Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς τη Δευτέρα (27 Ιανουαρίου) θα στήσουν τα πρώτα μπλόκα σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζο Μαρούδα, οι Θεσσαλοί αγρότες είναι έτοιμοι για τις κινητοποιήσεις.
«Θα βγούμε σε τρία σημεία στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Μαγνησία. Είναι μπλόκα που θα μείνουν και την 1η Φεβρουαρίου θα πάμε και στη Θεσσαλονίκη στην “Agrotica” και μετά θα δούμε» δήλωσε στο Sputnik ο κ. Μαρούδας.
«Ραντεβού» των αγροτών στη Θεσσαλονίκη: Τα αιτήματα και οι αντιδράσεις εναντίον της ΚΑΠ
Ερωτηθείς αν τα τρακτέρ θα παραταχθούν απλώς στο οδόστρωμα ή αν θα αποκλείσουν σε διάφορα σημεία την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαρούδα ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες.
«Θα δούμε. Καταρχήν θα δούμε και τη στάση της κυβέρνησης, τι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουμε απέναντι, θα τα δούμε όλα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα και η ΚΑΠ της Ε.Ε.
Οι αγρότες βγαίνουν για ακόμη μία χρονιά στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά από μείζονα ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, όπως τις κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής, τη μη αύξηση των εισφορών στον ΕΦΚΑ, το αφορολόγητο πετρέλαιο κ.α.
Ένα από σημαντικότερα όμως, προβλήματα είναι η νέα Κοινή Αγροτική Παραγωγή (ΚΑΠ 2021-2027) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δημιουργεί πλήθος ανησυχιών, καθώς μέσα από τις επιδοτήσεις ορίζει τις γεωργικές καλλιέργειες.
Όπως φαίνεται όμως, οι παραγωγοί στην Ελλάδα θα χάσουν και από τις επιδοτήσεις ανά στρέμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόφαση το Brexit και το μεταναστευτικό μεταφέρει κονδύλια στην Κοινή Εξωτερική Άμυνα και Ασφάλεια της Ε.Ε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κονδύλια των αγροτών.
«Με πρόφαση το Brexit και το μεταναστευτικό, μεταφέρονται κονδύλια στην Κοινή Εξωτερική Άμυνα και Ασφάλεια και θα μειωθούν οπωσδήποτε τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επιπλέον, στις 28 χώρες της Ε.Ε., οι δέκα είχαν μπει σε δεύτερο στάδιο και δεν έπαιρναν τα αντίστοιχα χρήματα, δηλαδή το 100% των επιδοτήσεων. Κάθε χρόνο προσπαθούν να παίρνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι ώστε σταδιακά να φτάσουν κι αυτές στο 100% των επιδοτήσεων» δήλωσε ο κ. Μαρούδας.
Πρόσθεσε όμως, ότι πλέον στη νέα ΚΑΠ μιλούν για εξωτερική σύγκλιση, δηλαδή όλες οι χώρες να επιδοτούνται με το ίδιο ποσό.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας, το ποσό αυτό θα είναι στα 26 ευρώ ανά στρέμμα, την ώρα που στην Ελλάδα η επιδότηση είναι σήμερα στα 56 ευρώ ανά στρέμμα.
«Σήμερα το ποσό επιδότησης στην Ελλάδα είναι 56 ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει μικρό μέσο κλήρο. Είναι η 3η τελευταία χώρα, μετά την Ρουμανία και τη Μάλτα σε σχέση με τον μέσο όρο κλήρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παίρνει αυτό το ποσό για να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εφόσον από τα 56 ευρώ πάει στα 26 ευρώ, η απώλεια θα είναι συντριπτική».
«Η ΚΑΠ δεν στηρίζει τους αγρότες»
Παράλληλα ο κ. Μαρούδας επεσήμανε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική «ποτέ δεν ήταν ένα μέσο για να στηριχθεί ο αγρότης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετήθηκε, φτιάχτηκε και λειτουργεί ως ένα εργαλείο συγκέντρωσης γρηγορότερα και της παραγωγής και της γης. Και το λέω αυτό γιατί, η επιδότηση και τα χρήματα δεν δίνονται με βάση τις διατροφικές ανάγκες, ποια προϊόντα θέλει να καλύψει η κάθε χώρα, τις ανάγκες του λαού. Δίνονται με βάση τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο διεθνές εμπόριο και τα μεγάλα μονοπώλια».
Αναφερόμενος στις «επιταγές» της ΚΑΠ που ορίζει στους αγρότες τι θα καλλιεργήσουν, ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι γι’ αυτό το θέμα έχουν ευθύνη και οι κυβερνήσεις.
«Είναι ένα θέμα αυτό. Ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις. Ο προγραμματισμός γίνεται με βάση τις ανάγκες των βιομηχάνων. Γι’ αυτό τον λόγο η επιδότηση δεν δίνεται σε όλα τα προϊόντα αλλά δίνεται σε αυτά που είναι για βιομηχανική χρήση. Για παράδειγμα δίνεται επιδότηση στη βιομηχανική ντομάτα αλλά όχι στη ντομάτα που τρώμε. Δίνεται στο σκληρό σιτάρι επειδή χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για μακαρόνια κλπ αλλά δεν δίνεται επιδότηση στο μαλακό σιτάρι που γίνεται αλεύρι. Δίνεται στα βιομηχανικά ροδάκινα και όχι στα επιτραπέζια. Έτσι, ο αγρότης θα πάει στην παραγωγή που είναι συνδεδεμένη με την επιδότηση. Κι αυτό δείχνει τι σκοπό εξυπηρετεί η ΚΑΠ» κατέληξε ο κ. Μαρούδας.