Η ταχεία, ορθή και αποτελεσματική απονομή δικαίου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη Δικαιοσύνη του αύριο, προϋποθέτει, όμως, ένα πλέγμα προτάσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.
Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε μέσα από έναν γόνιμο διάλογο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής με θέμα «Χτίζοντας την δικαιοσύνη του αύριο», την Δευτέρα 6/12 στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης που διοργανώνει ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».
Το θέμα προσέγγισαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λέσβου ΝΔ, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος σκιαγράφησε την σημερινή κατάσταση και πρότεινε λύσεις που θα «θεραπεύσουν» τις χρόνιες πληγές της Δικαιοσύνης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα της Θέμιδος όπως τα βιώνουν δικηγόροι και πολίτες. Την συζήτηση συντόνιζε ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος.
Χαράλαμπος Αθανασίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λέσβου ΝΔ, Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης
«Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις»
Πολύπτυχο χαρακτήρισε το θέμα ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κάνοντας μια αναφορά στις βασικές συνιστώσες του θέματος, σκιαγραφώντας το σήμερα.
«Η ταχεία και αποτελεσματική δικαιοσύνη είναι απαίτηση των πολιτών στα κράτη δικαίου αλλά και κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα και να αλλάξει η όψη της χώρας μας στο εξωτερικό. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης, στην ποινική, αστική και διοικητική δίκη. Οι πολίτες διερωτώνται –και δικαίως- τι κάνουν οι Υπουργοί και η πολιτεία; Οφείλω να παραδεχθώ πως δεν υπάρχει Υπουργός που να μην έχει εισάγει στη Βουλή νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης χωρίς όμως ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Αρκεί να αναφέρω ότι από το 2000 μέχρι σήμερα, στη Βουλή, έχουμε ψηφίσει πάνω από 45 νομοθετήματα».
Ακολούθως, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας που ταλανίζουν σήμερα την Δικαιοσύνη, γεγονός που επιδρά σοβαρά στην εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά την διατήρηση της αξιοπιστίας σε υψηλό επίπεδο των δικαστικών λειτουργών κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.
«Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα της Δικαιοσύνης. Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για μια ταχεία, αποτελεσματική, ουσιαστική και αξιόπιστη Δικαιοσύνη σε όλο το πλέγμα αυτής. Έτσι, θα μειωθούν και οι καταδίκες της χώρας μας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιοσύνης και στην πολιτική αλλά κυρίως στην ποινική», συνέχισε.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου
Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών
«Να μην υπάρχουν αδικίες για τους πολίτες»
«Η καθυστέρηση στην απονομής της Δικαιοσύνης συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε και από την πλευρά του ο Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, δίνοντας έμφαση στους παράγοντες που το προκαλούν.
«Ο μικρός αριθμός δικαστών, ο φόρτος εργασίας, η μεγάλη δικαστική ύλη, η πολυπλοκότητα των υποθέσεων, η συνεχής παραγωγή νομοθετικού έργου όχι μόνον του Εθνικού Δικαίου αλλά και του Ευρωπαϊκού αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες που παρατηρείται καθυστέρηση της απονομής δικαίου» ανέφερε ο κ. Ζούπας, υπογραμμίζοντας πως έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις αλλά το πρόβλημα παραμένει και διαπιστώνεται πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερες ανθρωποώρες εργασίας.
Χαρακτήρισε ως «δαιδαλώδη την πολιτική δικονομία» με συνέπεια να υποβάλλονται οι φάκελοι μέσα σε 100 μέρες και να εκδικάζεται μετά από 2 χρόνια (!) τονίζοντας παράλληλα πως «οι προτάσεις των δικηγόρων δεν εισακούονται».
Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπαψε να λειτουργεί η Δικαιοσύνη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «και αυτό ήταν πολύ άσχημο για όλους»
«Λέμε ναι στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση του αριθμού των δικαστών. Όμως, για χάρη της ταχύτητας να μην υπάρχουν αδικίες για τους πολίτες. Πρέπει να υπάρχει πάντα ο νομικός συμπαραστάτης στις πλατφόρμες» τόνισε.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Αθανάσιου Ζούπα
Άγγελος Τσιγκρής, Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
«Τα όπλα μας είναι η νομοθεσία και η κοινωνική άμυνα»
«Έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε ακόμα, αλλά γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Τσιγκρής τονίζοντας πως η Δικαιοσύνη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για ένα στέρεο αύριο.
«Το θέμα της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας είναι επίκαιρο όσο ποτέ γιατί το έγκλημα αλλάζει. Η πανδημία άλλαξε τον χάρτη της εγκληματικότητας όχι μόνον στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Πλέον βρισκόμαστε σε μια εγκληματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που υπήρξε δύο χρόνια πριν. Το έγκλημα αποτελεί τη συνισταμένη της κοινωνικής παθογένειας όπως αναφέρει η εγκληματολογία και δεν είναι τίποτα άλλο από την αλλαγή της κοινωνικής οργάνωσης. Πλέον, αυξάνονται τα εγκλήματα διαπροσωπικής βίας, έχουμε μια καινούργια βία παράλογη και πρωτόγνωρη και αυτό διότι υπάρχει η κοινωνική αποστασιοποίηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα η παγκόσμια αλλά και η ελληνική έννομη τάξη καλείται να δώσει απαντήσεις. Διότι, μπροστά σε αυτήν την νέα πραγματικότητα βρισκόμαστε σε αμηχανία. Τα καλύτερα «φάρμακα» που διαθέτουμε είναι η νομοθεσία και η κοινωνική άμυνα. Γι’ αυτό είναι επίκαιρη όσο ποτέ αυτή η συζήτηση και θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα».
Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας και στην αύξηση της εγκληματικότητας ανέφερε στα χρόνια της πανδημίας καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 30% της βίας στην οικογένεια και 80% της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, «με την παγκόσμια δημόσια τάξη και ασφάλεια να είναι αμήχανη, και τα παγκόσμια κράτη δικαίου είναι ανοχύρωτα απέναντι σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή».
Υπογράμμισε πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός στον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ, για να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, προτείνοντας τα εξής:
- Να απεμπλέξουμε την ΕΛ.ΑΣ. από πολλά πάρεργα
- Να μεταρρυθμίσουμε την δομή και την οργάνωση του Σώματος
- Να καταγραφεί ποσοστό και ποιοτικά η εγκληματικότητα σε όλες τις μορφές της. Όπως ανέφερε οι βιασμοί καταγγέλλονται μόνο στο 6%, ενώ στους βιασμούς ανηλίκου καταγγέλλονται 1 στα 200 περιστατικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως επιβάλλεται μια ορθολογική αντεγκληματική πολιτική στη χώρα μας και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία:
- Η δημιουργία Ειδικών Ομάδων Δίωξης με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα εγκλήματα.
- Η εντατικοποίηση και η ενίσχυση πεζών και εποχούμενων περιπολιών που δρα όχι μόνο κατασταλτικά αλλά και προληπτικά.
- Ενίσχυση μηχανισμών αυτοκάθαρσης των διωκτικών αρχών για να αποκτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικό.
- Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας- Πανεπιστήμιο Αστυνομικών Σπουδών.
- Απεξάρτηση της ΕΛ.ΑΣ. από παράπλευρα καθήκοντα.
- Ορθολογική κατανομή του ένστολου δυναμικού ανά την επικράτεια.
- Ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής.
- Εκπαίδευση στη χρήση των όπλων και στη χρήση τεχνολογιών
- Συνεργασία των επιμέρους υπηρεσιών Δίωξης της Εγκληματικότητας.
- Κοινός θάλαμος επιχειρήσεων με όλες αρμόδιες αρχές.
- Ίδρυση Συντονιστικού Οργάνου διαχείρισης κρίσεως.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Άγγελου Τσιγκρή
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ