Άρθρο του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Η επικαιρότητα εκ των πραγμάτων είναι στραμμένη στην έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, που συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση και στην περιφέρειά μας γενικότερα αλλά και στην Αχαΐα και την Πάτρα ειδικότερα. Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μας το βαρύ ιικό φορτίο που είχαμε στην περιοχή ολόκληρο τον Μάρτιο. Βλέπουμε και με τους πίνακες που δημοσιεύουμε σήμερα ότι η επιβάρυνση στη Δυτική Ελλάδα δεν υποχωρεί, το αντίθετο θα λέγαμε, με το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει πιάσει αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά του.
Μονόδρομος η ανάδειξη της αλήθειας
Τα όριά του από την άλλη μεριά, την οικονομική, έχει πιάσει και ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικροί επιχειρηματίες του λιανεμπορίου και της εστίασης. Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στην Αχαΐα (αναφερόμαστε στην γενικότερη δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου στα ήξεις-αφίξεις των κυβερνητικών αποφάσεων στην Αχαΐα αλλά και στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη και όχι στις μεμονωμένες κομματικές αντιδράσεις με ξεπερασμένες μεθόδους κοινωνικής κατακραυγής) φανερώνουν ότι η κοινωνία γενικότερα βράζει.
Θεωρούμε ότι η κατανόηση αυτής της «θερμής» κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία, οδήγησε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρουν την απόφαση του ανοίγματος των Λυκείων από Δευτέρα, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν σε σημαντική μερίδα του επιστημονικού κόσμου και ιδίως επιστημόνων με βαρύνουσα γνώμη – έως πρότινος- στη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Σε αυτό το σκηνικό όλα δείχνουν ότι το βασικό επιχείρημα που καθορίζει και τις αποφάσεις και αφορά την εμβολιαστική πολιτική παγκοσμίως και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας εμφανίζει ρωγμές. Το θέμα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca δείχνει να έχει τεράστιο βάθος. Ήδη όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας διατυπώνουν τους ενδοιασμούς τους, αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι ενδοιασμοί αυτοί καταγράφονται πλέον και σε επίπεδο κοινωνίας με την ακύρωση σε μαζικό πλέον επίπεδο κανονισμένων ραντεβού εμβολιασμού.
Προφανώς το όλο θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μονομερώς. Ούτε από τη μια πλευρά των επίσημων διεθνών ή δικών μας κρατικών φορέων θα πρέπει να υποβαθμίζεται ,ούτε βεβαίως και από την πλευρά της δημοσιότητας των επιμέρους περιστατικών θα πρέπει να υπερτονίζονται τα αρνητικά περιστατικά αγνοώντας τη γενικότερη χρησιμότητα του εμβολιαστικού συστήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι χρειάζεται να βρεθεί η ισορροπία. Και νομίζω ότι πρέπει να εισακούονται ψύχραιμες φωνές, όπως αυτή της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Άννας Μαστοράκου. Που δεν διστάζει κάθε φορά να αναφέρει τα πραγματικά δεδομένα για την περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά αλλά ταυτόχρονα δεν υποβαθμίζει και τις θετικές συνέπειες του εμβολιασμού, όπως αυτές φαίνονται στα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί παγκοσμίως χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Αυτήν την «χρυσή ισορροπία» ως προς την ενημέρωση της κοινωνίας από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς αλλά και από τα ΜΜΕ, την επιτυγχάνει η κα Μαστοράκου και στις δημόσιες παρεμβάσεις της , όπως είδαμε και στο προηγούμενο σημείωμα της στήλης αλλά και από χθεσινές της δηλώσεις σε σχέση με το εμβόλιο της Astrazeneka. Όπου ναι μεν επιβεβαίωσε και για την περιοχή μας ότι «στην Πάτρα, τα ραντεβού για το εμβόλιο της Astrazeneca καταρρέουν εδώ και λίγες ημέρες και ότι σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης από τα 120 ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εμφανίστηκαν μόνο τα 10» κάτι μάλιστα που ως συμπεριφορά της κοινωνίας δείχνει να καταγράφεται και σε πανελλαδικό επίπεδο . Πλην όμως η Πρόεδρος του ΙΣΠ τονίζει (και στον γράφοντα) ότι για αυτήν την αρνητική στάση των υποψηφίων για εμβολιασμό ευθύνεται και η μονομερής δημοσιότητα για τα μεμονωμένα κρούσματα, που αγνοεί στην ουσία το γεγονός ότι την ίδια ώρα αυτά τα περιστατικά είναι ελάχιστα σε σχέση με τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων χωρίς συνέπειες και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Αυτό όμως που πραγματικά υποδεικνύει το πώς θα βρεθεί η «χρυσή ισορροπία» στην από εδώ και πέρα αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τους εμβολιασμούς και τις πιθανές συνέπειές τους, είναι η πρόταση της αντιπροέδρου του ΠΙΣ ότι «έχει έρθει η ώρα να δοθούν ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις για το εμβόλιο, στην Ελλάδα, κατ’ αρχάς στους γιατρούς, οι οποίοι γίνονται και με αυτή τη σειρά τους ολοένα και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο. Όπως εξηγεί η ίδια: « υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αυτό είναι δεδομένο. Οι περιπτώσεις είναι μεν σπάνιες, αλλά αυτό δεν αθωώνει την επιστήμη και τους αρμοδίους από το να διερευνούν τα περιστατικά σε βάθος και να αναπροσαρμόζονται γρήγορα. Οι γιατροί χρειάζονται σαφείς οδηγίες, που για την ώρα δεν υπάρχουν, για το ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το συγκεκριμένο εμβόλιο ή να προετοιμάζονται με συγκεκριμένη προφυλαχτική αγωγή και ειδικά σκευάσματα πριν να το κάνουν. Ειδικά για τις φλεβοθρομβώσεις που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα. Μια κατηγορία νοσημάτων που ανησυχεί για παράδειγμα τους γιατρούς είναι εκτός από τους ανθρώπους που έχουν ιστορικό θρομβώσεων και οι καρδιοπάθειες, και συγκεκριμένα αυτοί που πάσχουν από αρρυθμίες. Μας προβληματίζουν ακόμα ομάδες όπως οι νεφροπαθείς, ή όσα αντιμετωπίζουν αιματολογικά προβλήματα».
Άρα αντιλαμβανόμαστε από την πλευρά μας ότι στην αντιμετώπιση των κάθε φορά προβλημάτων την λύση δεν την δίνουν ούτε συμπεριφορές που τα κρύβουν κάτω από το χαλί, ούτε εκείνες που τα μεγεθύνουν όπως συμβαίνει στην περίπτωση των εμβολίων της Astrazeneka
Θα γενικεύαμε, τονίζοντας της θέση μας, που τακτικά και με διάφορες αφορμές διατυπώνουμε για το θέμα της πανδημίας από αυτήν τη θέση:
H αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή για το τι συμβαίνει πραγματικά, είναι ό μόνος δρόμος για να βγούμε πραγματικά από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από την επέλαση του κορωνοϊού.
Στην κατεύθυνση αυτή χρειαζόμαστε προσωπικότητες και επιστήμονες σε όλα τα επίπεδα με γνώση και θάρρος, ικανούς να σκέφτονται πολλές φορές και «out of the box»
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ