Ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, διδάκτορας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, μίλησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΕΑΠ την Τετάρτη 21/4 και αναφέρθηκε στα μικροπλαστικά στα καλλιεργούμενα είδη.
Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα και η ιλύς των βιολογικών καθαρισμών χρησιμοποιούνται για την άρδευση και λίπανση καλλιεργειών αντίστοιχα. Εκτός από τα σημαντικά χαρακτηριστικά βελτίωσης του εδάφους, η εφαρμογή τους φέρει ένα αρκετά σημαντικό φορτίο ρύπων, όπως βαρέα μέταλλα, τοξικές ενώσεις, φαρμακευτικά και μικροπλαστικά, που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει αθροιστικά σε σημαντικές ποσότητες.
«Μελέτες έδειξαν ότι στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων απομακρύνουν το 90-98% μικροπλαστικών από τα επεξεργασμένα λύματα, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα παραμένει στη λάσπη μετά την επεξεργασία» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Άλλες πηγές μικροπλαστικών σε γεωργικά εδάφη είναι οι εξής:
Η εφαρμογή πλαστικών φύλλων για υψηλή και χαμηλή κάλυψη θερμοκηπίων για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εδάφους και για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των ζιζανίων.
Η περίπτωση τα συγκεκριμένα πλαστικά να εκτίθενται στον ήλιο (ακτινοβολία UV), να καταστρέφονται, και να γίνονται μικρά θραύσματα και μικροπλαστικά.
Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση του φορτίου αστικών σε αγροτικά εδάφη μετά την εφαρμογή υποπροϊόντων βιολογικών καθαρισμών είναι η εξής:
Ένα εύρος από 0 έως 52.000 μικροπλαστικών ανά m3, από τις οποίες η τιμή 10.000 μικροπλαστικών ανά m3 μπορεί να θεωρηθεί ως η μέση τιμή.
Τα μικροπλαστικά, μπορούν να εισέλθουν και να επηρεάσουν ενδεχομένως:
– τα οικοσυστήματα του εδάφους,
– τις καλλιέργειες και
– το ζωικό κεφάλαιο
Τα κύρια χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις κινήσεις των μικροπλαστικών στο έδαφος είναι:
– το μέγεθος, η υδροφοβία, η πυκνότητα και το σχήμα (ίνες, σφαιρίδια, αφρός)
– τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους, τους πόρους του εδάφους, τις γεωργικές δραστηριότητες.
Πάντως το συμπέρασμα το οποίο συνάγεται είναι ότι
μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις μικροπλαστικών με εμφανείς επιπτώσεις τόσο στην πανίδα του εδάφους όσο και στα φυτά.
Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει.
«Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα παρακολούθησης και μελέτη εκτίμησης κινδύνων, τώρα που οι συγκεντρώσεις των μικροπλαστικών είναι χαμηλές στα καλλιεργούμενα εδάφη, καθώς στο μέλλον θα κληθούμε να επιλύσουμε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπαιωάννου.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου