Από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δρ Σπυρίδων Μαντζούκας, Γεωπόνος-Εντομολόγος, περιέγραψε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη 20/4 τον τρόπο που οι εντομοπαθογόνοι μύκητες αποτελούν αποτελεσματικό μέσο βιολογικής καταπολέμησης εντόμων.
«Υπάρχουν πάνω από 750 παθογόνων μυκήτων που έχουν απομονωθεί από έντομα. Το εργαστήριο μας έχει απομονώσει πάνω από 600 παθογόνα μυκήτων που προέρχονται μόνο από την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ματζούκας.
Περιέγραψε μάλιστα τους εχθρούς των φυτών όπου θα μπορούσε να βρει εφαρμογή η συγκεκριμένη μέθοδος όπως ο μύκητας από το Γένος Beauveria, που είναι ο πρώτος ταξινομικός χαρακτηρισμός του μύκητα που προκαλούσε την ασθένεια –white muscardina.
Στη συνέχεια περιέγραψε την τεχνική που ακολουθεί το Εργαστήριο για να απομονώσει τους συγκεκριμένους μύκητες με μια ειδική μέθοδο. Μάλιστα συγκεντρώνουν μύκητες και από άλλα μέρη της χώρας όπου η πανίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Η εξέταση γίνεται σε διάφορα στάδια: αρχικά με την επιβεβαίωση σπορίων του μύκητα και ακολούθως με τη ,μοριακή ταυτοποίηση (PCR), με την ενίσχυση των ITS rDNA περιοχών σε δεύτερο στάδιο (in house τεχνική) (Τεχνικές Omics) .
«Χρησιμοποιούμε να δουμε εάν τα έντομα που έχουμε ως εκτροφές είναι ευαίσθητα στους μύκητες που βγάζουμε από το έδαφος. Δεν χρησιμοποιούνται οι μύκητες απευθείας στα έντομα. Αλλά βάζουμε το μύκητα μέσα στο φυτό με αποτέλεσμα να μειώνουμε τα ψεκάσματα και τη χρήση χημικών» ξεκαθάρισε ο κ. Ματζούκας.
Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι ο εντομο-αποθητικός μύκητας που εισέρχεται στον οργανισμό ενός φυτού όχι μόνο καταπολεμά τα έντομα που προσπαθούν να τον προσβάλλουν, αλλά να αυξήσουν το ύψος του φυτού.
Ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μέθοδος, ο κ. Ματζούκας τα εντόπισε στις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον το τελευταίο διάστημα.
«Για να χρησιμοποιήσουμε έναν τέτοιο μύκητα πρέπει να είμαστε εκπαιδευμένοι ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά υγρασίας. Έχει επίσης έναν αργό τρόπο δράσης και χρειαζόμαστε επτά ημέρες για να εποικίσει όλο το φυτό. Καθ όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του φυτού δεν θα χρειαστεί να κάνουμε άλλη επέμβαση για την καταπολέμηση των ζωικών εχθρών» παρατήρησε ο κ. Ματζούκας.
Επεσήμανε ακόμη ότι δεν έχει υπάρξει ευρεία εμπορική χρήση με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστή η συγκεκριμένη μέθοδος που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες.
Η εμπορική αξιοποίηση από την άλλη απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό που να γνωρίζει τη συγκεκριμένη μέθοδο. Ως προς την προληπτική εφαρμογή της, ο κ. Ματζούκας σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει, μπορεί όμως αυτή να γίνει όταν ο μύκητας τοποθετηθεί ως ενδόφυτο.
«Οι μεγάλες προοπτικές του είναι ότι δεν είναι τοξικό. Και τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το όταν θα πάψουν να χρησιμοποιούνται χημικά εντομοκτόνα που έχουν τοξικότητα. Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό, βρίσκεται εδώ» κατέληξε ο κ. Ματζούκας.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σπύρου Μαντζούκα