Ο Δημήτρης Σάββας, από το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΕΑΠ την Τετάρτη 21/4 στην Υδροπονική Καλλιέργεια, που αποτελεί μια σύγχρονη μορφή παραγωγής στα θερμοκήπια.
Με αυτή τη μέθοδο οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται είτε απευθείας σε υδατικό διάλυμα ανόργανων αλάτων τα οποία χρησιμοποιούνται από το φυτό ως θρεπτικά στοιχεία (θρεπτικό διάλυμα). Είτε σε πορώδη στερεά υλικά τα οποία καλούνται υποστρώματα και διαβρέχονται τακτικά με θρεπτικό διάλυμα στα πλαίσια της άρδευσης του φυτού.
Το πιο κρίσιμο είναι ότι οι λειτουργίες του εδάφους πρέπει να υποκατασταθούν με άλλα μέσα στις υδροπονικές καλλιέργειες. Αυτό θα γίνει με τους εξής τρόπους:
- Παροχή νερού στα φυτά
- Παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά
- Παροχή οξυγόνου στη ρίζα
- Στήριξη των φυτών
Επί της ουσίας στις καλλιέργειες εκτός εδάφους το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται εξ’ ολοκλήρου εκτός του φυσικού εδάφους με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχει στην διάθεσή του αρκετό νερό για να μπορεί να επιτελεί τις απαραίτητες λειτουργίες για την ζωή του φυτού.
Οι ρίζες αναπτύσσονται είτε απευθείας σε υδατικό διάλυμα ανόργανων αλάτων τα οποία χρησιμοποιούνται από το φυτό ως θρεπτικά στοιχεία (θρεπτικό διάλυμα). Το διάλυμα αυτό είναι ένα αραιό υδατικό διάλυμα όλων των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τα φυτά, τα οποία βρίσκονται διαλυμένα στο νερό:
– είτε ως ιόντα ανόργανων αλάτων
– είτε ως ευδιάλυτες ανόργανες χημικές ενώσεις – είτε ως ευδιάλυτες οργανικές χημικές ενώσεις.
Τόνισε ακόμη ότι η σκοπιμότητα της καλλιέργειας σε θερμοκήπιο είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίζονται τα παθογόνα του εδάφους.
«Ξεκινάμε με μια απολύμανση του χώρου του θερμοκηπίου και οι συνθήκες μας επιτρέπουν να κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό», τόνισε ο κ. Σάββας.
Επίσης ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας μας παρέχει αυξημένες δυνατότητες ισόρροπης θρέψης και λίπανσης. Λόγω των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης μεθόδου έχουμε υψηλές παραγωγές. Ειδικά στα καρποδοτικά κηπευτικά οι παραγωγές είναι εξαιρετικά μεγάλες. Επιπρόσθετα, σε φυλλώδεις καλλιέργειες όπως είναι το μαρούλι μπορούμε να καλλιεργήσουμε περισσότερες φορές το χρόνο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο χρόνος που απαιτείται για την ωρίμανση είναι μικρότερος με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη παραγωγή.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Σάββα