Ένας δύσκολος από πλευράς covid-19 μήνας ο Μάρτιος που μόλις μας αποχαιρέτισε για τη χώρα αλλά και για την Δυτική Ελλάδα ιδιαίτερα. Έχοντας καταγράψει αναλυτικά όλο το μήνα τα ημερήσια κρούσματα και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα επιχειρήσουμε σήμερα με τη βοήθεια και ειδικών ορισμένα συμπεράσματα.
Μήνας υψηλού ιικού φορτίου ο Μάρτιος
Αρχικά βλέπουμε στον πίνακα μια εξέλιξη της πανδημίας που ειδικότερα στην Αχαΐα κινείται σταθερά με τριψήφια νούμερα όλο τον Μάρτιο, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα και την 25η Μαρτίου, όπου οι δειγματοληψίες υπολειτουργούν (γιατί στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι απαραβίαστο και σε αυτόν τον τομέα). Με τη βοήθεια της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κας Άννας Μαστοράκου , που και η ίδια παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία που καταγράψαμε στη σχετική μας έρευνα. Μια πρώτη παρατήρηση της Προέδρου του ΙΣΠ (και αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) είναι ότι ο Μάρτιος μπορεί να αξιολογηθεί από τη μια το πρώτο δεκαπενθήμερό του μέχρι την περίοδο του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας (ήταν στο μέσον του ακριβώς) και από την άλλη για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέχρι τη λήξη του, που «εισέπραξε» και τα επιπλέον κρούσματα λόγω της χαλαρότητας των Αποκριών. Πράγματι και στον πίνακα εμφανίζεται αυτή η διαφορά που επιβεβαιώνεται και με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της κας Μαστοράκου και η οποία δείχνει να κινείται για την Αχαΐα -με έμφαση στην Πάτρα- με αυξητικό ρυθμό 12%, ποσοστό που αναλογεί σε 220 κρούσματα ανά 100χιλ. κατοίκους. Αντίστοιχα στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει- εντονότερα το τελευταίο επταήμερο- μείωση κρουσμάτων κατά 27% ή 50 κρούσματα /100χιλ.κατοίκους, ενώ στην Ηλεία υπάρχει μια εκτίναξη που φτάνει το 68% ή 97 κρούσματα/100χιλ. κατοίκους.
Ένα πρώτο συμπέρασμα από τα στοιχεία μας είναι ότι όλος ο Μάρτιος είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος μήνας συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα. Η Αχαΐα και η Πάτρα ειδικότερα κινούνται σταθερά όλο το μήνα με υψηλό ιικό φορτίο, ενισχυμένο και από τους αποκριάτικους συνωστισμούς και την μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην πόλη, παρά την αυστηρή καραντίνα. Η μεγάλη συγκέντρωση των κρουσμάτων στην Πάτρα δείχνει κατά την κα Μαστοράκου ότι η πόλη λειτουργεί κεντρομόλα ως προς την κινητικότητα των πολιτών για ολόκληρη την Περιφέρεια.
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την περιφέρειά μας να σημειώσουμε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 11.280 κρούσματα και λιγότεροι από 15 θάνατοι (στοιχείο λυπηρό μεν αλλά ενθαρρυντικό σε σχέση με το σύνολο των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα). Μάλιστα δύο θάνατοι αφορούν το μήνα Μάρτιο χωρίς να έχουν ακόμη περάσει στο επίσημο σύστημα.
Επιπλέον στην «ποιοτική» αξιολόγηση των κρουσμάτων το πιο ανησυχητικό είναι ότι όπως έγινε γνωστό η Βρετανική, η Ισπανική και η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έχουν πλέον επικρατήσει στην πόλη της Πάτρας, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε η Ακαδημία Αθηνών. Η Πάτρα πλέον έχει τα πρωτεία στις μεταλλάξεις.Από τα 107 δείγματα που εξετάστηκαν,τα οποία αφορούσαν σε θετικούς πολίτες στον covid-19 στην περιοχή,τα 83 αφορούσαν σε μεταλλαγμένη μορφή του Κορωνοϊού.
Για να έχουμε και στατιστικά ολόκληρη την εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα,να σημειώσουμε ότι μέχρι χθες στην Περιφέρεια είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 78.200 εμβολιασμοί. Αθροίζοντας το σύνολο του πληθυσμού και των τριών νομών,αυτό αναλογεί σε ένα ποσοστό περίπου 10,5%. Την ίδια ώρα ο Μ.Ο εμβολιασμών στη χώρα ανέρχεται περίπου στο 16,2%. Η μεγάλη απόσταση της ΠΔΕ σε σχέση με τον πανελλαδικό Μ.Ο προβληματίζει,κάτι που επεσήμανε μάλιστα δημοσίως η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ίσως μάλιστα αυτού του είδους οι «ενοχλητικές» επισημάνσεις σε συνδυασμό με τις ορθές, κατά τη γνώμη μας, προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για τον τρόπο αξιοποίησης των εθελοντών ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής,να εξηγούν και την μη πρόσκληση της Πρόεδρου του στις πρόσφατες συσκέψεις στην Πάτρα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά.
Αποκωδικοποιώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία θα συμφωνήσουμε με τον αν.καθηγητή Βιοχημείας του Παν Πατρών Κωνσταντίνο Πουλά (με καθημερινή έρευνα σε σχέση με την συμπεριφορά του ιού αποτελέσματα της οποίας τακτικά δημοσιεύουμε και στον οποίο θέσαμε υπόψη τα παραπάνω στοιχεία) στην διαπίστωση ότι « δεν εμφανίζεται καμία ως τώρα βελτίωση» κάτι που για τον ίδιο «δεν είναι καν ορατή».
Ας ελπίσουμε να διαψευστούμε με μόνη «αχτίδα» ελπίδας την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ότι την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), παρατηρείται αποκλιμάκωση της παρουσίας SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Πάτρας με μείωση (- 60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/21.
Και όλα τα παραπάνω ενόψει πολλών «ανοιγμάτων» σε λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία κλπ, που δεν γνωρίζουμε αν γίνονται βάσει στρατηγικού σχεδιασμού ή αποσπασματικά και με το σκεπτικό «βλέποντας και κάνοντας».
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ