Του Θωμά Κουτρούμπα, Βιολόγου-Μέλους της ΟΙΚΙΠΑ, Γραμματέα ΔΣ του ΦΔ Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου
Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της πρόσφατης (2-11-2021) ανακοίνωσης της ΟΙΚΙΠΑ για την προκλητική απαξίωση του Φορέα Διαχείρισης της Στροφυλιάς από τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με συνέπεια την αδυναμία λήψης κρίσιμων αποφάσεων, οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν: Νέες αυθαιρεσίες στην πολύπαθη (και προσφάτως κατεστραμμένη) λουρονησίδα του Κοτυχίου ετοιμάζονται και για τους αρμόδιους …πέρα βρέχει!
Στην ανακοίνωσή μας γράφαμε (προφητικά!) «Κάποιοι φαίνεται πως με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών ετοιμάζονται να αυθαιρετήσουν!» Η επιβεβαίωση ήρθε την επόμενη μέρα. Σε αυτοψία που έγινε στις 3-11-2021 από τους φύλακες του Φορέα, διαπιστώθηκε ότι χωματουργικό μηχάνημα βρίσκεται στη λουρονησίδα προκειμένου να αρχίσουν εργασίες αποκατάστασης, φυσικά χωρίς μελέτη και αδειοδότηση όπως επιβάλει η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης και αναδείχτηκε με όλη της τη…μεγαλοπρέπεια η παθογένεια της περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας, αλλά και οι ευθύνες τόσο του τοπικού Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2010
Η ιστορία της διάβρωσης της λουρονησίδας που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από την ανοιχτή θάλασσα (αποτέλεσμα φυσικών-αλλαγή του σημείου εκβολής του Πηνειού- αλλά και ανθρωπογενών διεργασιών και παρεμβάσεων) ξεκίνησε το 2010 όταν οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, είχαν σαν αποτέλεσμα το «σπάσιμο» της λουρονησίδας και την απώλεια της ιχθυοπαραγωγής του εκεί συνεταιρισμού. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε το 2011 και έγινε επιτακτική η ανάγκη επιστημονικής και μόνιμης λύσης του προβλήματος.
Οι αυθαίρετες επεμβάσεις (μπαζώματα) που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγγελία της ΟΙΚΙΠΑ και την επέμβαση της τόσο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας όσο και του ΣΥΓΑΠΕΖ (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) το οποίο καταγράφει την υπόθεση στο Μητρώο Υποθέσεων Περιβαλλοντικής Ευθύνης.
Τι χρειάζεται λοιπόν για να αποκατασταθεί η λουρονησίδα:
Τρία πράγματα: Επιστημονική μελέτη, χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου.
Πόσα χρόνια χρειάζονται για τα παραπάνω;
Απάντηση: Μία δεκαετία δεν φτάνει!!!
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Ας τα δούμε συνοπτικά, μιας και η αναλυτική παρουσίαση των δυσκολιών, των καθυστερήσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων και αγκυλώσεων θα απαιτούσε πολλές σελίδες. Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και αναλαμβάνει δράση, για την οριστική και με επιστημονικό τρόπο, αντιμετώπιση του θέματος της αποκατάστασης της λουρονησίδας, κάνοντας τις παρακάτω ενέργειες;
- Αναθέτει στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) την εκπόνηση «ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΤΟΠΟΥ 2120 ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Λ/Θ ΚΟΤΥΧΙΟΥ» Η εν λόγω εμπειρογνωμοσύνη αποσκοπούσε στην εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και στην πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση του διαβρωμένου τμήματος των θινών. Η μελέτη παραδίδεται το 2015 και παρουσιάζεται στο κοινό σε ειδική εκδήλωση στα Λεχαινά.
- Η δεύτερη ενέργεια του Φορέα ήταν η οριοθέτησης του αιγιαλού. Η οριοθέτηση του αιγιαλού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων στην εν λόγω περιοχή. Πόσο κράτησε αυτή η διαδικασία; Μόλις 5 χρόνια. Η οριοθέτηση άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2017.
- Η Τρίτη ενέργεια του Φορέα ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Έτσι ο Φ.Δ. ενέταξε τη διαχειριστική δράση Π.4.2 με τίτλο: «Υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της αμμολωρίδας Λ/Θ Κοτυχίου-αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας τύπου οικοτόπου 2110*2120», η υλοποίηση της οποίας στηρίζεται στην προαναφερόμενη εμπειρογνωμοσύνη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ.
Άρα από το 2017 έχουν εξασφαλιστεί, η μελέτη, η οριοθέτηση του αιγιαλού και η απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Τι απομένει: Η εκτέλεση του έργου.
Μη βάλετε στοίχημα για το πότε θα γίνει αυτό! Θα χάσετε!
Η…ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Για να μπορέσει λοιπόν να υλοποιηθεί το έργο απαιτείται πρωτίστως η εκπόνησηMΠE (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και επειδή ο Φορέας δεν μπορεί να την εκπονήσει, καθώς δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία, θα πρέπει να συνάψει προγραμματική σύμβαση με υπηρεσία που να διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της υπηρεσίας.
Απευθύνεται στον τοπικό Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, με δύο επιστολές. Η πρώτη στις 11/11/2020 (Αρ. Πρωτ.: 1377) και η δεύτερη στις 16/02/2021 (Αρ. Πρωτ.: 197). Ο Δήμος αξιώθηκε να απαντήσει πως η τεχνική υπηρεσία του αδυνατεί να εκπονήσει την ΜΠΕ καθότι έχει τρεις μόνο υπαλλήλους στο δυναμικό της και έχει επιβαρυνθεί με πληθώρα μελετών του Δήμου. (Λες και το Κοτύχι και η «Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία ΚΟΤΥΧΙ A.E» δεν ανήκουν στο Δήμο)
Παίρνει των οματιών του ο Φορέας και στις 27/4/2021 (Αρ. Πρωτ.: 532) απευθύνεται στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που έχει (ωραιότατη) τεχνική υπηρεσία και εκτελεί (πλήθος) μελέτες ζητώντας, τι άλλο, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση ΜΠΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ της περιφέρειας: Ουδεμία μέχρι τούτη την ώρα που συζητάμε…πως θα σώσουμε το Κοτύχι. Ελπίζουμε έστω και τώρα να υπάρξει ανταπόκριση!
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Έντεκα χρόνια μετά το πρώτο σπάσιμο της λουρονησίδας του Κοτυχιού βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο. Οι ψαράδες κινδυνεύουν να χάσουν ΚΑΙ τη φετινή παραγωγή χελιών και άλλων ψαριών, πιέζοντας το Φορέα να επιτρέψει το παράνομο και χωρίς μελέτη και αδειοδότηση μπάζωμα, ο Δήμος νίπτει τας χείρας του και η Περιφέρεια δεν καταδέχεται ούτε να απαντήσει στο Φορέα.
Όταν λοιπόν ξαναπάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, οι υπεύθυνοι (θα) έχουν ονοματεπώνυμο: Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.