«Ελπίζουμε ότι οι νέες εξελίξεις θα επηρεάσουν θετικά στην χώρα μας και διεθνώς και θα διαμορφώσουν τον πρωτογενή τομέα τα επόμενα χρόνια. Η γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάζει και έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στο παρόν και στο άμεσο μέλλον. Ιδιαίτερα για την χώρα μας, η οποία χαρακτηρίστηκε από δομικές αδυναμίες και ελλείψεις και η ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις είναι επιτακτική» ανέφερε εισαγωγικά ο Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/4 με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παρατήρησε πως «η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, η αποτελεσματικότητα και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, η αειφορία της παραγωγής, η διαμόρφωση νέων τάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και να εγγυάται την διατροφική ασφάλεια, η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών και η δίκαιη ανάπτυξη, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν δομικά εργαλεία αυτών των προκλήσεων, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση του ενεργειακού και υδατικού αποτυπώματος, η ψηφιακή γεωργία, η γενετική και βιοτεχνολογία είναι προτεραιότητες και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση του Πρωτογενούς Τομέα στα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπασωτηρόπουλος έκλεισε τις εργασίες της εκδήλωσης με εμπεριστατωμένη εισήγηση με θέμα: «Γενετικός και μορφολογικός χαρακτηρισμός με στόχο την ανάπτυξη πολλαπλασιαστικού υλικού στα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά και τις παραδοσιακές ποικιλίες». Τόνισε πως έλλειψη που παρουσιάζει η χώρα μας σε πολλαπλασιαστικό υλικό σε συγκεκριμένες κατηγορίες φυτών αγγίζει το 75% με αποτέλεσμα τις εισαγωγές ειδών από το εξωτερικό με απώλεια συναλλάγηματος. Επεσήμανε την ανάγκη για μακροχρόνιο σχεδιασμό, για ανάπτυξη εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού, ιδιαίτερα στις κηπευτικές καλλιέργειες και στα αρωματικά φυτά.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Βασίλη Παπασωτηρόπουλου