοδότηση που άγγιζε τις 50.000 ευρώ. Αυτό που είχαμε προτείνει ήταν η ενίσχυση να ξεκινούσε από 5.000 ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ για να διευρυνθούν οι κλάδοι. Έπρεπε να βοηθηθούν πολλές επιχειρήσεις με λιγότερα χρήματα», εξηγεί ο κ. Παππάς. Για τα δεδομένα που διαμορφώνονται από εδώ και στο εξής ο κ. Παππάς τονίζει ότι «ανάπτυξη δεν αναμένεται από εδώ και στο εξής. Το ζήτημα είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις και όταν τελειώσει η πανδημία να σηκώσουν τα ρολά. Το μαξιλάρι της κυβέρνησης έχει φθάσει τα 31 δις από τα 37 που είναι στο σύνολό του. Σαφώς και δεν μπορεί το κράτος να διαθέσει όλα τα χρήματα για ενισχύσεις. Πρέπει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πέσουν στην αγορά».
Για το Ταμείο Ανάπτυξης και τους άλλους μοχλούς χρηματοδότησης, ο κ. Παππάς παρατηρεί ότι έχει υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση. «Ξέρουμε ότι η Ευρώπη είναι αργή στις αποφάσεις της. Το είδαμε και με το εμβόλιο που άργησε υπέρμετρα να πάει την απόφαση να το εγκρίνει. Τα κονδύλια θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Άρα πρέπει κάποιες δαπάνες να γίνουν από τώρα και να προενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή να έρθουν εμπροστοβαρώς κάποιες δαπάνες για να τονωθεί η αγορά. Θα πρέπει να τα πάρει το ελληνικό κράτος ως προκαταβολή και να τα συμψηφίσει με εκείνα που πρέπει να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης» εξηγεί ο κ. Παππάς.
Συμπληρώνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 το 78% των μέτρων που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση έχει υλοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μένει ένα πλέγμα ενισχύσεων της τάξεως του 22% για το υπόλοιποι εννεάμηνο μέχρι το τέλος του έτους. Εάν οι αποφάσεις δεν τρέξουν άμεσα «θα πάμε χαμένοι γιατί η ρευστότητα θα φθάσει όταν οι επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει». Ο ίδιος πάντως εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, όμως εξηγεί ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για να μην χαθεί το μέλλον των επόμενων γενιών. «Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο αυτό», αναφέρει. Επίσης το είδος της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τα έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο διάστημα.
Παν. Σκέντζος: «Αποσπασματική στήριξη»
Ο Παναγιώτης Σκέντζος, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, σημειώνει ότι: «Η στήριξη στις επιχειρήσεις ήταν αποσπασματική. Δεν είχε καμία σχέση με ότι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κυριότερο δεν προβλέπονται κεφάλαια επανεκκίνησης, ούτε κούρεμα οφειλών. Έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι, είναι σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την περίοδο που διανύουμε ο κ. Σκένζος, τονίζει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα και σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν. Αρκετοί θα μείνουν άνεργοι και θα «φτωχοποιηθεί» μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών σε σχέση με πριν την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε 10ετη ύφεση και η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα που πρέπει να ληφθούν μέτρα». Για την ενίσχυση που αναμένεται από ευρωπαικά κονδύλια, παρατηρεί ότι έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στο να έρθει αυτή η ενίσχυση στις επιχειρήσεις. «Έχει υπάρξει καθυστέρηση και όταν έρθουν δεν θα φθάσουν ως ενισχύσεις στη βάση. Θα έχουν άλλο σκοπό και θα έχουν ειδικές μορφές ενίσχυσης του κράτους. Πρέπει όμως να παρθούν μέτρα όπως και κούρεμα υποχρεώσεων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών».
ΣΕΒ: Η Ελλάδα υστερεί σε ψηφιακές επενδύσεις
Από ευρήματα του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ προκύπτει ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά μόνο το 48% διαθέτει σαφές σχέδιο υλοποίησης. • Στα οφέλη της ψηφιακής εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνονται η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης, η καλύτερη διαχείριση αποθεμάτων, οι πολυκαναλικές παραδόσεις, η βέλτιστη αξιοποίηση στόλων οχημάτων, κ.α. • Η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής ωφελεί και το Δημόσιο όπως φαίνεται από την ευρωπαϊκή εμπειρία. Με ψηφιοποιημένα παραστατικά διακίνησης περιορίζεται η φοροδιαφυγής και το λαθρεμπόριο. Ενδεικτικά, η ψηφιοποίηση των εμπορευματικών μετακινήσεων στην Ουγγαρία, μείωσε τις απώλειες ΦΠΑ από το 18% σε 13% και αύξησε τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά €1,7 δισ. τον πρώτο χρόνο εφαρμογής. • Ο ΣΕΒ προτείνει έναν οδικό χάρτη για τη ψηφιακή μετάβαση της αλυσίδας εφοδιασμού, μέσα από 8 κρίσιμες ερωτήσεις για το όραμα, τα προβλήματα, τις τεχνολογίες, τα κόστη, το αναμενόμενο όφελος, κλπ.
Ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας
Η εφοδιαστική αλυσίδα ανέκαθεν είχε νευραλγικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία τόσο της παραγωγής όσο και της εξυπηρέτησης των πελατών. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας έχουν αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της εύρυθμής τους λειτουργίας. Οι μεταφορές δυσχεραίνονται, οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνονται αναπόφευκτα, τα νέα καταναλωτικά πρότυπα ανατρέπουν τα εμπορικά μοντέλα και τα ηλεκτρονικά καταστήματα πιέζουν για την άμεση διανομή εξατομικευμένων προϊόντων που δεν πωλούνται κατ’ ανάγκη στα φυσικά καταστήματα. Η εφοδιαστική στην Ελλάδα αν και διατήρησε υψηλή αποτελεσματικότητα σε κρίσιμους τομείς όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ελλείψεις σε υποδομές, ψηφιακές τεχνολογίες και μέσα μεταφορών που μείωσαν την απόδοση της σε κατηγορίες προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά, τα καταναλωτικά προϊόντα, κλπ. Το 81% των επιχειρήσεων δηλώνει πως η εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία.
#pressgreece.gr
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΓΟΡΑ