Άρθρο του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γιάννη Καρβέλη, στο αφιέρωμα του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» με αφορμή το 24ο Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα και έχει κεντρική θεματική ενότητα «Χτίζοντας το Αύριο».
Για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου το Forum Ανάπτυξης αποτελεί έναν σταθμό ετήσιας απολογιστικής αναφοράς, επίκαιρης ενημέρωσης και φυσικά, μελλοντικού σχεδιασμού.
Μέσα στα πλαίσια της Ανάπτυξης χωρούν ποικίλες παράμετροι και πολύπλευρες τοποθετήσεις συμβάλλοντας θετικά σε μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επενδύσεις. Γεγονότα της καθημερινότητάς μας που αφορούν τα κοινά δρώμενα μπορούν να εκφραστούν και να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η ευκαιρία αυτή δίνεται στο Forum Ανάπτυξης παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα εμπλουτισμού με γνώσεις, τεχνογνωσία και απόψεις για να γίνουν βήματα παρακάτω.
Ένα από αυτά τα γεγονότα που σημάδεψε την καθημερινότητά μας τα τελευταία, περίπου, δύο χρόνια είναι και η ξαφνική εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού προκαλώντας σημαντικές ανατροπές. Το λεξιλόγιό μας εμπλουτίστηκε με εκφράσεις όπως «κοινωνική αποστασιοποίηση, μέτρα αυτοπροστασίας, καραντίνα, τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση κτλ», ενώ η καθημερινότητα μας άλλαξε με τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς, λόγω των μέτρων προστασίας του κοινωνικού συνόλου.
Κατά την περίοδο των lockdown οι συνέπειες τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους ανήλικες ήταν πρωτόγνωρες. Μιλώντας για τους ανήλικες, η κανονικότητά τους διαφοροποιήθηκε εντελώς. Οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες διακόπηκαν, τα μαθήματα του σχολείου αντικαταστάθηκαν από την τηλε-εκπαίδευση, η επαφή με τους συνομήλικους διεκόπη, ενώ ο εγκλεισμός στο σπίτι επέφερε και σοβαρές οικογενειακές δυσκολίες όπως η απώλεια εργασίας των γονιών ή η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Πολλά παιδιά έγιναν μάρτυρες δυσάρεστων εξελίξεων στις σχέσεις των γονέων τους που οδηγήθηκαν μέχρι το διαζύγιο. Η απώλεια εργασίας επέφερε τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και κατά συνέπεια τη στέρηση σημαντικών αγαθών για τα παιδιά. Άλλα, πάλι, βίωσαν τον τρόμο και τον πανικό εξαιτίας της υπερπροστασίας των γονέων για την αποφυγή της μετάδοσης της νέας ασθένειας. Τα παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αναγκάσθηκαν να μείνουν μέσα στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η κοινωνική τους απομόνωση και η διατάραξη της κοινωνικής τους ένταξης. Αυτές οι επιπτώσεις προκάλεσαν κοινωνική απομόνωση και αύξηση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Με λίγα λόγια, η ψυχική υγεία σχεδόν όλων των παιδιών διαταράχθηκε, με διαφορετικές αφορμές, αλλά από μία, κοινή, αιτία.
Τέτοιου είδους θέματα, που επέφεραν επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης και εξέλιξης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν στο φετινό Forum Ανάπτυξης, στη θεματική ενότητα που θα αναπτύξει η 6η ΥΠΕ. Στόχος είναι η αναζήτηση προτάσεων και λύσεων βελτίωσης της ψυχικής υγείας των παιδιών για να επιστρέψουν στην πρότερη καθημερινότητά τους, μέσα από ομαλές διαδικασίες, απαλείφοντας τα μελανά σημάδια που τους άφησαν ο εγκλεισμός και η κοινωνική απομάκρυνση. Μέλημά μας είναι να πηγαίνουμε παρακάτω τη ζωή μας βήμα-βήμα και μαζί και τη ζωή των παιδιών μας.
Με σταθερά και ουσιαστικά βήματα, λοιπόν, όπως είναι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του νέου κορονοϊού, η ψυχοκοινωνική αποκατάστασή τους, η αποφυγή των lockdown, η κοινωνική επανασύνδεση και η επαγγελματική επαναφορά των γονέων στην αγορά εργασίας, θα καταφέρουμε να κερδίσουμε με ασφάλεια μια «νέα καθημερινότητα» για τα παιδιά μας, όμοια της παλαιάς.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΑΠΟΨΕΙΣ