Ένα ισχυρό οικονομικό και επενδυτικό εργαλεία αποτελεί το πρόγραμμα CLLD/LEADER Αλιείας στην Αχαΐα, όπως αναδείχτηκε στη συνεδρία που έγινε με τη συμμετοχή της «Αχαΐα Αναπτυξιακής ΑΕ» στο διαρκές Forum Αγροτικής Ανάπτυξης, που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Για το πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την περασμένη Τετάρτη στην ειδική συνεδρία που μεταδόθηκε ζωντανά τόσο στο επίσημο site της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr, και από το Facebook της «Αχαΐα Αναπτυξιακής Α.Ε.» https://www.facebook.com/achaiasa. Καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος η 15η Δεκεμβρίου.
Η Ηρώ Τσιμπρή, Διευθύντρια της «Αχαΐα Αναπτυξιακή» και συντονίστρια του προγράμματος Leader τόνισε ότι: « Το Leader είναι ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Μετά την προκήρυξη δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες τοπικής δράσεις, όπως η δική μας, προκειμένου να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την περιοχή τους. Ουσιαστικά έχουμε ένα τοπικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής. Το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες της Αχαΐας. Για πρώτη φορά το Leader περιλαμβάνει και δράσεις που στόχο έχουν την αειφόρο ανάπτυξη της Αλιείας στην περιοχή. Όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη , δεν μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα αποκλειστικά, αλλά και δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που θα συμβάλλουν στο αναπτυχθεί και να είναι βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Η Αλιεία, στοχευμένα, θα κάνει πρόσθετες δράσεις για τη βελτίωση της περιοχής. Είμαστε ταυτισμένοι με το Leader γιατί είναι ένα πρόγραμμα που το φέραμε και χρειάζεται φορείς όπως εμείς για να υλοποιηθεί. Μέτοχοι μας είναι όλοι οι Δήμου του Νομού , οι τρεις παραγωγικοί φορείς της περιοχής, καθώς επίσης και το Επιμελητήριο».
Ο Γιώργος Κατής, Προϊστάμενος Μονάδας Β 1 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας ανέφερε ότι: «Στόχος του leader είναι να ενισχύσει την τοπική διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν προγράμματα που εκπονούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό χώρο αλλά από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος σε 13 εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν και από το ταμείο της Αλιείας. Η καλή εφαρμογή μας έδωσε αισιόδοξα μηνύματα και στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του leader Αλιείας σε 33 περιοχές της χώρας ,δηλαδή τις τριπλασιάσαμε. Προαπαιτούμενο η απόσταση δέκα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, από ποτάμια ή λίμνες. Αυτή είναι η περιοχή δραστηριοποίησης των επενδύσεων της Αλιείας».
Ως προς τη χρηματοδότηση του προγράμματος η Μαρία Μπερτάκη, στέλεχος και αυτή της μονάδας Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας αναφέρει ότι : «Για την Αχαΐα έχουν εκχωρηθεί τρία εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος, εκ των οποίων τα δύο έχουν εκχωρηθεί στην Αναπτυξιακή για να τα χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσος φορέας. Ο ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την τοπική κοινωνία. Σημαίνει ότι έχει ένα τόσο σημαντικό χρηματικό ποσό τα οποία τα διαχειρίζεται αυτή. Αυτό σημαίνει ότι βγάζει προσκλήσεις για τα χρήματα, εντάσσει τα έργα και τα παρακολουθεί. Ο κάθε φορέας έχει να κάνει με την Αναπτυξιακή και δεν είναι το ίδιο ως αντιμετώπιση μιας απρόσωπης διαχειριστικής αρχής».
Ο Παναγιώτης Μπουτόπουλος, Γεωπόνος και εξωτερικός συνεργάτης της «Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ», παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, τους προϋπολογισμούς και τους κλάδους υλοποίησης του. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτόπουλος το πρόγραμμα αφορά τον Δήμο Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Αιγιαλείας. Η τοπική στρατηγική του προγράμματος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της αλυσίδας μεταξύ του αγροδιατροφικού τομέα , τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, τη διαφοροποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των δράσεων και των παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή. Επίσης προβλέπει υλοποίηση κοινωνικών δράσεων για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας. Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης της ποιότητας και του τοπικού πληθυσμού και τέλος τη διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
Ο Γιώργος Κανελλόπουλος, εξωτερικός συνεργάτης της «Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ» είπε ότι το πρόγραμμα για την περιοχή είναι «ένα γοητευτικό πρόγραμμα με προσγειωμένους στόχους και απευθύνεται σε ανθρώπους με οικονομική αδυναμία, όπως οι αλιείς. Επίσης στο πρόγραμμα ενισχύεται μεταξύ άλλων ο αλιευτικός τουρισμός, μια δραστηριότητα ανερχόμενη, με διεθνή αναγνώριση και ανθρώπους με υψηλή οικονομική στάθμη. Μια δυναμική ομάδα που είναι ερωτευμένη με τον αλιευτικό τουρισμό. Εμείς θα μπορούμε να κερδίσουμε πολλά εφόσον καταφέρουμε και τον ενισχύσουμε».