Για τον εμβολιασμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη Χάλκη την περασμένη Κυριακή που προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ρωτήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήγησε τη διαδικασία εμβολιασμού που ακολουθείται ειδικά στα μικρά νησιά, όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι καθολικός χωρίς εξαιρέσεις. Για να μην καταλήγουν αδιάθετα εμβόλια που στη συνέχεια θα πρέπει να πεταχτούν, υπάρχουν οι εφεδρικές λίστες που συνήθως περιλαμβάνουν εκείνους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι επειδή στα μικρά νησιά ο αριθμός των ανθρώπων που υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι περιορισμένος, ο ίδιος πρότεινε να μπορούν να εμβολιάζονται και οι αυτοδιοικητικοί που βρίσκονται στο νησί.
Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός του Περιφερειάρχη στη Χάλκη έγινε απολύτως νόμιμα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την διαδικασία του εμβολιασμού που ισχύει ειδικά στα μικρά νησιά.
Ακολουθεί η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών:
«Στο ζήτημα των εμβολιασμών υπάρχει μία βασική παράμετρος που είναι οι εφεδρικές λίστες. Οι εφεδρικές λίστες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κάποιο εμβόλιο μπορεί να μην γίνει από εκείνον που ήταν να γίνει και για να μην πεταχτεί, να μπορεί να γίνει από κάποιον άλλο συμπολίτη μας. Στις εφεδρικές λίστες συμμετέχουν κυρίως άνθρωποι από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εγώ ο ίδιος, ως αρμόδιος για την τοπική αυτοδιοίκηση στο παρελθόν είχα προτείνει, επειδή σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να ελεγχθεί πάντα αυτό, να υπάρχει δηλαδή ικανός αριθμός διαθέσιμων από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, να υπάρχουν και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επειδή είναι εκεί, να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αντί να πεταχτεί. Όσον αφορά το περιστατικό με τον κ. Χατζημάρκο, αφορά ένα πολύ μικρό νησί, όπου εκεί έχουμε πάει για να κάνουμε μαζικό εμβολιασμό, όλων των κατοίκων».