Από το 1977 η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), σε μια προσπάθειά ανάδειξης του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συμμετέχει στον εορτασμό της σήμερα και ώρες 11.00-12.30 με το ψηφιακό διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Archaeological Museum of Patras meets Erasmus”, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εξήντα (60) συνολικά μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων από την Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία και Τσεχία στο πλαίσιο “Erasmus+ ΚΑ229 «ECOgeeks in action – promoting science and ecology in primary classroom”.
Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές
Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας.
Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.
Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.
Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη