Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών εισάγεται σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας της χώρας, με συνολικά 42 κατηγορούμενους και διεθνείς διασυνδέσεις σε πέντε χώρες της Ευρώπης, που εξάρθρωσε τον Οκτώβριο του 2016 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.
Ως «εγκέφαλοι» της φερόμενης από το κατηγορητήριο εγκληματικής οργάνωσης, είναι ένας 73χρονος Ελληνογερμανός μαζί με την 55χρονη Γερμανίδα σύζυγό του. Επίσημα εμφανίζονται ως φιλότεχνοι, αλλά, μαζί με τον γιο τους που βρίσκεται στη Γερμανία, κατηγορούνται ότι κινούσαν τα νήματα ενός διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Δικάζονται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως καταχραστές του δημοσίου, υπεξαίρεση μνημείων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Μαζί τους στο εδώλιο, πρόκειται να κάτσουν ως συγκατηγορούμενοι, 39 Ελληνες από πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ άλλων και από την Αχαϊα, καθώς και αλλοδαποί.
Φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας στο εξωτερικό περίπου 1.000 αρχαιοτήτων, που περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων, κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, αγάλματα κ.ά.
Η σπείρα είχε αποκομίσει κ ποσό ύψους 650.000 ευρώ από 93 παράνομες πωλήσεις αρχαίων ευρημάτων τα οποία χρονολογούνται από το 600 π.Χ. έως το 1700 μ.Χ.
Στις έρευνες που έγιναν αποκαλύφθηκε ότι η σπείρα είχε ακόμα στην κατοχή της 2.024 αρχαία νομίσματα και 126 αρχαία αντικείμενα, όπως ειδώλια, δαχτυλίδια-σκουλαρίκια-πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, έναν βυζαντινό σταυρό, δύο σπαθιά, ένα κιονόκρανο.
Παράλληλα, οι έρευνες έφεραν στο φως και δύο αγάλματα, μεσαιωνικά, από την εποχή των Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα και εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση είχε δομημένη ιεραρχία, με προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ των μελών της, αναπτύσσοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης και λειτουργώντας σε υποομάδες ως εξής:
♦ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΙΣ: Ομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας επέλεγαν τους τόπους για λαθρανασκαφή των αρχαίων αντικειμένων, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς. Στη συνέχεια με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικών εργαλείων, προέβαιναν, κυρίως βραδινές ώρες ώστε να μη γίνονται εύκολα αντιληπτοί, σε διενέργεια παράνομων ανασκαφών, με σκοπό την ανακάλυψη και την κλοπή αρχαιολογικών ευρημάτων.
♦ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ: Προέβαιναν στην αρχική εκτίμηση της αξίας των ευρημάτων και στη συνέχεια αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεσή τους.
♦ΑΡΧΗΓΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ: Συγκέντρωναν τις αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαν από τη χώρα και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.
♦ΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ: Αυτοί αποτελούσαν τους τελικούς αποδέκτες των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Για τους εν λόγω οίκους έχει αποδειχθεί ότι είχαν στην κατοχή τους αρχαία ελληνικά νομίσματα τα οποία και δημοπράτησαν, βάζοντας την επιγραφή «νομίσματα άγνωστης προέλευσης».
Οι ιδιοκτήτες των οίκων, σε συμφωνία με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και έχοντας σκοπό την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής τιμή πώλησης των κλεμμένων, κατά τη διάρκεια της ζωντανής δημοπρασίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προέβαιναν σε προσφορές με στόχο να αυξήσουν την τιμή, ώστε να αναγκάσουν τον πραγματικό ενδιαφερόμενο αγοραστή να προσφέρει με τη σειρά του συνεχώς υψηλότερη τιμή δημοπράτησης.
Η αρχηγική ομάδα
Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από συντονισμένη δράση της Αστυνομίας, ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία της Ελλάδας και ειδικότερα σε Πάτρα, Αίγιο, Ρόδο, Λάρισα, Τρίκαλα, Πύργο, Αγρίνιο, Κόρινθο και Δράμα.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ