Η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών διοργάνωσε με επιτυχία το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2021, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας, εκδήλωση με θέμα: «Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης του κατά την Επανάσταση του 1821», την οποία τίμησαν με την παρουσία τους και απόγονοι της οικογένειας.
Η ιστορικός Γιώτα Καΐκα – Μαντανίκα στην ομιλία της με τίτλο: «Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος: Η ζωή και το έργο του», φώτισε πολύπλευρα την προσωπικότητά του παρουσιάζοντας διεξοδικά ιστορικά στοιχεία για την Ηπειρωτική καταγωγή, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του επιτυχημένου έμπορου, γαιοκτήμονα και εφοπλιστή, την κοινωνική δράση και προσφορά, τη μύησή του στη Φιλική Εταιρεία, την ενεργό συμμετοχή στον Αγώνα, την εκλογή του ως πληρεξούσιο στις Εθνοσυνελεύσεις της Επιδαύρου και του Άστρους, τη συμμετοχή στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου ως μέλος της Διευθυντικής Επιτροπής Δυτικής Ελλάδος και το θάνατό του κατά την Έξοδο.
Ο ιστορικός (Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας), τμήμα κοινοβουλευτικών αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής Στάθης Κουτρουβίδης μίλησε με θέμα: «Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και η δράση του μέσα από ένα αρχείο». Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη σημασία της μελέτης του υλικού του οικογενειακού αρχείου (αντίγραφο του οποίου διασώζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Πατρών), που αφορά στη δράση που ανέπτυξε από τα τέλη του 18ου αιώνα και έπειτα (εμπορικές συναλλαγές, αγοραπωλησίες κ.ά.) και τη δραστηριότητα της οικογένειας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Η έρευνα και η μελέτη ατομικών ή και οικογενειακών περιπτώσεων της γενιάς των αγωνιστών και των επιγόνων της στο 19ο αιώνα, είναι δυνατό να συμβάλει όχι μόνο στην αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς και στην κατανόηση του πλέγματος των οικονομικών σχέσεων αλλά και των προεκτάσεων των σχέσεων αυτών στη διαμόρφωση της μετά-επαναστατικής περιόδου κατά την οποία επικρατούν στην πόλη δύο κυρίαρχες κοινωνικές ομάδες που επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους: οι πρόκριτοι της οθωμανικής περιόδου και οι ετερόχθονες έμποροι που έχουν έρθει στην περιοχή.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου επεσήμανε ότι ή επιλογή του Ι. Παπαδιαμαντόπουλου, φιλικού, πρωτεργάτη της Επανάστασης και πολιτικού ηγέτη των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, έγινε ακριβώς διότι δεν έχει ακόμα τύχει της αναγνώρισης που θα του άξιζε. Την εκδήλωση που ολοκληρώθηκε μετά από συζήτηση των ομιλητών με το κοινό και εμπλουτίστηκε με τις παρεμβάσεις των Νίκου Τόμπρου και Νίκου Τζανάκου συντόνισε ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Σιδερόπουλος. Ο οποίος ανέφερε πως μια νοητή γραμμή στην άνω πόλη ενώνει τους τόπους μνήμης που είναι αφιερωμένες σε μια από τις λιγότερο γνωστές μορφές της Επανάστασης, αφού λίγα μέτρα πιο πέρα από το κάστρο βρίσκεται η «οδός Παπαδιαμαντοπούλου», στην Πλατεία Φιλικών ( στην αρχή της οδού Γερμανού) υπάρχει η προτομή του, η «επίσημη» ονομασία της Πλατείας Ομονοίας είναι : «Πλατεία Παπαδιαμαντοπούλου» ενώ στον τύμβο των ηρώων στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου υπάρχει και η μπρούτζινη προτομή του ανάμεσα στους πρωτεργάτες της Επανάστασης (υπόγραψε ως μέλος του Αχαϊκού Διευθυντηρίου τη διακήρυξη προς τους πρόξενους των ξένων επικρατειών).
7
1 σχόλιο