Άρθρο του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρου Μυλωνά, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Βρισκόμαστε στο τέλος του 2021 και έχουμε ήδη διανύσει κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο του 21ου αιώνα. Ωστόσο μια στοιχειώδης παρατήρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μας δείξει ότι εξακολουθούμε να κινούμαστε μάλλον με τους ρυθμούς και τους τρόπους του προηγούμενου αιώνα παρά του τρέχοντος.
Υπήρξε βέβαια μια ισχυρή δικαιολογία για όλες αυτές τις υστερήσεις. Η χώρα ολόκληρη και μαζί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκαν σοβαρά στα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μνημονίων ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το πρόβλημα της πανδημίας που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που, τα τελευταία χρόνια, δεν απέμεινε χρόνος, ενέργεια και πόροι για την προώθηση των σοβαρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να συγχρονίσει το βήμα της με τις απαιτήσεις του καιρού μας.
Τα σχετικά προβλήματα εμφανίζονται ακόμα πιο έντονα στους λεγόμενους Καποδιστριακούς πρώτα, και Καλλικρατικούς στη συνέχεια Δήμους. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν Δήμοι που είναι τεράστιοι σε γεωγραφική έκταση, δίχως όμως να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Υπάρχει ένα τρίπτυχο που βαραίνει καταθλιπτικά ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι οι ανεπαρκείς υπηρεσίες και οι σοβαρές ελλείψεις στο μόνιμο προσωπικό. Είναι ο ανεπαρκής τεχνικός εξοπλισμός που ξεκινάει από τα απλούστερα χωματουργικά μηχανήματα και φτάνει έως το στόλο αποκομιδής των απορριμμάτων. Είναι ακόμα οι ισχνές χρηματοδοτήσεις που εξαρτώνται σε αποκλειστικό βαθμό από το κεντρικό κράτος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση που σχετίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξελίξεις όπως το 5G, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, οι νέες μορφές ενέργειας, η θωράκιση απέναντι σε υγειονομικές κρίσεις ή η εφαρμοσμένη έρευνα ακούγεται ως, περίπου, εκτός θέματος.
Ωστόσο δεν θα ήταν ακριβής μια εικόνα που θα μηδένιζε κάθε δυνατότητα. Στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν μια σειρά από διαθέσιμα εργαλεία που στηρίζονται προ παντός σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και λιγότερο σε εθνικούς πόρους και που μας επιτρέπουν να μετέχουμε σε προσπάθειες που μας φέρνουν πιο κοντά στο σύγχρονο κόσμο.
Σε αυτό το πεδίο είναι που συγκεντρώνονται οι βασικές μας προσπάθειες και θα πρόσθετα, με βάση την εμπειρία μου, με σοβαρά αποτελέσματα. Βεβαίως, ακόμα κι εδώ, ιδιαίτερα για τους μικρούς Δήμους, το τοπίο δεν είναι ανέφελο. Η προετοιμασία ενός πλήρους φακέλου προκειμένου να υποβληθεί μια πρόταση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συχνά ξεπερνάει τις δυνατότητες των Δήμων με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες.
Από κοντά υπάρχει πάντα και το πρόβλημα της “βαριάς” γραφειοκρατίας στα έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καθώς και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για την έναρξή τους. Ακόμα και ώριμες προτάσεις περιμένουν, άλλοτε να ανοίξει το πρόγραμμα και άλλοτε να ολοκληρωθούν προθεσμίες, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας κι εγώ προσωπικά δίνουμε ένα καθημερινό και μεγάλο αγώνα που κινείται σε δύο επίπεδα. Πρώτον να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών και δεύτερον να κατακτήσουμε την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια που θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για το Δήμο μας. Ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος είναι όμως εφικτός και έχει αποτελέσματα.
Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχές μου ώστε το φετινό 24ο Forum Ανάπτυξης να ολοκληρώσει τις εργασίες του με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΠΟΨΕΙΣ