Οι προτάσεις της ΠΕΝΑ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα κυριάρχησαν στην δεύτερη θεματική ενότητα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 και αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης μέρας, εξάγοντας πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Τον συντονισμό έκανε ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, Σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής, ο οποίος έθεσε καίρια ερωτήματα στους συμμετέχοντες στο πάνελ, ενώ διαμηνύθηκε ξεκάθαρα η αποφασιστικότητα όλων για δράση, διεκδίκηση και εξασφάλιση προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Εν κατακλείδι, ο συντονιστής της εκδήλωσης Σωτήρης Κουτσομήτρος συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης τόνισε πως οι προκλήσεις στο μέλλον είναι μεγάλες και πως θα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό το ποσοστό κατάρτισης διότι ο αγροτικός κόσμος διψά για γνώση, να ανοίξει η βεντάλια και με άλλους φορείς, ενώ τονίστηκε από όλους ότι πολλά προβλήματα στο μέλλον θα αντιμετωπιστούν με την τεχνολογία, με επενδύσεις σε περιβαλλοντικό και σε γνωσιολογικό επίπεδο καθώς η ύπαιθρος αποτελεί τον πλούτο μας.
Θ. Βασιλόπουλος, Αντιπερ. Αγροτ. Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας
«Όπλο μας η κατάρτιση»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΠΕΝΑ), στον σύντομο χαιρετισμό του είπε «Η πανδημία δίδαξε ότι χωρίς αγροτική παραγωγή δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ως χώρα αλλά και ως διεθνή κοινότητα. Είναι σαφής η στροφή όλων των χωρών στην οργάνωση του πρωτογενούς τομέα και στην Ευρώπη εκτός από τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος υπάρχει και το Ταμείο Συνοχής για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής», παρατήρησε ο κ. Βασιλόπουλος. Ενόψει της στροφής αυτής, υπογράμμισε πως «το βασικό όπλο για την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα είναι η κατάρτιση – εκπαίδευση. Είναι λάθος μετά από πέντε χρόνια να καταρτίζονται οι νέοι αγρότες, αυτό πρέπει να γίνεται στην αρχή. Όπως επίσης, κατάρτιση πρέπει να προβλέπεται για το σύνολο των αγροτών όχι μόνον των νέων, αλλά και για το υπηρεσιακό και πολιτικό προσωπικό ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τα ζητήματα και πιο γρήγορα. Ήταν ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές που θέσαμε στην Διαχειριστική Αρχή ενόψει του νέου Προγράμματος στο Υπουργείο. Το φίλτρο για να βρούμε τους πραγματικούς αγρότες είναι η εκπαίδευσή του την ώρα που καταθέτει τα χαρτιά του για να πάρει το πριμ, το οποίο έπρεπε να φθάνει τις 100.000 ευρώ και όχι τις 40.000 ευρώ». Ωστόσο, αναγνώρισε τη σημαντική παρουσία γεωργικού συμβούλου στους νέους αγρότες και κατέθεσε σειρά από προτάσεις που είναι αναγκαίες για το μέλλον.
Νίκος Παυλονάσιος, πρ. Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
«Χρειαζόμαστε στήριξη»
Ο Νίκος Παυλονάσιος, Αγρότης, Πρόεδρος ΠΕΝΑ κατέθεσε σειρά προτάσεων ώστε όσοι νέοι θελήσουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή δίνοντας και αυτός με τη σειρά του έμφαση στην σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία για να πετύχουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα καθώς τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά. Όπως ανέφερε, «στο 2,9% κυμαίνεται το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων αγροτών έως 35ετών στην χώρα μας όταν στην Ευρώπη φθάνει το 20%». Και προσέθεσε: «Τα Πανεπιστήμια και όλοι οι κρατικοί φορείς όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση των αγροτών, πρέπει να αξιοποιηθούν οι μελέτες που έχουν εντοπίσει τα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις απειλές αλλά και να δώσουν κατεύθυνση προς τον αγροτικό τομέα για την καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων».
Τα κενά στην κατάρτιση- γνώση των νέων αγροτών σκιαγράφησε ο Βασίλης Ζαμπετάκης, Γεωπόνος, Νέος Γεωργοκτηνοτρόφος από την περιοχή του Ρεθύμνου. Τόνισε πως «δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί και οργανώσεις ώστε όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να διεκδικήσουν αυτά», ενώ τόνισε πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα ενόψει του νέου προγράμματος για την εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο. Έτσι αναμένεται να δοθεί οικονομική ανάσα σε αγρότες που αυτην την περίοδο την έχουν μεγάλη ανάγκη.
Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μηχανολόγος-Ελαιοπαραγωγός
«Θέλουμε ασφαλείς υποδομές»
Ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μηχανολόγος, Ελαιοπαραγωγός, παίρνοντας τη σκυτάλη αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί ο νομός Χανίων από τις κλιματολογικές αλλαγές και τόνισε μεταξύ άλλων πως «το κράτος πρέπει να φτιάξει σωστές και ασφαλής υποδομές, γεωτρήσεις που να καλύπτουν το χώρο εμβέλειας των καλλιεργειών και να στηριχθεί κυρίως η φυτική παραγωγή». Σημείωσε, επίσης, πως «σε προσωπικό επίπεδο, προσπαθώ να εγκαθιδρύσω μετεωρολογικούς σταθμούς μέσω από τη γεωργία ακριβείας αφού μου δόθηκε η ευκαιρία από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για να αντλώ ως στοιχεία διαχείρισης για την καλλιέργειά μου. Προσωπικά, θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να προχωρήσουμε στις ομάδες παραγωγών για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Μανώλης Καράτζης, νέος κτηνοτρόφος
«Αναγκαία η συλλογική δράση»
Ο Μανώλης Καράτζης, νέος κτηνοτρόφος, προσέθεσε από την πλευρά του πως «οι εποχές έχουν αλλάξει, χρειάζεται να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση – κατάρτιση για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την διάθεση των προϊόντων μας. Θεωρώ πως το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών. Μεμονωμένα δεν θα κερδίσουμε τίποτα, αλλά μόνο με συλλογική δράση και μαζική παραγωγή θα κερδίσουμε καλύτερη τιμή, μείωση δαπανών, ένταξη σε προγράμματα. Μόνο ομαδικά θα προχωρήσουμε μπροστά».
Γιάννης Δακανάλης, Γεωπόνος-Νέος Γεωργοκτηνοτρόφος
«Έλλειμμα συμβουλευτικής»
Ο Γιάννης Δακανάλης, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Νέος Γεωργοκτηνοτροφος σκιαγράφησε από την πλευρά του τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επαγγελματικό επίπεδο όσοι ασχολούνται με την ύπαιθρο δίνοντας έμφαση στην μη επαρκή εκπαίδευση, το έλλειμμα συμβουλευτικής, την έλλειψη νερού για άρδευση αλλά και την έλλειψη κινήτρων. «Η κτηνοτροφία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, όμως η γεωργία έχει μείνει στάσιμη στην περιοχή του Ηρακλείου. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι υψηλός με αποτέλεσμα να υπάρχει στασιμότητα ως προς τον τρόπο καλλιέργειας και ως προς τον τρόπο διαχείρισης των προϊόντων. Δεν υπάρχει φορέας που να ενημερώνει τον κόσμο για νέες ιδέες σε καλλιέργειες και νέες τεχνικές ώστε να διευκολύνουν τη ζωή όλων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι να εκμεταλλεύονται τις ιδέες μας και τα προϊόντα μας και να εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η άρδευση, παρά τις προσπάθειες για φράγματα ή κάποιες γεωτρήσεις», κατέληξε.
Στέλιος Βογιατζής, Γενικός Γραμματέας ΠΕΔ
«Λύση τώρα στους εργάτες γης»
Ο Στέλιος Βογιατζής, Κτηνοτρόφος αιγοπροβάτων Γενικός γραμματέας ΠΕΝΑ ανέδειξε τη δυσκολία εξασφάλισης εργατικού δυναμικού στις γεωργικές ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. «Ο πόλεμος ξεκίνησε από τη στιγμή που αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση – κατάρτιση και σήμερα έχουμε παραγωγούς που ξέρουν πως θα παράγουν μέσα στο χωράφι. Το ζητούμενο είναι η εκπαίδευση να γίνει βιωματική στο χωράφι γιατί θα μείνουμε στον ίδιο παρανομαστή», ανέφερε, ενώ εστίασε και στο πρόβλημα της μη εξεύρεσης αλλοδαπών εργατών γης. «Θέλουμε νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι στις δομές και θέλουν να εργαστούν στις επιχειρήσεις μας. Είναι στο χέρι της πολιτείας να δώσει λύση», ανέφερε.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΓΡΟΤΙΚΑ