Με ικανοποίηση, προσδοκίες, αλλά και προβληματισμό, μεταξύ των επαγγελματιών, άνοιξαν μετά από έξι μήνες τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Αχαΐα. Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί ποδός, για την τήρηση των μέτρων και την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει ο φόβος μήπως τα κρούσματα εκτοξευθούν και οδηγηθούμε σε ένα νέο κλείσιμο καταστημάτων που θα ήταν ολέθριο εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Εκείνο που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης ήταν η δίψα του κόσμου για να μπορέσει να επιστρέψει στις παλαιότερες συνήθειές του και να απολαύσει ένα καφέ ή ένα φαγητό μαζί με την παρέα του σε εξωτερικό όμως χώρο. Η κίνηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στα καφέ και τα εστιατόρια και όσο περνούν οι ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, διαβλέποντας έναν Μαϊο ιδιαίτερα ανταποδοτικό από άποψη τζίρων. Εκείνο όμως που επισημαίνεται είναι η ανάγκη επαναπροσδιορισμού ορισμένων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το να επιτρέπεται στα καταστήματα να λειτουργούν με μουσική και να διευρυνθεί και το ωράριο λειτουργίας τους. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το χειρότερο φαινόμενο που παρατηρείται μόλις κλείσουν τα καταστήματα, αυτό του συνωστισμού στις πλατείες, κυρίως από νεολαίους, που χωρίς καμία προφύλαξη πλησιάζουν συνομιλικούς τους και παραμένουν μέχρι αργά το βράδυ, προσπαθώντας υποτυπωδώς να διασκεδάσουν. Εφόσον δοθεί η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου και επιστροφής της μουσικής στα καταστήματα, θα υπάρξει και η ουσιαστική «αποσυμπίεση» στις πλατείες.
Μιλώντας στο symboulos.gr ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας: «Υπήρξε κατακλυσμιαία προσέλευση του κόσμου σε όλα τα μαγαζιά. Και τις τρεις ημέρες η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Υπήρξε ανάγκη από τον κόσμο να βγει, να φάει, να δει τους φίλους του κλπ. Είδαμε «λαχτάρα» για την εστίαση και γέμισαν όλα τα καταστήματα». Εκείνο που επίσης παρατηρεί είναι ότι επειδή το ωράριο παραμένει μέχρι τις 11.00 το βράδυ, οι νέοι εγκαταλείπουν τα καταστήματα και συνεχίζουν στις πλατείες. «Συνεχίζουν τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι» στις πλατείες και τις παραλίες. Και όσο ζεσταίνει ο καιρός τόσο θα συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο. Εάν δεν αποφασίσουν αμέσως το ωράδιο να είναι συνεχές μέχρι και τις 2.00 τα ξημερώματα που επιτρέπει ο νόμος, δεν θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο των υπαίθριων συναθροίσεων. Επίσης λόγω της απαγόρευσης της μουσικής, τα μπαρ και τα καφέ δεν έχουν μουσική, κάτι που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους. Είναι ανούσιο μέτρο το να μην επιτρέπεται η μουσική, την ώρα που ο νόμος ορίζει ανώτατο όριο τα 80 ντεσιμπέλ. Το νόμιμο όριο είναι λιγότερο από την οχλαγωγία που προκαλεί ο κόσμος συρρέοντας στα καταστήματα», εξηγεί ο κ. Στεργίου. Μια εκκρεμότητα που επίσης παραμένει είναι τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους, όπου απαγορεύεται να παραμένουν οι πελάτες. Πολλά καταστήματα έχουν τεράστιους εσωτερικούς χώρους τους οποίους θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με ανοικτά παράθυρα αυτή την περίοδο. «Αν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι αλλάξει ο καιρός και σημειωθεί ένα ανεμόβροχο ή ένας αέρας, τότε δεν θα μπορούν τα καταστήματα να βάλουν τους πελάτες τους μέσα. Τα καταστήματα στο εσωτερικό τους διαθέτουν ισχυρούς αερισμούς. Είναι πιο προστατευμένο οι πελάτες στο εσωτερικό των καταστημάτων. Και αυτό το λέω διότι στον εξωτερικό χώρο, ένας πλάγιος άνεμος φέρνει το αερόλυμα από το ένα τραπέζι στο άλλο, μέσα δεν γίνεται αυτό γιατί υπάρχει κάθετη υπαγωγή των αερίων»αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Σε σχέση με το οικονομικό υπόβαθρο υπό το οποίο έγινε η επανεκκίνηση, ο κ. Στεργίου τονίζει ότι «ήταν πολύ δύσκολο το άνοιγμα και πολλά καταστήματα άνοιξαν με δανεικά». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «πολλά μαγαζιά δεν πήραν χρήματα από τις διάφορες επιστρεπτέες προκαταβολές επειδή ήταν μικρά. Αυτά τα καταστήματα άνοιξαν με δανεικά είτε από την οικογένεια είτε από το φιλικό περιβάλλον. Υπάρχουν καταστήματα επίσης, κυρίως μπαρ, που δεν έχουν καθόλου εξωτερικούς χώρους και αυτά παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστά. Γι’ αυτά θα πρέπει να υφίσταται το καθεστώς της οικονομικής βοήθειας και οι επιστρεπτέες, μέσω της ενίσχυσης των ενοικίων τους. Και αυτό για να μπορέσουν να βιοποριστούν. Είναι άδικο να λειτουργούν συγκεκριμένα καταστήματα και άλλα να παραμένουν κλειστά» καταλήγει ο κ. Στεργίου. Οι μόνοι λόγοι που σε αυτά τα καταστήματα δεν δόθηκε το «πράσινο φως» ήταν χωροταξικοί και όχι οικονομικοί. Το βάρος που δίνει πλέον ο κλάδος είναι να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν κρούσματα στα καταστήματά τους.
«Στα καταστήματα δεν κινδυνεύει κανείς»
Από την πλευρά του το μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης Πάτρας «Εστίαση Πάτρας» Τάκης Ματθαιόπουλος αναφέρει ότι «η κίνηση ήταν αυξημένη, υπάρχει μεγάλη δουλειά από το άνοιγμα της περασμένης Δευτέρας. Κυρίως τα καφέ τη Δευτέρα και την Τρίτη τα εστιατόρια. Κατά γενική ομολογία τα μέτρα τηρήθηκαν στο 95% των καταστημάτων. Μελανό σημείο είναι η συνέχιση των κορωνοπάρτι στις πλατείες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Αυτό δείχνει ότι εάν δεν επεκταθεί το ωράριο και δεν επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα, τα κορωνοπάρτι θα συνεχίσουν να υφίστανται. Κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο. Αντίθετα στα καταστήματα εστίασης με τις μάσκες και όλα τα μέτρα, ο κόσμος δεν κινδυνεύει». Σε σχέση με το ωράριο, ο ίδιος τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διεύρυνσής του και είναι πιθανό στις 15 Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός, αυτό να έχει επιτευχθεί. Το ίδιο και με το μέτρο της μουσικής το οποίο εκτιμάται και αυτό ότι θα αλλάξει γρήγορα. Καταργούνται τα SMS; Σημειωτέον ότι η μετάβαση σε κατάστημα γίνεται με κωδικό 6 στο 13033 και υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών, κάτι που η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το επόμενο διάστημα. Σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στα sms και την κατάργησή τους. Ειδικότερα, μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης αλλά και τις μετακινήσεις στη διάρκεια των γιορτινών ημερών, επισήμανε πως «αυτό είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά δεν είναι το τελευταίο βήμα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε -γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο και λόγω του καιρού που ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τον οδικό χάρτη εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια έξαρση και από τις 15 Μαΐου και μετά θα δούμε τι μπορεί να επανεξεταστεί. Δεν είναι όμως της παρούσης», τόνισε αναφερόμενη παράλληλα στο γεγονός πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα, που πάντως παραμένει ψηλά.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ